Клушиця

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Клушиця
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Во́ронові (Corvidae)
Рід: Pyrrhocorax
Вид:
Клушиця (P. pyrrhocorax)
Біноміальна назва
Pyrrhocorax pyrrhocorax
Ареал розповсюдження клушиці

Клушиця[1] (Pyrrhocorax pyrrhocorax) — птах з родини Воронові, один з двох видів Pyrrhocorax. Близький родич альпійської галки.

Поширення[ред. | ред. код]

Дев'ять підвидів клушиці гніздяться в горах і на скелястих узбережжях західних берегів Ірландії та Британії, в гірських районах Центральної та Південної Європи, Північно-Західної Африки, Ефіопії і всієї Малої, Близької та Середньої Азії, а також на Канарських островах

Зовнішній вигляд[ред. | ред. код]

Дорослий птах основного підвиду клушиці, P. p. pyrrhocorax, має довжину 39-40 см і розмах крил 73-90 см[2], вага в середньому 310 грам[3]. Оперення блискучо-чорне, із зеленим металічним відблиском на тілі. Самець і самка однакові, а молоді птахи мають помаранчевий дзьоб, рожеві лапи і менш блискуче пір'я[4].  

Поширення та місця існування[ред. | ред. код]

Клушиця гніздиться в гірських частинах Центральної Азії, Індії та Китаю, а також в Ірландії, на заході Великої Британії, на Острові Мен, південних частинах Європи, в Середземноморському басейні та Альпах[4].

Їхні головні території проживання  — високі гори; птахів знаходять на висоті між 2000 і 2500 метрів в Північній Африці; переважно між 2400 і 3000 метрів у Гімалаях. У Гімалаях влітку галки червонодзьобі можуть траплятися на висоті до 6000 метрів, були навіть зафіксовані на висоті 7950 м, на горі Еверест.[4] В Ірландії, Великій Британії вони також гніздяться на скелях і кручах на березі моря, живляться серед невисокої трави на пасовищах. Раніше галки червонодзьобі були більше поширені на узбережжях, однак вони потерпають через втрати спеціалізованих територій.[5] Клушиця схильна гніздуватися на нижчих висотах ніж галка альпійська (Pyrrhocorax graculus).[2] Раціон альпійських галок більше пристосований до великих висот.[6]

Поведінка[ред. | ред. код]

Клушиці утворюють пари на все життя і схильні гніздуватися на одному й тому самому місці з року в рік. Зазвичай місце для гнізда це печера чи ущелина в скелі, де розташоване зроблене з галузок гніздо і три яйця в ньому.

Живляться клушиці переважно в зграях, на луках з невисокою травою. Їдять дрібних безхребетних.

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  2. а б Snow, David (1998). The Birds of the Western Palearctic (Англійська) . Oxford: Oxford University Press. с. 1466–68. ISBN 0-19-854099-X.
  3. BTOWeb BirdFacts. British Trust for Ornithology (Англійська) . Архів оригіналу за 24 грудня 2007.
  4. а б в Madge, Steve (1994). Crows and jays: a guide to the crows, jays and magpies of the world (Англійська) . A&C Black. с. 133–5. ISBN 0-7136-3999-7.
  5. "Chough". Royal Society for the Protection of Birds (Англійська) .
  6. Rolando, А. A comparative analysis of the diets of the chough Pyrrhocorax pyrrhocorax and the alpine chough Pyrrhocorax graculus coexisting in the Alps (Англійська) . Ibis. Архів оригіналу за 15 лютого 2017.