Клуб самогубців, або Пригоди титулованої особи

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Клуб самогубців, або Пригоди титулованої особи
рос. Клуб самоубийц, или Приключения титулованной особы
Жанр пригодницький фільм
Режисер Євген Татарський
Сценарист Едгар Дубровський
На основі The Suicide Clubd і Діамант Раджі
У головних
ролях
Олег Даль
Донатас Баніоніс
Ігор Дмитрієв
Любов Поліщук
Оператор Костянтин Рижов
Композитор Надія Симонян
Художник Ісаак Каплан
Кінокомпанія "Ленфільм"
Тривалість 190 хв. (3 серії)
Мова російська
Країна СРСР СРСР
Рік 1979
IMDb ID 0079750

«Клуб самогубців, або Пригоди титулованої особи» — радянський пригодницький трисерійний телефільм 1979 року за мотивами двох циклів повістей Р. Л. Стівенсона «Клуб самогубців» і «Діамант Раджі». На телеекрани фільм вийшов в січні 1981 року (хоча повністю готовий був у 1979 році), під назвою «Пригоди принца Флорізеля». Оригінальна назва і оригінальні титри, що відкривають кожну серію фільму, були повернуті у 1990-х роках.

Сюжет[ред. | ред. код]

В пошуках пригод принц Бакардії Флорізель гуляє по Лондону в одязі простого городянина разом зі своїм другом, полковником Джеральдіном. Вночі на набережній вони зустрічають молодого чоловіка з каменем на шиї, який готується вчинити самогубство. Він виявляється зневіреним в житті художником, якому не вистачає грошей на вступ в таємничий «Клуб самогубців», там всього за 40 фунтів кожен чоловік може померти «як джентльмен». Чергова «жертва» і «виконавець» вибираються випадковим чином з членів клубу. Завідує усім загадковий «Голова».

Флорізель вирішує увійти в клуб і на другому засіданні клубу, витягнувши туза пік, опиняється в положенні жертви. Джеральдін не допускає виконання вироку, і незабаром всі члени клубу постають перед судом принца. Проте, розправитися з Головою або передати його органам правосуддя Флорізель не може — його пов'язують зобов'язання, дані при вступі в клуб. Тоді він вирішує відправити Голову в подорож разом з братом Джеральдіна. Можливо, в довгому шляху Голова дасть привід викликати його на дуель, і тільки так можна буде звести з ним рахунки. В ході подорожі по Європі Голові вдається втекти, убивши перед цим двох слуг принца, а також Джеральдіна-молодшого.

Одночасно розгортаються події у зв'язку з крадіжкою знаменитого алмазу Раджі з колекції генерала Венделера. За дорогоцінним каменем полює Голова, в той час як Флорізель намагається відшукати сліди злочинця, використовуючи алмаз як «приманку» (алмаз, в результаті серії неймовірних випадковостей, потрапляє в руки молодого священика Саймона Роллза). Для пошуку злочинця принц також звертається за допомогою ватажків злочинного світу Європи і знаходить дочку Голови та його сина — ковбоя Френка Скрімджера. Зрештою Флорізель виходить на слід свого супротивника, завдяки давній пасії Голови Жаннетт, яка, після деяких вмовлянь і своїх власних роздумів, погоджується допомогти. Принц викликає злочинця на дуель і вбиває. Знайдений алмаз, який став причиною багатьох смертей, Його Високість викидає в Темзу, щоб він більше не був спокусою для мисливців за наживою. Принц і полковник Джеральдін повертаються в свою резиденцію — так закінчується ця довга пригода, хоча Флорізелю кортить знову вирушити в дорогу…

У ролях[ред. | ред. код]

Знімальна група[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]