Гутковський Клим

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Клим Ґутковський)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Клим Гутковський
 Сотник (гауптман)
Загальна інформація
Народження 18 серпня 1881(1881-08-18)
м. Тернопіль, нині Україна
Смерть 29 травня 1915(1915-05-29) (33 роки)
м. Будапешт, нині Угорщина
Alma Mater Національний університет «Львівська політехніка»
Військова служба
Рід військ  УСС
Командування
Гуцульська сотня УСС

Клим Ґутковський, або Гутковський (18 серпня 1881, Тернопіль — 29 травня 1915, Будапешт) — громадський діяч, активіст спортово-патріотичних товариств «Січ» та «Сокіл-Батько», командант Гуцульської сотні УСС, редактор часопису «Праця».

Життєпис[ред. | ред. код]

Клим Ґутковський народився 18 серпня 1881 року в Тернополі (Королівство Галичини та Володимирії, Австро-Угорщина, нині Україна). Там само закінчив вищу реальну школу.

Відкривач печер у Кривчому[ред. | ред. код]

У 1908-му відкрив сталактитові печери на Тернопільщині вдруге відкрив Кришталеву печеру в Кривчому (Тернопільщина). Гутковський уперше зробив її фотографії та склав топографічний план привхідної ділянки:

…удалось мені зовсім случаймо відкрити печери, яких нікому і не снилося. Печери ті своєю величиною та красою могуть рівнятись хіба з адельберськими, а є там навіть річки, яких і Адельсберг не має,

– описував своє відкриття Клим Гутковський. Завдяки цьому науковці зацікавилися печерою і організували ряд наукових досліджень.

Також Гутковський, досліджуючи підземні проходи Кривчого, давав їм імена великих українців. Наприклад, Іван Мазепа, Богдан Хмельницький, Іван Богун, Тарас Шевченко та інші.

На посадах редактора[ред. | ред. код]

Будучи студентом Львівської політехніки, в 1909 році, Клим Гутковський був запрошений для редакторської роботи в тодішніх газетах. У 1910 та 1911 роках працював редактором часопису «Праця», який видавав комітет Народної друкарні в Куритибі (Бразилія).

У 1911 року повернувся до Галичини. Коли в 1913 році по всій Галичині утворюються стрілецькі товариства, Клим Гутковський виступає одним з керівників першої організації стрільців у Бориславі.

В УСС[ред. | ред. код]

У серпні 1914 як старшина австрійської армії переведений до Легіону УСС. Призначений командантом Гуцульської сотні (ранґ — сотник[1][2]). Брав участь у боях з армією Російської імперії під Вишковом. Учасник бою Степан Глушко писав у спогадах:

Сотник Гутковський одержав приказ заняти коту під Вишковом… Чути певний голос сотника: Вперед хлопці! і сам він стоїть просто, не шукає охорони перед кулями. Його постава додавала відваги молодим стрільцям, що перший раз почули воєнну музику… Москалі кинули кріси, піднесли руки вгору і просять пощади. Сотня Гутковського взяла в неволю около 300 москалів сибірського полку і відставила їх в запілля… Серед стрілецтва говорили, що його кулі не чіпаються, бо він в білий день ходив прямо перед позиціями, хоч кулі свистали попри вуха. І дійсно одчайдушна відвага сотника дивувала не тільки стрільців, але й страшила як своїх, так чужих.

Помер після важкої хвороби 29 травня 1915 року у шпиталі в Будапешті.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Лев Шанковський. Українські збройні сили в перспективі нації // Бучач і Бучаччина. Історично-мемуарний збірник / ред. колегія Михайло Островерха та інші. — Ню Йорк — Лондон — Париж — Сидней — Торонто : НТШ, Український архів, 1972. — Т. XXVII. — С. 811.
  2. «Бучач і Бучаччина» (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 25 листопада 2015. Процитовано 26 листопада 2015.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]