Ключ 140

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
← Ключ 139 Ключ 140 Ключ 141 →
(U+8278) "трава"
Вимова
Піньїнь: cǎo
Чжуїнь: ㄘㄠˇ
Вейд-Джайлз: tsʻao3
Ютпхін: cou2
Кана:

ソウ сō (он)

くさ куса (кун)
Ханча: 초 cho
Ханвьєт: thảo
Назви
Китайська: (艹) 草字頭/草字头 cǎozìtóu
Канджі: 草/くさ куса
(艹) 草冠/くさかんむり кусакаммурі
Хангиль: 풀 pul
Написання

Ключ 140 або ключ «трава» (艸部) має значення "трава" — один із 29 ключів Кансі, які складаються з 6 рисок . Він перетворюється на , коли з’являється у верхній частині символу чи компонента. У словнику Кансі та в сучасній традиційній китайській мові, яка використовується в Тайвані, Гонконзі та Макао, (з двома горизонтальними рисками) складається з чотирьох рисок, тоді як у спрощеній китайській та сучасній японській мовах (з суцільною горизонтальною рискою) складається з трьох рисок.

У словнику Кансі є 1902 ієрогліфа (з 40 000) з цим ключем, що робить його найпоширенішим ключем.

, верхній компонент ієрогліфа , є 30 індексувальним компонентом у Таблиці індексування компонентів китайських ієрогліфів, яка зазвичай використовується в словниках Спрощеної китайської мови випущених у континентальному Китаї, водночас є тотожним елементом.

У Юнікоді ієрогліф цього ключа має номер U+8278, а сам ключ U+2F8B.

Еволюція[ред. | ред. код]

Похідні ієрогліфи[ред. | ред. код]

Риски Ієрогліфи
+0 (=草)
+1 спрощ. (=藝)
+2 (=苕) (=𦫶) спрощ. (=)
+3 спрощ. (=) (=芋) (=) (=芍) спрощ. (=薌)
+4 спрощ. (=蕪) спрощ. (=蘆) (=花 菕 蒼) (також яп. форма 藝) спрощ. (=蓯) спрощ. (=葦) спрощ. (=藶) спрощ. (=莧) спрощ. (=萇) спрощ. (=蒼) спрощ. (=苧) спрощ. (=蘇)
+5 (=) (=苡) (також спрощ. форма 薴) спрощ. (=蘋) (=莓) (=菰) спрощ. (= ) спрощ. (=莖) спрощ. (=蘢) (=蔥) спрощ. (=蔦) спрощ. спрощ.
+6 (=荔) (=薅) спрощ./яп. (=) спрощ. (=荊) спрощ. (=薦) яп. (=莊) спрощ. (=薘) спрощ. (=莢) спрощ. (=蕘) спрощ. (=蓽) (=萴) спрощ. (=蕎) спрощ. (=薈) спрощ. (=薺) спрощ. (=蕩) (=茡) спрощ. спрощ. (=葷) спрощ. спрощ. спрощ. спрощ. (=蕁) спрощ. (=藎) спрощ. (=蓀) спрощ. (=蔭) спрощ. (=蕒) спрощ. (=葒) спрощ. (=葤) спрощ. (=藥)
+7 (=) спрощ. (=蒞) спрощ. (=萊) спрощ. (=蓮) спрощ. (=蒔) спрощ. (=萵) (=菟) спрощ. (=薟) спрощ. (=/ ) спрощ. (=蕕) спрощ. (=) спрощ. (=) спрощ. (=蓴)
+8 (=莽) (=) (=芹) (=蓳) (=) (=) (=苕) яп. нестандартна (=薺) (=莞) спрощ. (=蘀) спрощ. (=蘿) спрощ. (=) спрощ. (=) спрощ. (=) спрощ. (=蕭) спрощ. (=薩)
+9 (=萱) (=) (=薑) (=菹) (=菑) (=蔘) (=蓋) спрощ. (=蔥) спрощ. (=蕆) спрощ. (=蕢) спрощ. (=蔣) спрощ. (=蔞) (=)
+10 яп. (=蔣) (=蒀) (=芻) спрощ. (=藍) (=萏) спрощ. (=薊) спрощ. (=蘺) (=) спрощ. (=蕷) спрощ. (=)
+11 спрощ. (=) (=) (=虆) (=菱) (=葷) (=蒂) (=) (=) яп. (=藏) спрощ. (=薔) спрощ. (=蘞) спрощ. (=藺) спрощ. (=藹)
+12 (=藜) (=蒍) (=蕊) (=藟) (=萼) спрощ. (=薀) спрощ. (=蘄) спрощ. (=蘊) (=薞)
+13 (=萱) (=) яп. (=薰) яп. (=藥) спрощ./яп. (=藪)
+14 (=蘋) спрощ. (=蘚) (=花)
+15 (=荻) (=) (=蘊)
+16 (=萱) (=蕊) (=) (=薰) (=萱) (=蘇)
+17 яп. (=) (=菊) (=蘞) (=蕩)
+18 (=虆) (=葑) (=)
+19 (=)
+20
+21
+23
+25

Інші форми[ред. | ред. код]

У різних мовах цей ключ пишеться по-різному. Традиційно, розривання горизонтального штриха в 艹 є необов’язковим як у друкованій, так і в письмовій формі. Словник Кансі використовує форму ⺿ з чотирьох рисок .

У сучасній спрощеній китайській мові лише тририскова форма використовується; чотиририскова форма форма ⺿ розглядається як застаріла форма в шрифтах після затвердження сінь-цзисін. У сучасній традиційній китайській мові, яка використовується в Тайвані, Гонконзі та Макао, чотиририскова форма форма ⺿ є стандартною, тоді як тририскова форма переважає в публікаціях.

У японській мові для дзьойо кандзі (загально вживаних кандзі) використовується лише трьох-рискова форма; трьох-рискова рекомендована для хьоґай кандзі, тоді як чотиририскова форма є прийнятною у Hyōgai Kanji Jitaihyō (表外漢字字体表) та стандарті JIS X 0208 .

Крім того, елемент походить від скорописної форми 艹.

Ієрогліф[ред. | ред. код]

Ключ також використовують як самостійний ієрогліф. Це один із Кьоїку канджі, які вивчають у початковій школі Японії. [1] Це кандзі першого класу. [1]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. а б The Kyoiku Kanji (教育漢字) - Kanshudo. www.kanshudo.com. Архів оригіналу за 24 березня 2022. Процитовано 6 травня 2023.

Зовнішні посилання[ред. | ред. код]