Клімат Москви

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

На клімат Москви впливають географічне положення (в зоні помірного клімату в центрі Східно-Європейської рівнини, що дозволяє вільно поширюватися хвилям тепла і холоду); відсутність великих водойм, що сприяє досить великим коливанням температури; а також вплив Гольфстріму, що викликає атлантичні і середземноморські циклони, які забезпечують відносно високу температуру в зимовий період в порівнянні з іншими населеними пунктами, розташованими на тій же широті у східному напрямку, та високий рівень атмосферних опадів. В окремі зимові місяці (грудень 2001 року, грудень 2002 року, січень 2010 року, найчастіше в грудні і в січні) відлиги не спостерігаються.

Сильні морози і пекуча спека тут бувають досить рідко і мають зазвичай невелику тривалість. Морози в холодний період року (істотне відхилення від норми, більш ніж на 4 градуси) встановлюються найчастіше не більше ніж на 2-3 тижні, а літня спека може тривати від 3-4 днів до 1,5 місяців (літо 1920, 1936, 1938, 1972, 2010, 2011).

За рік в Москві буває близько 30 грозових днів, в основному в період травень-вересень, які найчастіше викликаються місцевою конвекцією за рахунок інтенсивного прогрівання в теплий період. Більш рідкісні, але найбільш сильні (фронтальні) грози виникають при проходженні атмосферних фронтів і спостерігаються протягом всього року, включаючи зиму.

Загальна клімато-фенологічна характеристика місяців року[ред. | ред. код]

Деталі кожного місяця (рекорди температури, опади та інше — див. нижче, в таблицях):

Січня — помірно-морозний місяць із середньомісячною температурою близько -5..- 7 °C. Опади випадають в основному у вигляді снігу. Сніговий покрив постійний, світловий день триває 7-8 годин, вегетація відсутня.

Лютого — помірно-морозний місяць із середньомісячною температурою близько -6..- 8 °C. Опади випадають в основному у вигляді снігу. Сніговий покрив постійний, світловий день збільшується до 9-9,5 годин, вегетація відсутня.

Березень — слабо-морозний місяць із середньомісячною температурою близько 0..- 2 °C. Опади випадають у вигляді снігу, рідше — у вигляді дощу. Сніговий покрив постійний, в останніх числах місяця його висота починає зменшуватися, світловий день збільшується до кінця місяця до 13 годин, вегетація в основному відсутня.

Квітень — прохолодний місяць із середньомісячною температурою близько +6.. + 8 °C. Опади випадають в основному у вигляді дощу, але не виключений і сніг. Постійний сніговий покрив тане в першій половині місяця, в окремих місцях зберігається до третьої декади, але можливе утворення тимчасового, світловий день значний, 13-15,3 годин, починається вегетація і пробудження природи.

Травень — теплий (в останні роки — помірно-жаркий) місяць із середньомісячною температурою близько +13.. + 15 °C (в останні роки середня температура травня зазвичай не нижче +15 °С). Опади випадають в вигляді дощу і граду. Сніг буває рідко. Сніговий покрив відсутній, світловий день довгий, 15-16 годин, активізується вегетація і процеси в живій природі.

Червень — помірно-жаркий місяць із середньомісячною температурою близько +16.. + 18 °C. Опади випадають у вигляді дощу і граду. Дощ з домішкою мокрого снігу був зафіксований за всю історію метеоспостережень тільки 3 рази, в 1904,1947 і 2003 році. Сніговий покрив відсутній, світловий день довгий, 22 числа понад 17 годин 37 хвилин, вегетація і процеси в живій природі активні.

Липень — помірно-жаркий місяць із середньомісячною температурою близько +18.. + 20 °C. Опади випадають у вигляді дощу і граду. Сніговий покрив відсутній, світловий день довгий, від 17,5 годин, вегетація і процеси в живій природі активні.

Серпень — помірно-жаркий місяць із середньомісячною температурою близько +16.. + 18 °C. Опади випадають у вигляді дощу і граду. Сніговий покрив відсутній, світловий день скорочується з 16 до 14,5 годин до кінця місяця, вегетація і процеси в живій природі активні.

Вересень — теплий місяць із середньомісячною температурою близько +10.. + 12 °C. Опади випадають в основному у вигляді дощу, іноді в другій половині місяця — з мокрим снігом. Сніговий покрив відсутній. Дуже рідко в кінці місяця можливе утворення тимчасового снігового покриву, світловий день скорочується з 14 до 11,5 годин до кінця місяця, вегетація і процеси в живій природі сповільнюються.

Жовтень — прохолодний місяць із середньомісячною температурою близько +5.. + 7 °C. Опади випадають в основному у вигляді дощу, можливий сніг. Сніговий покрив як правило відсутній, іноді (не щороку) буває тимчасовий (зазвичай в останні дні місяця, лежить 1-2 дня), вкрай рідко (раз в декілька десятиліть) також можливе утворення постійного в останню п'ятиденку місяця. Світловий день короткий, від 11,5 до 9,5 годин, вегетація припиняється, процеси в живій природі сповільнюються, в останніх числах місяця дуже рідко на річках і озерах можливий лід.

Листопад — холодний (в останні роки — прохолодний) місяць із середньомісячною температурою близько 0..- 2 °C (з початку XXI століття середньомісячна температура листопада найчастіше позитивна). Опади випадають у вигляді дощу і снігу. Сніговий покрив постійний або тимчасовий (в останні роки — тимчасовий або відсутній), світловий день короткий, від 9,5 до 8 годин, вегетація відсутня, жива природа впадає в зимовий анабіоз, на річках і озерах йде процес намерзання льоду (рідше його утворення відбувається в кінці жовтня або до дня зимового сонцестояння в грудні).

Грудень — помірно-морозний місяць із середньомісячною температурою близько -4..- 6 °C. Опади випадають в основному у вигляді снігу. Сніговий покрив постійний, світловий день короткий, 6 годин 56 хвилин 29 числа, 8 годин до кінця місяця, вегетація відсутня.

Таким чином, класичним міжсезонням (навесні і восени відповідно) фактично є тільки квітень і жовтень. Решта місяці за кліматичними ознаками можна віднести до літа (травень-вересень), або до зими (листопад-березень).

Метеостанції Москви[ред. | ред. код]

  • Метеостанція ВДНГ (працює з 1950 року), розташована на північному сході міста (нині опорна метеостанція Москви).
  • Метеостанція МДУ (працює з 1954 року), на південному заході міста.
  • Метеостанція ТСГА (Тімірязєвська сільськогосподарська академія) — обсерваторія імені В. А. Міхельсона, на півночі міста (з 1879 року по травень 1948 року була опорною метеостанцією Москви).
  • Метеостанция Балчуг, в центрі міста, поблизу Кремля, працює з 1946 року.
  • Метеостанция Тушино (працює з 1987 року) на північному заході міста.
  • Метеостанція Немчинівка (на заході міста, поруч МКАД).
  • Метеопост Ізмайлово (на сході міста).

Крім того, використовується інформація метеорологічних станцій, розташованих на території підмосковних аеропортів Внуково, Домодєдово, Шереметьєво, Остаф'єво.

Загальна характеристика[ред. | ред. код]

Підмосков'я влітку (Середньоросійська височина. Осетр, місто Зарайськ).

За спостереженнями 1981—2010 років найхолоднішим місяцем року в Москві є лютий (його середня температура становить -6,7 °C), практично такий же холодний місяць січень (з середньою температурою -6,5 °C), раніше ж найбільш холодним місяцем був січень (по нормах 1961—1990 і 1971—2000 років). Найтепліший місяць — липень (середня температура + 19,2 °C). У ті дні, коли були відзначені абсолютні рекорди міста, стовпчик термометра на піку календарної зими, в середині січня, опускався до -42,1 °C.[1] (1940 рік), а літом в центрі міста піднімався до + 39 °C (2010 рік). Найхолоднішими місяцями по середньомісячній температурі за всю історію спостережень були січень 1893 року (-21,6 °C), січень 1942 року (-20,2 °C), грудень 1788 року (-20,1 °C), лютий 1929 року (-19,5 °C), січень 1940 року (-19,4 °C), лютий 1956 року (-18,5 °C), грудень 1839 року (-18,3 °C) і січень 1950 року (-18 °C).

За рік в Москві і прилеглій до неї території випадає 600—800 мм атмосферних опадів (рекордним став 2013 рік — 891 мм), причому більша частина з них припадає на літні місяці, а мінімальне число опадів — на березень і квітень. Найсухішим за весь час вимірювань в Москві був 1920 рік, коли випало 336 мм опадів, на ВДНГ — 1964 рік (397 мм опадів) і 1972 рік. 2014 рік з кількістю опадів 491 мм став найсухішим в XXI столітті і за останні 42 роки і третім в ряду найсухіших на ВДНГ. Зменшення кількості опадів відзначається в напрямку з північного заходу на південний схід[2].

Нерідкісним явищем на території Москви є тумани. Спостерігати їх можна протягом всього року, але частіше за все вони з'являються в червні, вересні і жовтні. Можливо, скупченню вологи в атмосфері сприяє активний вплив міста (промислові підприємства, транспорт).

  • Середньорічна температура — + 5,8 °C (у 1989, 2007, 2008 і 2015 роках перевищувала + 7 °C[3])
  • Середньорічна швидкість вітру — 2,3 м/с
  • Середньорічна вологість повітря — 76 %
  • Середньорічна кількість сонячних годин — 1731 год, в 2007 і 2014 роках — понад 2000 годин[4]. При цьому спостерігається тенденція до зменшення числа сонячних годин на початку зими і до збільшення навесні і влітку. Липень 2014 року в Москві став найсонячнішим липнем за весь час вимірювань з 1955 року з тривалістю сонячного сяйва 411 годин, а весь 2014 рік став рекордно сонячним в XXI столітті з тривалістю сонячного сяйва 2168 годин.

Свої особливості має повітряний режим Москви: повітряні потоки стікаються в центральну частину міста, приносячи з собою атмосферні опади або спеку. Багато в чому це обумовлено особливостями рельєфу і різницею температур в центрі столиці і периферії. Так, в північному, південному і центральному районах Москви існують зони з досить щільною житловою забудовою, для яких характерні низькі, в порівнянні з передмістями, швидкості вітру (0-2 м/с) і часта повторюваність штилів навесні і влітку.

Як правило, температура в центральних районах столиці вище, ніж на околицях і за містом, що особливо відчутно в нічний час в період морозів взимку і заморозків навесні і восени, коли різниця температур може доходити до 5-7 °C, але зазвичай вона або відсутня, або незначна, не більше 1-3 °C [2], особливо в похмуру і дощову погоду. Це підтверджується тим фактом, що показання метеостанції на ВВЦ, що розташована на північному сході міста (дані саме з цієї метеостанції є офіційними і використовуються в ЗМІ для визначення фактичної погоди і температурних рекордів в Москві), зазвичай на 1-2 °С нижче значень метеостанції на Балчузі, що розташована в центрі міста. Абсолютний мінімум температури на ній дорівнює -38,1 °C, а абсолютний максимум + 39 °C.

2010 рік у Москві зайняв одне з перших місць за кількістю добових рекордів температури — за рік їх було 28, хоча через аномально холодного січня він не став найтеплішим. При цьому нових рекордів мінімальної температури в Москві не було зафіксовано понад 15 років — з грудня 1998 року, останній рекорд мінімальної температури відзначався в останній день календарної осені 1998 року, однак неодноразово в XXI столітті зазначалося наближення до рекордів мінімальної температури, до рекорду мінімальної температури 13 лютого 2012 року не вистачило 0,8 °C, 1 грудня 2010 року — 0,5 °C, 23 жовтня 2014 року — 1,5 °C, 7 липня 2009 року — 1,6 °C, 8 червня 2008 року — 0,7 °C, 19 січня 2006 року — 1,2 °C 30 липня 2006 року було повторений рекорд мінімальної температури 1979 року народження, який є найтеплішим добовим рекордом мінімальної температури за рік (+ 7,6 °C).

Кліматограма[ред. | ред. код]

Клімат Москви: рекорди за весь період спостережень (1879—2010 — об'єднані дані ТСХА + ВВЦ), норма 1981—2010 (ВВЦ)
Показник Січ. Лют. Бер. Квіт. Трав. Черв. Лип. Серп. Вер. Жовт. Лист. Груд. Рік
Абсолютний максимум, °C 8,6 8,3 19,7 28,9 33,2 34,7 38,2 37,3 32,3 24,0 16,2 9,6 38,2
Середній максимум, °C −4 −3,7 2,6 11,3 18,6 22,0 24,3 21,9 15,7 8,7 0,9 −3 9,6
Середня температура, °C −6,5 −6,7 −1 6,7 13,2 17,0 19,2 17,0 11,3 5,6 −1,2 −5,2 5,8
Середній мінімум, °C −9,1 −9,8 −4,4 2,2 7,7 12,1 14,4 12,5 7,4 2,7 −3,3 −7,6 2,1
Абсолютний мінімум, °C −42,1 −38,2 −32,4 −21 −7,5 −2,3 1,3 −1,2 −8,5 −20,3 −32,8 −38,8 −42,1
Норма опадів, мм 52 41 35 37 49 80 85 82 68 71 55 52 707
Джерело: Погода и Климат

За статистикою травень і вересень найчастіше в Москві обходяться без заморозків. У 2008 році навіть жовтень пройшов без заморозків (до цього таке траплялося лише раз в 1935 році). У той же час стали вище середні максимуми за все місяці, в тому числі і річний. Періоди спеки стали частішими й інтенсивнішими, такі явища стали спостерігатися в Москві в більш ранні календарні терміни (в кінці квітня- початку травня). Періоди холоду спостерігаються в основному з середини грудня по середину лютого, пікові значення морозу також стали вище, рубіж -30  °C досягається дуже рідко, за останні 30 років це траплялося лише 2 рази: в 1987 і 2006 роках. Разом з тим, в останні роки намітилася тенденція не тільки до більш пізнього початку (потужні виноси тепла в листопаді і на початку грудня, початок морозного періоду і встановлення снігового покриву в другій декаді грудня), але і пізнішого закінчення кліматичної зими: починаючи з 2011 року, спостерігається стабільно морозна і сніжна погоди аж до другої декади квітня, при цьому кліматична весна по суті зникає — зимові морози змінюються різким потеплінням до +10.. + 15 °C, до кінця квітня з переходом в майже літню спеку. Так, 29 квітня 2012 року був встановлений добовий максимум + 29 °C. Взимку 2012—2013 роках грудень і січень були приблизно на 2-3 °C холоднішими норми, а лютий на 3 °C тепліший норми, зате березень був по-справжньому зимовим — середня температура практично збіглася зі середньою лютневою. Десятиліття 2001—2011 рр. є найтеплішим за всю історію метеоспостережень Москви.

Варто відзначити, що більшість абсолютних мінімумів температури в Москві по місяцях були зареєстровані ще в XIX або на початку XX століття, в той час як на початок нашого століття доводиться вже 8 абсолютних максимумів температури[5].

Норми за попередні періоди[ред. | ред. код]

Клімат Москви (норма 1981—2010 роки (ВВЦ)
Показник Січ. Лют. Бер. Квіт. Трав. Черв. Лип. Серп. Вер. Жовт. Лист. Груд. Рік
Середній максимум, °C −4 −3,7 2,6 11,3 18,6 22,0 24,3 21,9 15,7 8,7 0,9 −3 9,6
Середня температура, °C −6,5 −6,7 −1 6,7 13,2 17,0 19,2 17,0 11,3 5,6 −1,2 −5,5 5,8
Середній мінімум, °C −9,1 −9,8 −4,4 2,2 7,7 12,1 14,4 12,5 7,4 2,7 −3,3 −7,6 2,1
Норма опадів, мм 52 41 35 37 50 80 85 82 68 71 55 52 708
Джерело: Погоди и климат
Клімат Москви (норма 1961—1990 роки (ВВЦ)
Показник Січ. Лют. Бер. Квіт. Трав. Черв. Лип. Серп. Вер. Жовт. Лист. Груд. Рік
Середній максимум, °C −6,3 −4,2 1,5 10,4 18,4 21,7 23,1 21,5 15,4 8,2 1,1 −3,5 8,9
Середня температура, °C −9,3 −7,7 −2,2 5,8 13,1 16,6 18,2 16,4 11,0 5,1 −1,2 −6,1 5,0
Середній мінімум, °C −12,3 −11,1 −5,6 1,7 7,6 11,5 13,5 12,0 7,1 2,1 −3,3 −8,6 1,2
Норма опадів, мм 42 36 34 44 51 75 94 77 65 59 58 56 685
Джерело: Гидрометцентр РоссииТермограф.ру

Абсолютна максимальна і мінімальна температура

Рік Січ Лют Бер Кві Тра Чер Лип Сер Вер Жов Лис Гру За Рік
Абсолютного максимуму 2007 1989 2014 2012 2007 1901 2010 2010 1890 1915 2013 2008 2010
Абсолютного мінімуму 1940 1929 1913 1879 1885 1916 1886 1885 1881 1920 1890 1892 1940
Клімат Москви: Рекорди максимальної та мінімальної температури лише по ВДНХ - 1948 - 2014
Показник Січ. Лют. Бер. Квіт. Трав. Черв. Лип. Серп. Вер. Жовт. Лист. Груд. Рік
Абсолютний максимум, °C 8,6 8,3 19,7 28,9 33,2 33,9 38,2 37,3 29,4 23,7 16,2 9,6 38,2
Абсолютний мінімум, °C −38,1 −35,2 −27,9 −18,8 −5 0,8 5,1 2,1 −5,2 −16,1 −23,3 −38 −38,1
Джерело: Файловый архив. Москва 1820 - 2010Термограф.ру
Сонячний період, годин за місяць[6]
Місяць Січ Лют Бер Кві Тра Чер Лип Сер Вер Жов Лис Гру Рік
Сонячний період, год (1971—2000 роки) 33 72 128 170 265 279 271 238 147 78 32 18 1731
Клімат Москви (дані по температурі повітря (2м) за останні 10 років (2005—2014 роки)
Показник Січ. Лют. Бер. Квіт. Трав. Черв. Лип. Серп. Вер. Жовт. Лист. Груд. Рік
Абсолютний максимум, °C 8,6 5,6 19,7 28,9 33,2 33,6 38,2 37,3 28,2 22,1 16,2 9,6 38,2
Середній максимум, °C −5,5 −5,2 2,1 11,6 19,9 22,6 25,6 23,5 16,5 9,0 2,7 −2,1 10,0
Середня температура, °C −7,2 −7,7 −1,4 6,9 14,6 17,5 20,4 18,6 12,5 6,4 1,2 −3,6 6,5
Середній мінімум, °C −9 −10,2 −4,8 2,3 9,3 12,5 15,2 13,8 8,6 3,7 −0,3 −5 3,0
Абсолютний мінімум, °C −30,8 −28,5 −19,1 −9 −3 1,5 6,5 3,2 −1,3 −11,7 −19,6 −26 −30,8
Норма опадів, мм 47 43 41 41 67 60 73 80 66 71 56 55 698
Джерело: www.weatheronline.co.uk
Клімат Москви (норма 1981—2010 роки (ВВЦ)
Показник Січ. Лют. Бер. Квіт. Трав. Черв. Лип. Серп. Вер. Жовт. Лист. Груд. Рік
Середній максимум, °C −4 −3,7 2,6 11,3 18,6 22,0 24,3 21,9 15,7 8,7 0,9 −3 9,6
Середня температура, °C −6,5 −6,7 −1 6,7 13,2 17,0 19,2 17,0 11,3 5,6 −1,2 −5,5 5,8
Середній мінімум, °C −9,1 −9,8 −4,4 2,2 7,7 12,1 14,4 12,5 7,4 2,7 −3,3 −7,6 2,1
Норма опадів, мм 52 41 35 37 50 80 85 82 68 71 55 52 708
Джерело: Погоди и климат
Клімат Москви (норма 1961—1990 роки (ВВЦ)
Показник Січ. Лют. Бер. Квіт. Трав. Черв. Лип. Серп. Вер. Жовт. Лист. Груд. Рік
Середній максимум, °C −6,3 −4,2 1,5 10,4 18,4 21,7 23,1 21,5 15,4 8,2 1,1 −3,5 8,9
Середня температура, °C −9,3 −7,7 −2,2 5,8 13,1 16,6 18,2 16,4 11,0 5,1 −1,2 −6,1 5,0
Середній мінімум, °C −12,3 −11,1 −5,6 1,7 7,6 11,5 13,5 12,0 7,1 2,1 −3,3 −8,6 1,2
Норма опадів, мм 42 36 34 44 51 75 94 77 65 59 58 56 685
Джерело: Гидрометцентр РоссииТермограф.ру

Середньомісячні температури[ред. | ред. код]

Середньомісячна температура, із 1879 року[7]

(1879—1980 — дані ТСХА, із 1981 — Дані ВВЦ)

Місяць Січ Лют Бер Кві Тра Чер Лип Сер Вер Жов Лис Гру Тан до норми 1961—1990
1879, °C −14,9 −7,1 −3,1 1,9 14,0 14,4 15,9 14,3 10,1 5,2 −4,3 −10,6 2,8 −2,2
1880, °C −12,5 −9,3 −7,6 1,8 11,4 14,8 18,5 17,2 11,8 0,7 −1,0 −6,3 3,3 −1,7
1881, °C −13,2 −9,6 −6,7 0,7 11,0 14,9 17,6 15,5 8,6 2,2 −3,0 −7,7 2,5 −2,5
1882, °C −3,0 −5,5 −0,3 2,9 12,7 15,1 19,7 18,5 11,0 1,3 −4,1 −12,7 4,6 −0,4
1883, °C −16,8 −10,9 −7,4 2,2 13,8 16,9 18,1 14,5 12,7 4,9 0,5 −5,0 3,6 −1,4
1884, °C −10,0 −8,3 −8,2 −0,7 8,5 16,3 16,6 12,0 8,0 5,0 −3,0 −3,8 2,7 −1,4
1885, °C −11,0 −7,2 −3,7 1,2 11,3 13,8 21,7 13,6 9,1 5,1 −6,2 −6,9 3,4 −1,6
1886, °C −9,1 −14,0 −7,2 4,7 10,8 14,8 17,4 15,3 9,1 2,5 0,1 −2,2 3,5 −1,5
1887, °C −7,9 −7,6 −6,9 3,8 14,2 12,9 17,5 14,9 12,7 3,4 −2,1 −5,7 4,1 −0,9
1888, °C −14,3 −11,3 −10,4 5,0 10,0 12,4 16,8 14,9 10,4 4,3 −3,4 −14,1 1,7 −3,3
1889, °C −15,1 −11,2 −9,4 3,0 14,8 14,1 17,7 15,0 8,9 6,8 −0,1 −8,5 3,0 −2,0
1890, °C −7,9 −7,6 −1,5 7,4 12,7 16,6 19,8 18,7 11,5 3,0 −6,8 −13,8 4,3 −0,7
1891, °C −17,7 −6,1 −1,4 4,2 13,9 14,9 19,5 15,2 9,1 3,3 −7,6 −4,3 3,6 −1,4
1892, °C −13,1 −8,1 −5,6 2,5 12,7 16,8 17,1 15,5 11,5 3,0 −3,2 −13,0 3,0 −2,0
1893, °C −21,6 −15,8 −5,1 −0,5 10,1 14,8 18,7 16,5 10,5 6,8 −2,0 −6,4 2,2 −2,8
1894, °C −9,3 −5,9 −4,5 4,6 12,7 13,7 16,4 16,9 7,3 2,7 −1,2 −7,1 3,9 −1,1
1895, °C −8,6 −13,5 −3,8 1,4 10,9 16,8 18,5 15,2 9,8 7,3 −2,1 −11,9 3,3 −1,7
1896, °C −13,6 −11,4 −4,7 0,5 10,0 17,6 18,3 17,6 11,4 8,1 −4,7 −10,9 3,2 −1,8
1897, °C −10,9 −10,6 −5,3 4,7 16,4 17,3 20,1 19,1 11,8 4,9 −3,5 −10,7 4,4 −0,6
1898, °C −7,7 −10,4 −10,3 0,9 14,8 15,7 19,0 17,0 9,0 0,3 0,7 −4,1 3,7 −1,3
1899, °C −4,4 −10,0 −7,4 4,0 10,7 12,9 18,5 12,9 11,6 4,3 −0,3 −11,6 3,4 −1,6
1900, °C −13,8 −11,0 −4,4 1,9 9,1 13,5 17,1 17,2 9,2 5,8 −3,8 −6,6 2,9 −2,1
1901, °C −6,6 −8,8 −4,8 3,8 10,4 20,0 17,4 18,1 9,9 5,1 −3,6 −9,3 4,3 −0,7
1902, °C −7,7 −8,4 −4,1 0,6 10,9 15,9 16,2 14,0 8,2 2,0 −5,9 −12,4 2,4 −2,6
1903, °C −8,0 −4,5 −2,7 7,9 11,8 18,2 18,6 15,9 11,3 0,6 −0,6 −7,9 5,1 +0,1
1904, °C −7,6 −5,8 −6,2 3,5 8,8 11,9 14,6 14,4 8,2 5,2 −2,8 −8,2 3,0 −2,0
1905, °C −12,1 −7,2 −4,9 3,1 14,1 17,3 16,4 15,2 9,8 5,2 −0,8 −5,5 4,2 −0,8
1906, °C −6,9 −8,0 −2,9 6,8 16,4 16,3 18,6 14,8 7,7 3,9 −1,4 −7,7 4,8 −0,2
1907, °C −16,0 −10,3 −4,3 2,7 9,6 15,2 17,8 14,2 9,5 5,2 −6,8 −14,5 1,9 −3,1
1908, °C −11,6 −8,7 −7,7 2,5 8,7 14,3 16,8 14,7 10,4 2,1 −8,1 −9,6 2,0 −3,0
1909, °C −10,4 −11,2 −6,5 1,5 8,0 14,7 16,2 15,8 13,7 7,0 −3,1 −4,0 3,5 −1,5
1910, °C −7,8 −6,8 −2,4 6,8 12,4 15,8 18,2 13,9 9,8 1,9 −2,0 −3,0 4,7 −0,3
1911, °C −11,5 −14,4 −6,1 4,5 12,0 14,9 15,5 16,4 9,3 3,4 0,6 −6,7 3,2 −1,8
1912, °C −15,9 −13,6 −0,1 1,9 8,4 18,0 14,7 16,4 10,2 −0,2 −2,2 −3,7 2,8 −2,2
1913, °C −9,9 −10,1 −2,1 8,6 8,5 13,7 17,4 17,9 11,2 2,0 1,7 −5,2 4,5 −0,5
1914, °C −10,3 −1,3 −2,5 2,7 12,9 16,5 19,5 13,2 9,1 1,2 −5,3 −4,3 4,3 −0,7
1915, °C −6,5 −6,5 −7,7 3,4 10,3 13,7 18,4 13,9 10,7 2,2 −2,7 −10,1 3,3 −1,7
1916, °C −6,0 −5,1 −5,6 5,2 9,6 14,9 17,1 13,6 8,0 3,5 −1,5 −8,4 3,8 −1,2
1917, °C −11,9 −17,9 −10,4 5,8 7,5 19,0 17,6 18,0 11,3 6,3 0,2 −8,1 3,1 −1,9
1918, °C −7,4 −6,4 −6,2 5,3 6,0 14,7 17,5 13,7 10,5 7,2 −1,7 −7,5 3,8 −1,2
1919, °C −9,5 −10,1 −8,5 3,9 8,9 16,8 18,6 14,0 13,2 4,7 −8,0 −8,5 3,0 −2,0
1920, °C −9,7 −9,6 −0,6 9,3 15,5 14,7 20,8 18,4 11,3 −0,4 −3,7 −9,1 4,7 −0,3
1921, °C −9,7 −10,9 0,6 10,3 15,7 17,1 15,5 15,6 9,1 3,1 −5,2 −9,2 4,3 −0,7
1922, °C −10,5 −8,8 −3,5 4,7 12,2 15,4 18,2 15,7 9,8 2,4 −1,2 −6,4 4,0 −1,0
1923, °C −7,5 −13,6 −5,2 0,5 12,4 14,7 15,6 13,4 12,3 7,1 2,6 −7,3 3,8 −1,2
1924, °C −14,0 −11,7 −6,3 3,3 13,0 17,2 16,0 16,0 13,5 4,3 −1,5 −7,4 3,5 −1,5
1925, °C −3,7 −2,3 −2,1 6,9 13,2 14,5 19,2 16,3 10,5 2,4 −3,0 −6,9 5,4 +0,4
1926, °C −12,3 −10,6 −5,5 1,5 13,1 16,8 16,8 13,0 10,6 2,7 2,1 −10,1 3,2 −1,8
1927, °C −14,8 −8,4 −3,5 3,6 9,3 16,2 18,5 18,4 11,9 3,6 −2,3 −11,6 3,4 −1,6
1928, °C −7,4 −12,9 −7,1 1,6 11,8 12,2 16,4 14,8 11,2 4,4 2,5 −7,3 3,4 −1,6
1929, °C −11,5 −19,5 −7,7 −1,4 15,0 13,5 18,2 18,4 9,1 7,6 0,3 −5,9 3,0 −2,0
1930, °C −4,8 −10,9 −1,3 6,1 12,0 13,0 16,9 18,9 8,4 5,6 −0,1 −10,4 4,5 −0,5
1931, °C −11,2 −15,1 −5,2 2,6 13,6 14,8 20,4 16,7 9,9 4,1 −3,2 −7,3 3,3 −1,7
1932, °C −4,0 −14,8 −7,6 4,2 13,9 16,8 19,3 19,1 12,2 6,2 −0,8 −1,4 5,3 +0,3
1933, °C −13,1 −10,5 −3,9 4,4 9,2 15,0 19,8 14,4 11,1 4,8 −4,2 −14,7 2,7 −2,3
1934, °C −7,4 −7,7 −2,4 6,1 14,8 13,3 19,6 16,7 12,2 7,4 1,7 −9,9 5,4 +0,4
1935, °C −11,1 −4,8 −3,0 4,7 9,7 17,1 15,2 16,3 11,5 8,6 −2,5 −5,6 4,7 −0,3
1936, °C −4,9 −13,0 −1,9 4,3 12,6 19,0 22,7 17,7 10,1 2,3 0,1 −2,5 5,5 +0,5
1937, °C −11,6 −7,1 −1,5 7,6 11,6 18,0 17,6 17,8 13,8 5,9 −0,1 −8,4 5,3 +0,3
1938, °C −8,9 −6,1 −0,7 3,9 12,1 15,9 23,3 21,7 14,9 6,2 2,7 −10,5 6,2 +1,2
1939, °C −8,6 −4,1 −3,3 3,3 10,6 17,5 20,2 19,6 8,4 1,9 −0,6 −7,4 4,8 −0,2
1940, °C −19,4 −11,8 −5,1 3,0 12,9 15,5 19,0 18,4 13,1 2,9 1,5 −7,6 3,5 −1,5
1941, °C −14,2 −10,6 −6,3 1,7 7,3 12,3 21,0 17,0 9,2 2,1 −5,3 −12,9 1,8 −3,2
1942, °C −20,2 −11,8 −9,7 3,1 11,7 13,9 18,0 16,4 10,7 6,3 −4,0 −7,7 2,2 −2,8
1943, °C −15,3 −6,4 −2,4 6,5 12,5 16,0 17,6 16,6 11,1 5,6 −0,6 −3,7 4,8 −0,2
1944, °C −3,7 −5,8 −2,3 1,6 11,9 15,2 18,2 16,2 12,9 5,1 −2,0 −8,8 4,9 −0,1
1945, °C −10,6 −9,2 −5,7 3,6 8,4 15,2 18,1 17,6 11,0 2,6 −3,2 −9,8 3,2 −1,8
1946, °C −8,0 −9,2 −4,1 4,4 11,1 20,0 18,6 18,4 11,1 0,1 −3,8 −7,8 4,2 −0,8
1947, °C −10,3 −14,4 −4,8 4,9 10,7 17,3 18,2 16,6 11,7 3,2 −1,5 −3,8 4,0 −1,0
1948, °C −7,8 −10,7 −4,4 5,9 15,3 20,0 16,4 17,5 11,0 4,6 −1,5 −4,7 5,1 +0,1
1949, °C −3,8 −7,4 −2,6 4,5 15,2 16,8 17,3 16,2 12,1 5,1 −0,4 −4,4 5,7 +0,7
1950, °C −18,0 −6,7 −2,1 9,2 11,8 14,8 15,7 13,9 12,0 4,9 −0,5 −5,6 4,1 −0,9
1951, °C −12,0 −12,3 −3,7 8,5 9,5 17,3 18,2 18,2 11,9 2,8 −4,8 −1,3 4,4 −0,6
1952, °C −4,2 −7,1 −9,0 5,3 10,1 16,9 17,4 16,7 12,1 3,9 −1,2 −5,8 4,6 −0,4
1953, °C −10,3 −15,6 −2,6 7,2 11,3 18,9 18,8 17,2 9,9 5,7 −3,3 −5,7 4,3 −0,7
1954, °C −14,3 −13,9 −3,3 3,1 12,6 18,7 20,7 18,3 12,4 5,7 −1,6 −5,0 4,5 −0,5
1955, °C −6,4 −6,9 −4,7 1,5 10,2 14,8 17,7 18,1 14,1 7,9 −3,1 −14,2 4,1 −0,9
1956, °C −10,8 −18,5 −3,5 4,1 10,6 20,6 15,0 14,6 8,6 4,8 −5,1 −4,1 3,0 −2,0
1957, °C −6,0 −1,8 −6,1 6,8 14,4 15,2 18,5 17,3 12,5 5,3 −0,8 −4,6 5,9 +0,9
1958, °C −6,8 −7,5 −5,9 4,3 13,1 14,8 18,2 15,7 9,2 6,3 −0,7 −7,5 4,4 −0,6
1959, °C −4,2 −5,4 −1,1 6,8 11,4 16,8 20,5 17,2 8,3 2,3 −5,0 −10,9 4,7 −0,3
1960, °C −9,2 −7,6 −5,3 5,4 11,7 18,4 21,3 16,3 10,0 2,4 −3,7 0,1 5,0 0,0
1961, °C −6,2 −2,4 0,2 4,3 11,9 19,1 19,3 16,8 9,6 6,5 −1,7 −8,2 5,8 +0,8
1962, °C −4,6 −6,2 −5,1 7,7 13,1 13,2 16,2 14,7 11,0 6,5 1,2 −7,6 5,0 0,0
1963, °C −16,2 −10,1 −9,4 4,1 17,0 13,3 18,9 18,0 13,8 5,9 −0,3 −8,8 3,9 −1,1
1964, °C −8,2 −10,1 −6,1 4,4 11,3 18,8 20,0 16,3 12,1 7,1 −2,4 −3,0 5,0 0,0
1965, °C −9,8 −10,0 −3,2 2,7 9,5 15,8 16,4 15,8 13,2 3,9 −5,7 −1,6 3,9 −1,1
1966, °C −9,8 −9,0 −0,1 8,8 15,4 16,7 19,2 16,9 9,6 6,1 −0,9 −10,5 5,2 +0,2
1967, °C −13,9 −10,3 0,3 6,6 17,0 16,6 18,2 18,6 11,7 9,0 0,6 −9,7 5,4 +0,4
1968, °C −15,7 −8,3 −1,1 5,9 12,6 18,7 15,9 18,0 11,1 2,8 −2,7 −5,5 4,3 −0,7
1969, °C −16,0 −13,2 −6,8 5,9 11,1 14,8 18,0 16,7 10,3 4,6 1,6 −9,2 3,2 −1,8
1970, °C −10,4 −8,4 −2,8 5,8 12,7 16,0 19,7 16,5 11,4 5,3 −2,0 −6,0 4,8 −0,2
1971, °C −3,8 −9,4 −4,3 3,7 13,0 16,8 17,6 17,2 10,9 3,0 −0,8 −5,8 4,8 −0,2
1972, °C −14,9 −7,1 −2,3 6,0 12,7 19,4 23,0 21,6 11,3 5,1 −0,4 −1,1 6,1 +1,1
1973, °C −10,2 −3,6 −1,1 7,8 13,3 18,6 18,3 16,1 7,6 3,5 −2,2 −6,0 5,2 +0,2
1974, °C −10,1 −1,6 −0,6 3,6 9,6 16,5 18,3 16,2 13,5 8,8 1,6 −2,5 6,1 +1,1
1975, °C −3,9 −6,4 1,2 10,1 16,1 17,9 18,9 15,3 13,9 4,2 −3,5 −4,2 6,6 +1,6
1976, °C −12,2 −11,1 −2,6 5,8 11,0 13,8 16,3 14,7 9,9 −0,8 −1,0 −3,8 3,3 −1,7
1977, °C −11,1 −6,3 −1,0 7,1 14,3 16,9 18,8 16,0 9,5 3,0 1,5 −8,3 5,0 0,0
1978, °C −7,3 −9,5 0,3 4,6 10,6 14,4 16,4 15,8 9,8 3,4 1,9 −14,6 3,8 −1,2
1979, °C −10,1 −8,8 −1,0 3,3 17,3 17,5 16,7 17,0 11,7 3,8 −1,1 −5,7 5,1 +0,1
1980, °C −11,3 −7,3 −6,1 5,9 8,2 18,0 17,2 14,7 10,6 5,2 −2,2 −4,4 4,0 −1,0
1981, °C −5,4 −4,9 −3,1 3,3 14,0 19,8 21,5 17,4 10,8 7,8 −0,6 −3,5 6,4 +1,4
1982, °C −10,2 −8,8 −0,6 5,3 12,0 13,9 18,4 16,6 11,8 4,1 2,0 −1,1 5,3 +0,3
1983, °C −4,0 −6,9 −1,4 9,3 15,6 14,6 17,9 16,0 12,4 6,2 −1,5 −3,2 6,3 +1,3
1984, °C −4,4 −10,3 −2,4 7,5 16,0 15,6 17,6 15,1 12,4 6,8 −3,5 −9,6 5,1 +0,1
1985, °C −10,0 −14,0 −3,1 5,3 13,0 14,7 16,4 19,4 10,1 6,1 −3,3 −6,5 4,0 −1,0
1986, °C −6,7 −13,5 0,2 6,7 13,6 18,6 17,8 16,5 8,6 4,2 −0,1 −7,5 4,9 −0,1
1987, °C −17,5 −6,1 −5,3 2,8 12,8 17,7 16,8 15,1 9,0 3,6 −3,6 −7,0 3,2 −1,8
1988, °C −7,2 −6,1 −1,0 5,3 13,8 19,5 21,6 16,5 11,3 4,9 −4,4 −6,9 5,6 +0,6
1989, °C −2,1 −0,5 2,0 7,7 13,4 20,1 19,2 16,2 12,2 5,3 −2,6 −5,3 7,1 +2,1
1990, °C −5,7 0,4 2,0 8,1 10,8 14,5 17,5 16,0 9,3 5,4 0,3 −3,4 6,3 +1,3
1991, °C −6,2 −6,7 −1,2 7,0 13,4 18,8 18,1 16,1 11,0 6,5 1,0 −4,0 6,2 +1,2
1992, °C −5,3 −4,3 1,7 5,1 11,9 16,7 18,6 18,0 13,1 2,2 −2,5 −4,4 5,9 +0,9
1993, °C −4,4 −4,9 −1,9 5,7 14,5 14,0 17,5 15,4 6,9 4,6 −8,0 −3,6 4,7 −0,3
1994, °C −3,4 −11,3 −2,9 7,2 9,8 14,5 17,6 15,9 13,7 5,0 −2,5 −7,9 4,6 −0,4
1995, °C −5,9 −0,8 0,6 9,1 14,5 19,7 17,5 16,8 12,8 6,7 −2,8 −9,5 6,6 +1,6
1996, °C −10,0 −9,7 −3,0 6,4 15,7 16,5 18,9 17,3 9,9 6,1 3,9 −7,0 5,4 +0,4
1997, °C −7,7 −4,7 −0,9 4,7 11,1 17,8 18,7 17,1 8,5 3,7 −0,8 −7,5 5,0 0,0
1998, °C −4,7 −7,6 −1,3 3,9 13,7 20,0 18,9 15,5 10,7 5,7 −8,0 −5,9 5,1 +0,1
1999, °C −4,6 −6,3 −0,8 9,7 8,7 21,4 21,7 16,4 11,8 7,4 −4,9 −1,7 6,6 +1,6
2000, °C −6,1 −2,7 −0,7 11,1 10,8 16,2 19,3 16,8 10,0 7,2 0,0 −2,6 6,6 +1,6
2001, °C −4,3 −7,2 −2,1 11,0 11,3 16,3 23,0 17,0 12,2 4,8 −0,5 −10,6 5,9 +0,9
2002, °C −4,8 −0,4 2,2 7,2 12,7 17,3 22,6 17,0 12,0 2,5 −1,5 −12,6 6,2 +1,2
2003, °C −7,4 −8,7 −2,7 4,7 15,5 12,8 20,6 16,9 11,3 5,6 1,1 −2,1 5,6 +0,6
2004, °C −6,5 −7,0 1,3 4,6 11,4 15,3 19,0 18,4 12,1 5,9 −1,6 −2,9 5,8 +0,8
2005, °C −3,0 −8,9 −6,0 7,1 14,8 16,5 19,3 17,6 13,2 6,0 1,4 −4,1 6,2 +1,2
2006, °C −10,8 −13,3 −3,7 6,0 12,4 18,2 18,0 17,5 13,3 7,0 0,7 1,2 5,5 +0,5
2007, °C −1,6 −11,0 4,4 5,8 15,9 17,4 18,8 20,2 11,8 7,0 −2,0 −2,0 7,1 +2,1
2008, °C −5,8 −1,5 1,8 9,5 11,3 15,6 19,1 17,5 10,9 8,9 2,3 −1,7 7,3 +2,3
2009, °C −5,6 −5,4 −0,6 5,1 13,6 17,3 18,8 15,7 13,8 5,8 2,2 −6,5 6,2 +1,2
2010, °C −14,5 −8,4 −1,1 8,3 16,7 18,8 26,1 21,7 11,7 3,8 2,7 −7,6 6,5 +1,5
2011, °C −7,5 −11,0 −2,0 6,4 14,7 19,1 23,4 18,7 12,1 6,6 0,2 −0,1 6,7 +1,7
2012, °C −6,8 −11,7 −3,1 8,2 15,1 17,1 20,9 17,7 12,9 6,5 1,6 −8,6 5,8 +0,8
2013, °C −8,5 −3,5 −6,6 6,1 16,9 19,8 18,9 18,3 10,3 6,6 4,0 −1,7 6,7 +1,7
2014, °C −8,6 −1,9 2,8 7,0 16,0 16,1 21,1 19,2 12,3 3,7 −1,3 −3,9 6,9 +1,9
2015, °C −4,4 −2,2 2,0 6,1 14,3 18,0 18,3 17,6 13,8 4,4 0,8 0,2 7,4 +2,4
2016, °C −10,1 −0,6

Температурні рекорди по днях (станом на листопад 2015)[ред. | ред. код]

Температурні рекорди по днях[8]
Січень Лютий Березень Квітень Травень Черень Липень Серпень Вересень Жовтень Листопад Грудень
1 4,2 −33,7 3,1 −34,8 5,7 −30,0 17,8 −21,5 26,3 −6,0 33,1 −2,3 32,6 5,1 34,4 6,6 30,8 2,1 23,4 −2,8 12,6 −18,7 6,0 −24,1
2 3,6 −32,4 4,5 −31,3 5,7 −26,0 17,4 −19,6 28,2 −6,4 30,5 −1,8 31,9 1,3 36,9 5,5 28,7 1,9 22,3 −5,8 12,2 −22,9 9,0 −25,1
3 4,4 −36,6 4,2 −31,9 9,0 −28,1 17,9 −15,1 27,2 −7,5 31,4 −0,2 32,2 5,7 34,8 6,3 32,3 1,5 24,0 −5,1 12,5 −22,4 8,9 −28,7
4 5,6 −34,3 5,2 −35,5 7,5 −32,4 21,2 −15,2 28,5 −7,0 29,5 0,3 33,7 4,4 37,2 5,2 29,5 0,8 23,2 −4,7 11,9 −16,0 7,8 −32,2
5 4,0 −34,8 4,5 −35,2 8,9 −25,6 18,4 −14,0 27,3 −6,5 31,6 −1,4 36,2 4,9 36,6 5,6 31,5 0,9 23,6 −7,4 10,3 −20,0 8,1 −27,6
6 3,6 −35,5 7,0 −38,2 6,4 −31,5 19,3 −14,1 27,5 −3,4 32,5 −0,3 36,2 5,5 37,3 6,0 29,4 1,2 23,7 −4,9 16,2 −15,9 9,6 −30,4
7 3,5 −34,8 5,7 −35,2 9,0 −27,8 21,5 −13,8 29,2 −2,0 32,7 −0,9 34,8 4,9 36,8 5,0 31,5 −1,0 22,8 −4,4 15,0 −17,1 7,7 −31,3
8 5,1 −36,9 6,0 −33,8 8,3 −32,1 23,7 −14,6 30,0 −7,3 32,4 0,8 34,0 5,5 36,1 5,3 29,8 0,1 21,0 −4,9 12,0 −18,3 6,9 −29,0
9 5,2 −35,4 5,5 −36,2 9,1 −27,4 24,1 −14,9 30,0 −5,6 32,1 1,6 33,5 6,1 35,6 2,6 28,2 −0,2 22,2 −7,8 12,3 −16,8 7,0 −30,8
10 8,0 −36,8 4,6 −32,3 13,9 −25,6 21,1 −14,3 29,4 −3,8 30,0 0,6 33,4 5,6 34,4 3,7 29,5 −0,7 19,6 −7,0 14,4 −18,4 7,0 −30,3
11 8,6 −31,6 4,0 −31,2 13,0 −27,7 20,5 −14,0 28,7 −4,2 31,3 −1,3 35,6 6,0 34,1 4,0 27,8 −1,4 22,2 −8,1 14,5 −17,4 5,5 −26,6
12 4,9 −33,4 5,1 −30,2 9,2 −30,3 20,0 −12,8 28,6 −4,2 30,8 −1,8 34,5 4,7 34,4 2,1 26,4 −0,2 19,6 −5,8 9,3 −21,1 6,9 −27,2
13 3,7 −34,7 3,5 −29,3 11,5 −32,3 20,4 −14,6 28,6 −1,9 30,3 0,4 32,4 6,9 31,5 4,0 27,4 −2,1 20,1 −10,7 10,2 −19,1 5,5 −30,2
14 3,6 −37,4 4,1 −29,1 11,4 −28,1 20,8 −8,8 29,7 −3,1 33,4 3,2 34,1 5,6 34,1 1,8 27,1 −1,4 19,0 −10,3 12,5 −21,3 4,5 −28,1
15 3,1 −37,8 3,8 −30,8 9,8 −26,4 22,5 −10,6 29,8 −4,5 33,9 2,6 33,2 4,5 31,8 4,4 29,0 −1,3 19,7 −11,8 12,4 −20,3 9,2 −27,3
16 3,1 −41,0 4,9 −29,4 10,3 −29,3 21,0 −13,1 31,0 −3,2 32,5 2,0 33,6 7,1 32,4 2,0 27,3 −1,4 18,4 −14,6 10,4 −20,8 6,3 −28,8
17 4,2 −42,1 5,8 −32,7 11,6 −25,2 21,9 −9,7 31,0 −2,4 30,8 3,8 35,0 6,5 33,5 4,1 27,6 −4,0 17,4 −12,3 10,8 −21,6 6,4 −28,7
18 5,1 −41,1 4,7 −36,7 13,4 −25,5 22,1 −9,8 29,1 −3,6 31,3 3,2 33,7 3,6 33,2 4,1 25,2 −2,6 17,5 −8,9 9,4 −21,5 5,3 −28,0
19 6,3 −32,0 3,7 −29,8 13,6 −28,3 23,6 −15,1 30,2 −2,2 31,8 3,5 35,2 5,0 31,5 2,3 24,1 −5,3 16,2 −11,3 10,2 −24,4 5,3 −26,5
20 6,0 −40,1 6,0 −29,0 16,8 −28,8 24,0 −7,6 29,7 −4,3 31,1 3,4 35,8 6,0 32,6 3,0 24,2 −3,9 17,4 −13,2 10,7 −24,5 4,9 −33,4
21 3,8 −36,4 5,1 −31,7 13,0 −27,9 23,9 −6,0 29,1 −3,7 34,7 2,7 32,7 6,7 34,8 2,5 26,9 −4,5 18,1 −10,3 9,6 −24,4 5,4 −28,4
22 3,8 −35,0 6,6 −29,0 15,4 −27,0 23,3 −10,6 30,5 −2,6 31,8 1,8 35,2 6,2 34,0 4,6 25,4 −3,0 16,5 −10,2 9,0 −22,8 4,4 −36,3
23 4,0 −38,6 7,1 −30,5 14,6 −27,1 24,3 −5,3 29,6 −1,4 33,6 3,3 36,3 6,5 34,2 3,6 25,4 −4,1 15,9 −13,2 10,5 −19,2 4,5 −36,0
24 4,1 −32,8 5,6 −29,1 18,8 −25,6 28,0 −8,7 29,7 −1,6 33,5 3,1 36,7 4,8 33,0 3,3 23,0 −4,1 15,9 −13,0 9,0 −22,8 3,9 −37,3
25 3,6 −36,2 6,5 −35,6 19,7 −21,9 25,4 −10,7 31,2 −2,8 33,1 3,5 36,0 6,5 33,9 2,8 22,5 −7,7 14,9 −15,1 9,5 −28,8 4,0 −33,4
26 5,0 −36,6 6,0 −34,3 15,1 −20,3 25,6 −7,5 31,1 −1,2 33,6 5,5 37,5 6,2 35,3 1,6 26,1 −3,7 15,6 −15,2 9,4 −32,8 3,6 −36,7
27 3,0 −41,9 8,3 −25,8 15,9 −19,4 24,1 −8,1 31,1 0,2 32,0 4,1 35,7 5,4 35,0 3,7 24,9 −4,0 15,0 −17,6 9,4 −25,3 5,8 −35,4
28 3,1 −36,2 6,2 −25,6 15,3 −21,6 26,3 −7,5 33,2 −0,8 32,8 3,3 37,5 6,9 35,1 2,6 23,8 −4,6 13,1 −15,7 11,9 −24,5 5,7 −38,8
29 2,9 −34,6 5,1 −18,7 16,5 −20,7 28,9 −8,0 32,5 −1,3 33,3 5,3 38,2 5,6 34,9 1,1 23,3 −8,5 15,1 −16,4 10,3 −29,0 3,6 −34,8
30 2,5 −35,7 17,5 −18,8 24,7 −7,0 32,2 −2,3 33,5 5,0 36,5 7,6 31,5 0,6 23,3 −6,2 14,5 −18,7 5,8 −21,1 3,7 −37,2
31 2,7 −38,1 17,2 −21,5 31,7 −0,8 36,4 6,1 31,8 −1,2 13,9 −20,3 5,1 −38,0
−1,6 −21,6 0,4 −19,5 4,4 −12,0 11,1 −1,4 17,3 6,0 21,4 11,9 26,1 14,6 21,7 12,0 14,9 6,9 9,0 −0,9 4,0 −8,1 1,2 −20,1

Середня максимальна, середньорічна і середня мінімальна температура 1981—2010[9][ред. | ред. код]

Знач./Рік 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 Сер.знач.
Сер. макс., t°C 10,2 9,5 10,0 8,9 8,0 8,8 7,1 9,4 10,9 9,7 10,0 9,7 8,3 8,5 10,5 9,4 8,7 8,9 10,3 10,2 9,9 10,8 9,6 9,6 10,2 9,5 11,1 11,3 10,8 10,9 9,7
Середня, t °C 6,4 5,3 6,3 5,1 4,0 4,9 3,2 5,6 7,1 6,3 6,2 5,9 4,7 4,6 6,6 5,4 5,0 5,1 6,6 6,6 5,9 6,2 5,6 5,8 6,2 5,5 7,1 7,3 6,2 6,5 5,8
Сер. мін., t °C 2,8 1,8 2,7 1,4 0,3 1,1 −0,6 2,0 3,5 2,9 2,7 2,2 1,0 0,9 2,7 1,6 1,4 1,4 3,0 3,1 2,1 2,3 2,0 2,4 2,4 1,7 3,6 3,8 2,3 2,4 2,1
Клімат Москва (Максимальна і мінімальна температури у середньому за рік) 1981—2010
Показник Січ. Лют. Бер. Квіт. Трав. Черв. Лип. Серп. Вер. Жовт. Лист. Груд. Рік
Середній максимум, °C 2,5 2,9 10,7 21,1 27,0 29,1 30,7 29,1 24,1 17,1 8,0 3,7 31,5
Середній мінімум, °C −24,3 −21,4 −13,4 −4,8 0,1 5,5 9,3 6,2 0,5 −4,8 −13,6 −19,2 −25,2
Джерело: Погода и климат
Клімат Москва (середньомісячна температура 1879—2010)
Показник Січ. Лют. Бер. Квіт. Трав. Черв. Лип. Серп. Вер. Жовт. Лист. Груд. Рік
Абсолютний максимум, °C −1,6 0,4 4,4 11,5 17,3 21,4 26,1 21,7 14,9 9,0 4,0 1,2 7,3
Абсолютний мінімум, °C −21,6 −19,5 −12 −1,4 6,0 11,9 14,6 12,0 6,9 −1 −8,1 −20,1 1,7
Джерело: Погода и климат

Середньомісячна максимальна і мінімальна температури[ред. | ред. код]

Січ Лют Бер Кві Тра Чер Лип Сер Вер Жов Лис Гру За Рік
Найтепліший 2007 1990 2007 2000 1979 1841 2010 2010 1847 1967 2013 2006 2008
Найхолодніший 1893 1929 1888 1929 1918 1904 1904 1884 1993 1976 1908 1788 1888

Найхолодніший добовий максимум і найтепліший добовий мінімум температури для кожного місяця[ред. | ред. код]

Показник Січ Лют Бер Кві Тра Чер Лип Сер Вер Жов Лис Гру
Найхолодніший добовий максимум, °C 2,5 3,1 5,7 17,4 26,3 30,0 31,9 31,5 22,5 13,1 5,8 3,6
найтепліший добовий мінімум, °C −31,6 −25,6 −18,8 −5,3 0,2 5,5 7,6 6,6 2,1 −2,8 −15,9 −24,1

Найхолодніший місячний максимум і найтепліший місячний мінімум температури на ВВЦ[ред. | ред. код]

Найхолодніший
місячний максимум
Найтепліший
місячний мінімум
Січень −4,8 (2010) −15,5 (1949)
Лютий −5,4 (1954) −10,2 (1990)
Березень 2,1 (1963) −4,8 (1992)
Квітень 14,6 (1955) 0,5 (1975)
Травень 21,7 (1951) 6,3 (2010)
Червень 23,7 (2003) 11,7 (1989)
Липень 26,2 (1950) 14,4 (2001)
Серпень 21,7 (1888) 12,0 (1938)
Вересень 17,6 (1993) 5,6 (1950)
Жовтень 9,5 (1976) 1,2 (2008)
Листопад 2,2 (1956) −3,5 (1996)
Грудень −1,0 (2001) −7,3 (2011)
Рік 26,5 (1976) −18,3 (2008)

Найхолодніші та найтепліші 2-місячні періоди в цілому[ред. | ред. код]

2-місячні
періоди
найхолодніші найтепліші
Січень-Лютий −18,7 (1893) −3,0 (1925)
Лютий-Березень −14,1 (1917) 1,2 (1990)
Березень-Квітень −4,7 (1898) 5,7 (1975)
Квітень-Травень 3,9 (1884) 13,1 (1975)
Травень-Червень 9,8 (1941) 18,3 (2013)
Червень-Липень 13,3 (1904) 22,5 (2010)
Липень-Серпень 14,3 (1884) 23,9 (2010)
Серпень-Вересень 10,0 (1884) 18,3 (1938)
Вересень-Жовтень 4,5 (1976) 11,1 (1974)
Жовтень-Листопад −3,0 (1908) 5,6 (2008)
Листопад-Грудень −10,7 (1907) 1,1 (2013)
Грудень-Січень −17,3 (1892—1893) −0,2 (2006—2007)

Добові рекорди температури в Москві за всю історію метеоспостережень (10 найекстремальніших)[ред. | ред. код]

Місце Найспекотніший день, °C Дата встановлення метеостанція Найхолодніший день, °C Дата встановлення метеостанція
1 38,2 29 Липня 2010 ВВЦ −42,2 17 Січня 1940 ТСХА
2 37,5 26 Липня 2010 ВВЦ −41,9 27 Січня 1892 ТСХА
3 37,5 28 Липня 2010 ВВЦ −41,1 18 Січня 1940 ТСХА
4 37,3 6 Серпня 2010 ВВЦ −41,0 16 Січня 1940 ТСХА
5 37,2 4 Серпня 2010 ВВЦ −40,1 20 Січня 1942 ТСХА
6 36,9 2 Серпня 2010 ВВЦ −38,8 28 Грудня 1892 ТСХА
7 36,8 7 Серпня 1920 ТСХА −38,6 23 Січня 1892 ТСХА
8 36,7 24 Липня 2010 ВВЦ −38,2 6 Лютого 1929 ТСХА
9 36,6 5 Серпня 2010 ВВЦ −38,1 31 Січня 1956 ВВЦ
10 36,5 30 Липня 1936 ТСХА −38,0 31 Грудня 1978 ВВЦ
Річний хід температури в Москві (1981—2010). Суцільні лінії — округлені дані, криві — фактичні спостереження

Температурні рекорди по місяцях[ред. | ред. код]

За період 1879—2013 найхолоднішим роком був 1888 (+1,7 °C), а найтеплішим — 2015 рік (+ 7,4 °C).

Норма Найтепліший Найхолодніший
Січень −6,5 −1,6 (2007) −21,6 (1893)
Лютий −6,7 0,4 (1990) −19,5 (1929)
Березень −1,0 4,4 (2007) −12,0 (1789)
Квітень 6,7 11,1 (2000) −1,4 (1929)
Травень 13,2 17,1 (1979) 6,0 (1918)
Червень 17,0 22,0 (1841) 11,9 (1904)
Липень 19,2 26,1 (2010) 14,6 (1904)
Серпень 17,0 22,6 (1839) 12,0 (1884)
Вересень 11,3 17,8 (1847) 6,9 (1993)
Жовтень 5,6 9,0 (1967) −1,0 (1976)
Листопад −1,2 4,0 (2013) −8,1 (1908)
Грудень −5,2 1,2 (2006) −20,1 (1788)
Рік 5,8 7,4 (2015) 1,7 (1888)

Температурні рекорди по сезонах[ред. | ред. код]

Сезон Норма Найтепліший Найхолодніший
Зима −6,1 −2,8 (1960/61) −16,8 (1892/93)
Весна 6,3 9,0 (1975) −0,1 (1884)
Літо 17,7 22,2 (2010) 13,6 (1904)
Осінь 5,2 7,9 (1974) 1,2 (1993)

Сезони[ред. | ред. код]

Офіційно зимовий (холодний) сезон в Москві триває з 1 листопада по 15 квітня, літній (теплий) — відповідно з 16 квітня по 31 жовтня. Дані терміни визначають відповідний сезонний режим функціонування різних міських служб (в першу чергу комунальних) і в значній мірі умовні.

Тривалість опалювального сезону в середньому близько семи місяців: з початку жовтня до кінця квітня.

Зима[ред. | ред. код]

Зима в Москві триває з кінця листопада до кінця березня. Зима помірно холодна, але з періодичними відлигами, які можуть тривати від декількох днів, аж до половини зими. Найчастіше вони трапляються в першій половині зими, тому погода в грудні як правило м'яка. Найчастіше погода нестійка, температура може різко впасти або піднятися, наприклад, з -5 до -20, і навпаки. Через зміни клімату трапляються і періоди аномально високої температури. Погода в січні і лютому як правило холодніша, часто тримаються затяжні морози, які тривають від 1 до 5 тижнів, коли на центральну Росію приходить арктичний або сибірський антициклон. У цей час температура може падати до -25 °C, а вдень не вище -10 °C. Сніговий покрив встановлюється в кінці листопада або початку грудня і досягає 60-70 см. Опади взимку в Москві випадають переважно у вигляді снігу, але під час відлиг трапляються і дощі.[10]

Зима в Москві помірно холодна, але з відлигами, які можуть становити від 3-5 днів (2009—2010) до половини і більше зими. Найхолодніша зима зі середней температурою -16,8 °C відзначалася в 1892—1893 роках, тоді температура січня склала -21,6 °C, найтепліша зима із середньою температурою -2,8 °C була відзначена в 1960—1961 роки. Найменше число відлиг (3) було в зими 1928—1929 і 1940—1941 роках, найбільше (53) в зиму 1988—1989 років. Наймалосніжніша зима з максимальною висотою снігового покриву 18 см була в 2013—2014 роках, найсніжніша — 1993—1994 роках (78 см). Найсухіша зима відзначалася в 1890—1891 роках, коли випало 27,4 мм опадів. Найнижчий максимум календарної зими (+1 °C) відзначався взимку 1940—1941 років, найвищий зимовий максимум (+ 9,6 °C) — 2008—2009 роках. Найм'якша зима з мінімумом -18,3 °C відзначалася в 2007—2008 роках, найнижчий мінімум зими (-42,2 °C) відзначався в зиму 1939—1940 роках. Найвища температура за холодний період року, з листопада по березень була в 2013—2014 роках (-1 °C) і в 2006—2007 роках (-1,1 °C). Нижче -40 °C температура опускалася в зиму 1891—1892, 1939—1940, 1941—1942 років і, за неофіційними даними, 31 грудня 1978 року. З 1888 по 1895 рік, 8 років поспіль, кожен рік температура в Москві опускалася нижче -30 °C. У поточному столітті грудень 2001 року, грудень 2002 року, січень 2010 року в Москві були без відлиг.

Найчастіше відлиги трапляються в першій половині зими (в цьому випадку вони нерідко є частиною пізньої осені) — наприклад, Ггудень 2006, 2008, 2011, 2013, 2014 роках часто нестійка, особливо в січні (наприклад, середньодобова температура всього за 2-3 дні може впасти з -5 до -20 °C і потім приблизно за такий ж термін знову піднятися до -5 °C, як це було наприклад на початку січня 2002, 2003, в лютому 2001, 2003 і 2007, і в кінці листопада — початку грудня 2010 року), але на відміну від інших сезонів, добові коливання температури невеликі — різниця між денною та нічною температурами найчастіше не перевищує 5 градусів (на відміну від «літніх» 10-12), трапляються періоди аномально теплою погоди (2-а половина лютого 200-січень 2005, грудень 2006 — січень 2007, кінець лютого 2008, початок грудня 2008 і 2009, грудень 2011, грудень 2013, лютий 2014 року, середина грудня 2014 року). Січень 2007 року в Москві видався рекордно теплим — це єдиний січень, коли температура підвищувалася більш ніж до + 5,6 °C, а 11 числа був встановлений абсолютний максимум температури в січні, + 8,6 °C, що відповідає початку квітня. Але в більшості зим наступають і затяжні морози (від 1-2 до 4-5 тижнів), коли активність Атлантики спадає, і на Європейську територію Росії зміщується гребінь потужного сибірського або арктичного антициклону. Тоді температура ночами може опускатися нижче -25 °C, а вдень рідко піднімається вище -10 °C (грудень 2001, 2002, 2012; початок січня 2003 року; 2-я половина січня — лютий 2006, 2010, 2011, 2012).

За останні роки, один з найтриваліших періодів без відлиг був на початку 2010 року: морози прийшли в Московський регіон 29 Грудня 2009 року і трималися майже 2 місяця — до 24 лютого 2010 року. Ще більш суворі морози були в січні 2006 року: 18 січня температура опускалася до -30,4 °C, 19 січня — до -30,8 °C, що є найнижчою температурою в поточному столітті, вони стояли 4 тижні (з короткою перервою в кінці січня).

У Московській області температура в середині січня 2006 Року опускалася місцями до -37 °C. У 2011—2012 роки перша половина зими була аномально теплою: температура коливалася від -7 до + 8 °C, було встановлено кілька добових рекордів, а в 3-ій декаді січня 2012 року почалися морози (середньодобова температура була нижче -10 °С). Значні холоди стояли до 18 лютого, а в 2-ій половині Лютого знову був невеликий період відлиг. Все ж обійшлося без нових рекордів мінімальної температури, хоча 13 лютого до рекорду не вистачило 0,8 градуса (температура на ВВЦ опускалася до -28,5 °C, в той час як на заході Московської області температура місцями опускалася нижче -35 ° С). Майже половина всіх зимових рекордів максимальної температури припадає на період 2002—2011. Більш того, останнім часом намітилася тенденція до більш теплого грудня і січня та більш холодного лютого, хоча взимку 2012—2013 найбільш холодним був грудень (який став найхолоднішим за останні 10 років і найсонячнішим в XXI столітті з тривалістю сонячного сяйва 44,3 годин), а найбільш теплим — лютим. Але вже взимку 2013—2014 період з 17 грудня по 12 січня був аномально теплим (середньодобова температура щодня перевищувала норму більш, ніж на 3 градуси). Новий Рік Москва зустріла майже без снігового покриву (СП): на метеостанції ВВЦ висота СП не перевищувала 3 см в останніх числах року, а в центрі міста (на м / с Балчуг) СП і зовсім був відсутній. Москвичі жартома називали Новий Рік весняним святом. На ВВЦ 11 січня 2014 року сніг також повністю зійшов, але вже з 12 січня почалося поступове похолодання, і СП знову трохи збільшився. Однак, через малу кількість опадів і часті відлиги в лютому, до кінця місяця сніг також практично весь зійшов: 25 лютого його висота на ВВЦ склала всього 1 см. У цьому ж лютому 2014 Року в Москві був відзначений місячний мінімум відносної вологості повітря: 18 %. Була теплим 2 декада грудня 2014 року, коли 20 числа в Москві був на 0,2 градусів перевищено колишній історичний максимум доби, температура підвищилася до + 4,9 °C на ВДНГ і + 5,2 °C на ТСХА. Теплим видався січень 2015 року, середня температура якого і кількість опадів виявилися найвищими за останні 8 років, коли 15 числа в Москві був повторений рекорд максимальної температури 1993 року, + 3,1 °C, і початок лютого 2015 року, коли 1 лютого температура в Москві підвищилася до + 3,1 °C, перекривши на 0,1 градуса рекорд 1914 Року. Зима 2014—2015 зайняла друге місце в 21 столітті після сезону 2007—2008 років по теплоті. середня температура трьох зимових місяців склала -3,5 градуса.

Сніговий покрив стійкий і зазвичай не перевищує 60 см. Але бували роки, коли стійкий сніговий покрив встановлювався тільки в січні, а максимальна висота снігового покриву нерідко буває в березня. Так висота снігу склала 78 сантиметрів у березні 1994 року[11]. Однак наймалосніжнішою зимою 2013—2014 років максимальна висота снігового покриву (18 см) була відзначена 8 грудня. Опади випадають переважно у вигляді снігу, але можливий дощ, що часто спостерігалося в останні роки. Можливі й грози, найчастіше в грудні. Період з середньодобовою температурою нижче 0 °C (що і вважається метеорологічною зимою) триває близько 132 днів, починаючись найчастіше в середині Листопада і закінчуючись в другій половині березня, однак в останні Ріки нерідкі і короткі (1-2 міс.) метеорологічні зими з кінця грудня-початку січня до лютого-початку березня.

Середня температура календарних зимових місяців, норма 1981—2010

Показник Гру. Січ. Лют. Зима
Сер.макс, °C −3,0 −4,0 −3,7 −3,6
Середня, °C −5,2 −6,5 −6,7 −6,1
Сер.мін, °C −7,6 −9,1 −9,8 −8,8
Зимоий сезон Дата першого заморозку
(Тмін < 0)
Дата початку метеорологічної зими
(Тсер ≤ 0 °C понад 5 днів)
Дата закінчення метеорологічної зими
(Тсер ≥ 0 °C понад 5 днів)
Загальна тривалість
зими, днів
Дата останнього заморозку
(Тмін < 0)
Середня 1971—2000 29 Вересня 7 Листопада 28 Березня 141 (4,7 міс.) 10 Травня
2005—2006 19 Вересня 2 Грудня 29 Березня 116 (3,9 міс.) 1 Травня
2006—2007 15 Жовтня 23 Січня 2 Березня 37 (1,2 міс.) 6 Травня
2007—2008 12 Жовтня 5 Листопада 22 Лютого 109 (3,6 міс.) 8 Травня
2008—2009 3 Листопада 10 Грудня 28 Березня 108 (3,6 міс.) 25 Квітня
2009—2010 11 Жовтня 5 Грудня 26 Березня 111 (3,7 міс.) 27 Квітня
2010—2011 30 Вересня 27 Листопада 2 Квітня 126 (4,2 міс.) 21 Квітня
2011—2012 16 Жовтня 20 Грудня 3 Квітня 114 (3,8 міс.) 14 Квітня
2012—2013 12 Жовтня 24 Листопада 31 Березня 127 (4,2 міс.) 23 Квітня
2013—2014 27 Вересня 27 Листопада 1 13 Лютого 57 (1,9 міс.) 27 Квітня
2014—2015 7 Жовтня 16 Листопада 2 20 Лютого 86 (2,9 міс.) 20 Квітня
2015—2016 7 Жовтня 27 Грудня

1Перерва метеорологічної зими — 22 рудня 2013 — 11 січня 2014

2У період з 22 по 26 жовтня середньодобова температура була нижче 0  °C, при цьому метеорологічна зима не настала, оскільки, по-перше, даний період не перевищив 5 днів, і наступний період середньодобової температури 27 жовтня — 15 листопада був тривалішим за кількістю днів і за абсолютним показником перевищив негативну аномалію. Перерва метеорологічної зими з 12 по 21 грудня. Сніговий покрив за останні 10 років

Рік Дата першого
снігу
Дата першої появи
снігового покриву (СП)
Дата освіти
сталого СП
Максимальна висота Дата руйнування
сталого СП
Тривалість
СП, днів
Дата останнього
снігопаду
Середня дата, 1971—2000 14 Жовтня 2 Листопада 22 Листопада 78 см (10 Березня) 10 Квітня 137 (4,5 міс.) 14 Травня
2005—2006 25 Жовтня 26 Жовтня 1 Грудня 63 см (13 Березня) 8 Квітня 128 (4,3 міс.) 31 Березня
2006—2007 16 Жовтня 30 Жовтня 21 Січня 2007 35 см (15 Лютого) 18 Березня 56 (1,8 міс.) 5 Травня
2007—2008 13 Жовтня 14 Жовтня 14 Листопада 24 см (26 Січ аря) 16 Березня 122 (4,1 міс.) 6 Травня
2008—2009 7 Листопада 19 Листопада 23 Грудня 37 см (10 Березня) 8 Квітня 107 (3,6 міс.) 21 Квітня
2009—2010 31 Жовтня 1 Листопада 7 Грудня 67 см (23 Лютого) 31 Березня 113 (3,8 міс.) 25 Квітня
2010—2011 13 Жовтня 21 Листопада 28 Листопада 56 см (10 Лютого) 15 Квітня 138 (4,6 міс.) 19 Квітня
2011—2012 15 Жовтня 8 Листопада 18 Грудня 46 см (26 Березня) 16 Квітня 120 (4,0 міс.) 7 Квітня
2012—2013 26 Жовтня 28 Жовтня 26 Листопада 77 см (26 Березня) 17 Квітня 142 (4,7 міс.) 7 Квітня
2013—2014 25 Вересня 26 Листопада 12 Січня 2014 18 см (8 Грудня) 25 Лютого 53 (1,5 міс.) 7 Травня
2014—2015 17 Жовтня 20 Жовтня 2 Грудня 46 см (10 Лютого) 18 Березня 106 (3,5 міс.) 21 Квітня
2015—2016 7 Жовтня 15 Листопада 26 Грудня 50 см (2 Березня)

1Днем руйнування постійного снігового покриву на метеостанції вважається день, коли покриття міс тности стає менше 5 балів протягом 4 і більше діб підряд.[12]

2За архіву погоди з 18 березня 2015 протягом 4 діб поспіль зазначалося покриття в 1-4 бали.[13]

Весна[ред. | ред. код]

Воробйові гори. Спека в кінці травня 2007 року

Весна в Москві за календарем приходить в березні, але погода в цей час нагадує зимову, і по суті це повністю зимовий місяць. Температура в основному негативна, вночі бувають морози до 15 градусів. Хіба що час від часу наступають потепління, таять бурульки, на вулицях з'являється сльота. По погоді весна приходить в Москву з 20х числах березня, коли температура стає позитивної і поступово сходить сніговий покрив. У квітні погода стає по справжньому весняною, і Москва звільняється від снігу як правило вже до 10 м числах місяця. Але буває як і більш рання весна, коли температура може досягати +15 °C, так і пізня, коли ще лежить сніг, а може і продовжує випадати. Травня як правило проходить без нічних заморозок, але іноді вони трапляються. Ночі коротшими, дні довше і сонце вже за літнім високо. Бувають роки, коли погода Москві в травні спекотна і температура піднімається до +30 °C, хоча ближче до кінця травня частенько знову холодає, настає похмура погода з дощами, але триває це 2-3 дні.[10]

Березень в середній смузі Росії має негативну середньодобову температуру (але, на відміну від класичних зимових їв, незначно нижче 0 °C). Протягом а можуть траплятися як зимові морози з нічною температурою нижче -15 °C і невеликий мінусовою температурою вдень, так і теплі доби зі низькою позитивною температурою вночі і денним прогрівом до +10.. +15 °C).

Рік від року в залежності від атмосферної циркуляції, березень може бути як повноцінно «весняним» (з позитивною середньодобовою температурою, практично в повній відсутності сніжного покриву, початком вегетації — 2007,2008, 2014,2015 роки), так і абсолютно «зимовим» (2012, 2013 роки). У теплі роки до кінця першої декади а вже трапляються нетривалі хвилі тепла, коли денна температура може досягати +10.. + 14 °C (2007,2014, 2015-го, 2016 роки), незважаючи на нічні заморозки. Разом з тим, такі сплески тепла рідко означають початок метеорологічної весни (тобто стійкий перехід середньодобової температури до позитивних значень). У холодні роки максимум а може обмежитися +5.. + 7 °C. В цілому середина березня — початок квітня відрізняється значною нестабільністю і коливаннями, великим добовим ходом температури. Навіть в останніх числах а температура може опуститися нижче -15  °C, як це було в Москві в ніч з 26 на 27 березня 2013 року.

Про весну в березні нагадує значна тривалість світлового дня і часті денні відлиги (середній денний максимум в Москві в березні досягає +3 °C). Тривалість дня до кінця місяця складає вже більше 12 годин, до того ж сонце стоїть на тій же висоті, що і в середині осені і (на початку березня сонце сходить в той же час, що і в кінці жовтня, в кінці березня — в той же час, що і в кінці вересня). Завдяки цьому, в окремі дні температура перевищує +5.. + 10   °C, у 2-й половині а іноді і + 15   °C, хоча кліматична весна в Москві найчастіше настає після рівнодення, в наприкінці другої — початку третьої декади березня (в Середньому за період 1981—2010 — 20 березня), коли середньодобова температура стає стійко позитивною і починає сходити сніговий покрив. Від року до ріку дата стійкого переходу середньодобовою температурою нульової позначки до позитивних значень значно коливається. У 2012—2013 роки середньодобова температура ставала стабільно плюсовою лише на початку квітня, а в 2014—2015 роки стійкий перехід стався ще в кінці лютого, незважаючи нетривалі похолодання. Березень 2013 року став найхолоднішим після 1968 року, другим з найбільш сніжних після березня 1 994 року (78 см), третім з найбільш вологих, випало 77 мм опадів при нормі 26 мм, 15 числа був відзначений добовий максимум опадів для березня — 25,6 мм, в результаті чого 26 березня висота сніжного покриву досягла 77 см. Зате в наступному, 2014 ріку, сніг практично повністю зійшов вже на початку місяця, а в 20-х числах березня відбулося дуже різке потепління: температура за добу піднялася майже на 20 градусів, 10 числа був відзначений абсолютний максимум температури для першої декади березня — + 13,9   °C, а 25 числа був встановлений новий абсолютний рекорд температури в березні — + 19,7   °C. Але буквально в наступні дні сталося таке ж різке похолодання, і температура від травневих значень повернулася до норми, що, однак, не завадило березню 2014 року стати другим найтеплішим березнем в історії метеоспостережень (після березня 2007 року) зі середнемесячною температурою повітря + 2,8   °C, випередивши березень 2002 року (+ 2,2   °C). У 2015 ріку березень також відзначився підсумковою позитивною температурою, особливо тепла погода трималася в другій декаді — зокрема, 19 березня був зафіксований абсолютний максимум на метеостанції ВДНГ (+ 13,6   °C). Однак уже в останню декаду березня в Москві поступово похолодало до 0.. + 5   °C з нічним похолоданням до -5..- 10  °C в окремі дні[14], а в останні дні місяця й зовсім на деякий час відновився суцільний сніговий покрив.

Проте, повністю сніг найчастіше тане в першій половині квітня, коли в окремі дні температура досягає + 15  °C і вище. Рекорд по максимальній висоті снігового покриву в квітні ледве відзначився в 2013 ріку, коли 1 числа висота снігового покриву ВВЦ склала 65 см. В останні роки ці терміни також зрушилися на більш пізні. В кінці квітня часто бувають повернення холоду з нічними заморозками, коли денна температура може бути нижче + 8  °C і нерідко йде останній сніг. Хоча рідко, в окремі роки він буває і в травні. Разом з тим, тенденція останніх років демонструє більш різкий перехід в квітні з зими в кліматичне літо, минувши весну. Так ще на початку квітня 2012, 2013 і 2014 роки ночами температура нерідко опускалася нижче -5 °C, а в окремі дні кінця квітня було навіть по-літньому спекотно в денний час. Наприклад, 29 квітня 2012 року температура на ВВЦ оновила історичний максимуму, досягнувши +28,9 °C.

Травень в місті найчастіше обходиться без нічних заморозків, оскільки ночі стають короткими, а днем сонце вже стоїть по-літньому високо; температура в окремі дні може досягати +25.. + 30 °C, особливо в кінці місяця. Так, 28 травня 2007 року температура досягла + 33,2 °C, яка стала рекордом весни, травень 2003, 2010 2012, 2013 і 2014 років також був аномально теплим. Хоча в середині-кінці травня майже кожен рік трапляється повернення холодної, похмурої і дощової погоди на 2-3 дня, з денною температурою нижче + 15  °C (рідко нижче + 10 °C), іноді, в окремих випадках, йде мокрий сніг. Мінімальна нічна температура протягом травня зазвичай коливається від +2 до + 13  °C в залежності від хмарності і напрямку вітру.

Перша гроза в Москві зазвичай гримить приблизно в кінці квітня, остання — в середині вересня. Однак бувають і значні відхилення від цих термінів. Наприклад, в 2012 ріку остання гроза в Москві була 7 жовтня. Іноді грози трапляються навіть взимку: зокрема, в аномальну зиму 2006—2007 роки їх було цілих дві (15 і 28 грудня 2006). Також зимова гроза була відмічена в 26 грудня 2011 року. Зафіксована зимова гроза і в кінці грудня 2013 року.

Середня температура календарних весняних місяців, норма 1981—2010

Показник Бер Кві Тра Весна
Сер.макс, °C 2,6 11,3 18,6 10,8
Середня, °C −1,0 6,7 13,2 6,3
Сер.мін, °C −4,4 2,2 7,7 1,8

Літо[ред. | ред. код]

Середня тривалість кліматичного літа в Москві — 90 днів (близько 3 місяців) — з кінця травня до кінця серпня (мається на увазі період, коли середньодобова температура перевищує + 15 °C, а денна становить +20 °C і вище). За іншим критерієм (перевищення середньодобова температури позначки в +10 °C і денною в +15 °C) літній період триває з кінця квітня по кінець вересня.

Рік Дата початку метеорологічного літа
(ТСР ≥ 10 °C більше 5 днів)
Дата закінчення метеорологічного літа
(ТСР ≤ 10 °C більше 5 днів)
Загальна тривалість, днів
Середня, 1971—2000 30 квітня 20 вересня 144 (4,7 міс.)
2008 4 квітня 9 вересня 159 (5,3 міс.)
2009 26 квітня 29 вересня 157 (5,2 міс.)
2010 30 квітня 28 вересня 152 (5 міс.)
2011 22 квітня 9 жовтня 171 (5,7 міс.)
2012 16 квітня 5 жовтня 173 (5,7 міс.)
2013 30 квітня 23 вересня 147 (4,7 міс.)
2014 19 квітня 30 вересня 165 (5,6 міс.)

Максимальна річна температура (1975—2015)

Рік 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94
t°C 29,4 26,5 31,0 28,1 30,3 29,3 35,0 28,3 29,7 30,4 31,6 30,7 28,2 32,7 31,0 30,6 33,0 31,4 27,7 29,0
Рік 95 96 97 98 99 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14
t°C 31,6 35,6 28,8 33,9 34,0 30,9 33,4 32,5 30,2 29,3 31,5 31,4 33,2 32,5 30,0 38,2 33,8 32,5 32,0 33,0
Рік 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34
t°C 31,3

Середня температура календарних літніх місяців, норма 1981—2010

показник червень липень серпень літо
Сер. макс, °C 22,0 24,3 21,9 22,7
Середня, °C 17,0 19,2 17,0 17,7
Сер. мін, °C 12,1 14,4 12,5 13,0
  • Середньомісячна кількість опадів — 85 мм (найбільша кількість опадів припадає на липень — 90 мм,)
  • В середньому 5-7 днів за сезон температура перевищує 30 °C.

Початок літа характеризується в основному нестійкою погодою, з низкою жарких і холодних днів; часті грози, повернення холоду з нічним похолоданням до + 5  °C, можливий і град, хоча в деякі роки денна температура нерідко долає + 30 °C. В окремі роки реєструвалися руйнівні шквали (25 червня 1957 року та 20 червня 1998 року) і навіть смерчі (червень 1904 року[15][16], в Московській області (Зарайський район) — 1970, 1971, 1984, 1987, 1994, 1997 роки, в 2005 році — в Дубні, 3 серпня 2007 року — в Красногорську[17], 3 червня 2009 року — в Сергієво-Посадському районі[18][19][20]). Так само прохолодним став червень 2014 року. Іноді на початку червня може йти сніг (1904, 1947, 2003, 2004).

У липні зазвичай переважає антіциклональний тип погоди (найбільш сонячний і жаркий період літа, коли днем може бути вище + 32   °C, вночі не нижче + 18   °C), хоча, як правило, 2-3 рази на місяць на кілька днів встановлюється дощова погода, коли днем зазвичай не вище + 23   °C (рідше — нижче + 20   °C). В деякі роки 1-2 рази за місяць буває і зовсім холодна погода з денною температурою близько + 15   °C і нічний — нижче + 10   °C, але вона тримається, як правило, 1-2 діб, оскільки сонце швидко прогріває холодний повітря. Пік літньої спеки в Москві і пік найбільшої небезпеки у Підмосков'ї найчастіше доводиться на кінець липня — початок серпня, що наочно підтвердилося влітку 2010 і 2011 рр.

Смог у Москві (Ясенево) в серпні 2010 року, викликаний лісовими пожежами

Для серпня характерні теплі і навіть помірно-жаркі (до + 28 °C і вище) дні, але ночі поступово стають холоднішими за рахунок збільшення темного часу доби і супутнього вихолоджування повітря, хоча помітно це в основному тільки за містом, в межах міста ж ночі значно тепліше. У зв'язку з цим, в межах міста заморозки закінчуються зазвичай на 2-3 тижні раніше, ніж у області, і відповідно, на стільки ж пізніше починаються. Екстремальна спека (вище + 30  °C) для серпня останнім часом трапляється майже щороку, але в цьому місяці все виразніше дають про себе знати ознаки наближення осені: стає помітним зменшення світлового дня, починають жовтіти листя на деревах і тощо. В середині серпня традиційно закінчується купальний сезон, а в двадцятих числах середньодобова температура опускається нижче +15 градусів, що у кліматологів вважається початком осені. В останніх числах місяця можливі сильні похолодання: наприклад, в ніч на 31 серпня 2010 року стовпчик термометра показав всього + 3,2 °C[21] — така температура ночами буває в кінці вересня. Щодо холодна погода була і на початку 3-ї декади серпня 2012 року.

За останній час, дуже жарким видалося літо 2001, 2002, 2007 і 2011 років, а рекордно спекотним було літо 2010 року, коли були встановлені численні рекорди температури, а липень 2014 року став сухим липнем за всю історію метеоспостережень в Москві (випало всього 4, 4 мм опадів[22]).

Осінь[ред. | ред. код]

Осінь в Москві характеризується досить великими коливаннями температури. Погода в вересні і на початку жовтня може бути досить теплою, і температура може підніматися аж до +15 а то і +25 °C в денний час, коли настає так зване «бабине літо». При цьому проте відбувається поступове скорочення світлового дня і зниження температури. Дощі частішають і стають тривалішими і менш інтенсивними ніж влітку. У жовтні погода в Москві як правило остаточно стає осінньої, стає сиро, похмуро, непогоже, вночі підмерзає. Але не варто забувати, що в жовтні найчастіше днем температура може прогріватися до +10.. + 15 градусів, і погода приносить радість своїми ясними, теплими днями. У листопаді погода стає зовсім похмурою і прохолодною, частенько випадає сніг, але як правило поступово таїть, так як земля ще не досить охолола. У листопаді трапляється і потепління, коли температура досягає +10 С. Сніговий покрив остаточно встановлюється у 2-ій половині листопада, а через потепління клімату і на початку грудня.[10]

Для осені характерні досить великі коливання температури. У вересні — початку жовтня часті повернення тепла (+20.. + 25   °C вдень) — так зване «бабине літо». Наприклад, за останні роки найбільшим теплом відзначився жовтень 2005, 2007, 2008, 2011 років — тоді на початку жовтня стовпчики термометрів долали значення + 20   °C, а в 2011 був навіть встановлений рекорд тепла: 8 жовтень максимальний термометр на метеостанції ВВЦ досяг значення + 21,0   °C. У 2013 році «бабине літо» сильно запізнилося і прийшло в московський регіон тільки в кінці жовтня, 29-го числа був перекритий відповідний добовий максимум — денна температура піднялася до + 15,1   °C. Максимум осені 2013 року (+19.3 градусів 2 вересня) виявився найнижчим за останні 23 роки, після осені 1990 року, і першим в 21 столітті, а також за останній 21 рік, після осені 1993 року, максимумом осені нижче +20 градусів.

Незважаючи на повернення тепла, спостерігається загальне сезонне зниження температури (скорочується світловий день, висота сонця все нижче над горизонтом). Дощі (опади) стають більш тривалими, але менш інтенсивними, ніж в літні місяці. В останні роки зливові опади спостерігаються все частіше і восени, а також на початку календарної зими. Особливо дощовим видався вересень 2013 року, коли був встановлений абсолютний місячний і річний рекорд за кількістю опадів, що випали — 187 мм (майже три місячні норми), в окремі дні за добу випадало 32 мм дощу. Також вологими були вересня 1885 (171 мм), 1996 (131 мм) і 2003 року (101 мм вересень 2005 року в Москві став самим сухим з місячним кількістю опадів 12 мм. Сама суха осінь в Москві відзначалася в 1924 році, коли за сезон випало 59 мм опадів.

В середині жовтня погода зазвичай остаточно бере курс на похолодання: у цей період стає особливо сиро і непогоже, світловий день вже не перевищує 10 годин, все частіше підморожує ночами. Найбільш вологими за останні роки були рекордно вологий жовтня 1997 року (167 мм), 2002 року (131 мм) і 2012 року (138 мм), який став третім з найбільш вологих за всю історію. При цьому нерідко в третій декаді жовтня — початку листопада в центр Росії приходить великий антициклон, завдяки якому на кілька днів встановлюється досить висока для цього часу температура повітря — до +10.. + 15   °C. У 2014 році на початку 3 декади жовтня відбулося найсильніші арктичне вторгнення. Навіть денна максимальна температура в ці дні була зі знаком «мінус», 23 жовтня не вистачило всього 1,5 градуса до рекорду цього дня, 23 числа максимальна температура становила -6 градусів, що є одним з найнижчих значень для жовтня за весь час вимірювань ВДНГ, мінімум жовтня 2014 (-11,7 градусів) виявився найнижчим за останні 46 років, останній раз нижчий мінімум температури в жовтні відзначався в 1968 році. І вперше з жовтня 2003 року температура опустилася до двозначного мінусового значення.

Перший сніг (летить в повітрі, але, частіше за все, не лягає на землю) зазвичай йде в середині жовтня, але може випасти і в другій половині вересня. Перший (тимчасовий) сніговий покрив утворюється в останніх числах жовтня — перших числах листопада. Як правило, він відразу ж сходить, оскільки ґрунт ще недостатньо охолов, а також у цей час висока активність західного переносу, що дозволяє середньодобовій температурі залишатися плюсовою, особливо в листопаді, коли значно переважає похмура (через високу вологість атмосфери), навіть під час антициклону і іноді дуже тепла для листопада, погода (до + 10   °C і вище вдень). В окремі роки перший сніг супроводжується ожеледдю. Так було, зокрема, 30-31 жовтня 2012 року, коли на Москву обрушився найсильніший крижаний дощ. Крижаний переохолоджений дощ, що йде при мінусовій температурі повітря, був відзначений в Москві і 3 листопада 2014 року.

Стійкий сніговий покрив і загальний зимовий характер погоди встановлюється в кінці листопада. Однак в останні роки через потепління клімату ці терміни істотно зрушили: в 2005, 2008, 2009, 2011 і 2014 роках істотного снігового покриву і значних морозів не було до початку — середини грудня, а взимку 2006—2007 і взимку 2013—2014 — навіть до середини січня.

Найбільш контрастним видався листопад 2010 року: перша половина місяця була аномально теплою, було встановлено 6 добових і 1 місячний (за тодішніми мірками) рекорд тепла, температура досягала + 14,5   °C, а в самому кінці місяця сталося різке похолодання: 30- го числа температура опускалася до -19,6   °C. А в останніх числах листопада 2012 року на Москву обрушився потужний снігопад, який перейшов в крижаний дощ. 30-го числа замети підросли до 22 см (норма для середини січня).

Листопад 2013 року було знову рекордно теплим із середньомісячною температурою + 4   °C, причому до 17 числа включно вона була стійко позитивною і характерною для 1-ї половини жовтня: в окремі дні позитивна аномалія досягала +9.. + 13   °C, а 6-го числа о 17:00 було встановлено новий місячний рекорд листопада, рівний + 16,2   °C. Навіть похолодання і сніг в кінці місяця не завадили листопада 2013 роки стати найтеплішим за всю історію метеоспостережень в Москві (+4.0 градуса) і побити рекорд листопада 1996 року по середньомісячній температурі. А листопад 2014 відзначився холодом, як і вся друга половина осені 2014 року в цілому, яка по середній температурі 3 осінніх місяців стала найхолоднішою за останні 12 років, після осені 2002 року з середньою температурою +4.9 градусів, і самої сухої за останні 9 років, після осені 2005 року. Морозна безсніжна погода почалася вже з 16 листопада, температура по нормі була грудневої, а завершився листопад і зовсім січневими морозами — середньодобова температура 29 і 30 числа становила -9.7 градусів, а мінімальна в останній день листопада склала -12.5 градусів. Після 2007 року це перший листопад з негативною середньою температурою місяці, і перший за останні 7 років листопад з температурою нижче норми, при цьому листопад 2014 року було повністю безсніжних місяцем, до цього таке траплялося лише раз в 1949 році, коли перший сніговий покрив з'явився 1 грудня, і другим безсніжних листопадом в історії, а також самим малосніжна за останні 65 років. Стійкий сніговий покрив утворився 2 грудня, що стало рекордно пізньою датою появи снігового покриву за холодний період року.

Середня температура календарних осінніх місяців, норма 1981—2010

показник Вер. Жовт. Лист. осінь
Сер.макс, °C 15,7 8,7 0,9 8,4
Середня, °C 11,3 5,6 −1,2 5,2
Сер.мін, °C 7,4 2,7 −3,3 2,3

Зміна клімату[ред. | ред. код]

Значення середньорічної температури в Москві, середнє за 5-річний цикл[23]

В останні десятиліття, особливо з 1970-х років клімат міста стає тепліше, зростає середньорічна температура[2][23]. Причинами цього процесу можуть бути, як глобальне потепління, так і природна циклічність клімату, а також тривале зростання міста (збільшення чисельності населення, кількості автомобілів і тощо).

Середня температура за десятиліття[23]:

  • 1969—1978 — +4,8 °C
  • 1979—1988 — +5,0 °C
  • 1989—1998 — +5,7 °C
  • 1999—2008 — +6,3 °C

Влітку потепління спостерігається в липні і серпні, температура червня трохи знизилася. Восени потепління йде в усі місяці, найбільш — в листопаді[23]. У листопаді 20032015 рр. (Крім 2004, 2007 і 2014 рік ів) середньомісячна температура була позитивною[24], що ще недавно не було характерно для цього місяця, традиційно ставився до холодного сезону.

В XXI століття е в 2002, 2004, 2007, 2008, 2014 і 2015 рр. березня мав позитивну середньомісячну температуру. А в 2006 і 2015 роках «плюсовим» був навіть грудень (до цього таке траплялося лише раз в 1960 році). В цілому за рік менше і повільніше за все теплішають вересень, жовтень і червень, більше ж всього потепління йде в січні-березні.

Клімат 1979—1988
Показник Січ. Лют. Бер. Квіт. Трав. Черв. Лип. Серп. Вер. Жовт. Лист. Груд. Рік
Середня температура, °C −8,7 −8,7 −2,4 5,5 13,6 17,0 18,2 16,4 10,9 4,7 −1,8 −5,5 5,0
Джерело: Погода и климат
Клімат 1989—1998
Показник Січ. Лют. Бер. Квіт. Трав. Черв. Лип. Серп. Вер. Жовт. Лист. Груд. Рік
Середня температура, °C −5,5 −5 −0,5 6,5 12,9 17,3 18,3 16,4 10,8 5,1 −2,2 −5,9 5,7
Джерело: Погоди и климат
Клімат 1999—2008
Показник Січ. Лют. Бер. Квіт. Трав. Черв. Лип. Серп. Вер. Жовт. Лист. Груд. Рік
Середня температура, °C −5,5 −6,7 −0,6 7,7 12,5 16,7 20,2 17,5 11,9 6,2 −0,5 −3,9 6,3
Джерело: Погода и климат
Клімат 2009—2014
Показник Січ. Лют. Бер. Квіт. Трав. Черв. Лип. Серп. Вер. Жовт. Лист. Груд. Рік
Середня температура, °C −8,6 −7 −1,8 6,9 15,5 18,0 21,5 18,6 12,2 5,5 1,6 −4,7 6,5
Джерело: Погода и климат

Для порівняння, таким був клімат Москви 100 років тому (Наприклад, тоді березень був холодніше середнього січня почала XXI століття):

Клімат 1879—1908
Показник Січ. Лют. Бер. Квіт. Трав. Черв. Лип. Серп. Вер. Жовт. Лист. Груд. Рік
Середня температура, °C −11,1 −9,1 −5,6 3 11,8 15,3 17,9 15,6 10 4 −3 −8,7 3,4
Джерело: Погода и климат

Використання різних кліматичних норм[ред. | ред. код]

З 2011 року для характеристики сучасного клімату Москви можуть використовуватися норми 1981—2010 років. Однак основними (офіційними) кліматичними нормами, згідно з вказівками всесвітньої метеорологічної організації, залишаються норми, обчислені за період 1961—1990. При цьому слід пам'ятати, що «офіційність» норм — поняття досить суб'єктивне, і ВМО допускає використання норм за період 1971—2010, 1981—2010. Також багато гідрометеорологічні служби європейських країн (британський МЕТОФІС) і американська NOAA для характеристики сучасного клімату перейшли на норми 1981—2010. При цьому консервативний російський гідрометцентр через недостатнє фінансування і відсутність ряду кваліфікованих кадрів не виробляє перерахунок норм за нові періоди. Так, норми, які були розраховані за періоди 1971—2000 і тим більше 1961—1990, не можуть більше характеризувати клімат Москви, не відповідають критеріям об'єктивності огляду незаперечних змін клімату та зростання середньорічної температури.

Цікаво, що за нормами 1981—2010 найхолоднішим місяцем є лютий (а не січень, як раніше). Це пов'язано з тим, що до лютого активність Атлантики йде на спад, і потік циклонів зменшується. Збільшується повторюваність антициклонів.

Кліматичні норми середньодобової температури на кожен день (середні за період спостережень 1961—1990)[ред. | ред. код]

Дата місяця січень лютий березень квітень травень червень липня серпень вересня жовтень листопад грудень
1 −8,2 −10,0 −5,0 1,1 10,4 15,6 17,3 18,8 13,5 8,1 1,6 −3,8
2 −8,2 −9,8 −4,8 1,4 10,6 15,7 17,3 18,6 13,3 7,9 1,4 −4,0
3 −8,3 −9,6 −4,6 1,7 10,8 15,7 17,4 18,5 13,3 7,7 1,2 −4,2
4 −8,4 −9,5 −4,4 2,0 10,9 15,8 17,4 18,3 12,9 7,5 1,0 −4,3
5 −8,5 −9,3 −4,2 2,3 11,1 15,9 17,5 18,1 12,7 7,5 0,8 −4,4
6 −8,6 −9,1 −4,0 2,7 11,3 15,9 17,5 18,0 12,6 7,1 0,6 −4,6
7 −8,6 −8,9 −3,8 3,0 11,4 16,0 17,6 17,8 12,4 6,9 0,4 −4,7
8 −8,6 −8,7 −3,6 3,3 11,6 16,0 17,6 17,6 12,2 6,6 0,2 −4,8
9 −8,7 −8,5 −3,4 3,6 11,8 16,1 17,7 17,5 12,0 6,4 0,1 −5,0
10 −8,8 −8,4 −3,2 3,9 11,9 16,2 17,7 17,3 11,8 6,2 0,0 −5,1
11 −8,8 −8,2 −3,0 4,2 12,1 16,2 17,8 17,1 11,7 6,0 −0,2 −5,2
12 −8,9 −8,0 −2,8 4,6 12,3 16,3 17,8 17,0 11,5 5,8 −0,4 −5,4
13 −9,0 −7,8 −2,6 4,9 12,4 16,3 17,9 16,8 11,2 5,6 −0,6 −5,5
14 −9,0 −7,6 −2,5 5,2 12,6 16,4 17,9 16,6 11,1 5,4 −0,8 −5,7
15 −9,1 −7,5 −2,3 5,5 12,8 16,4 17,9 16,4 10,9 5,2 −1,0 −5,8
16 −9,2 −7,3 −2,1 5,8 12,9 16,5 18,0 16,3 10,8 5,0 −1,2 −5,8
17 −9,2 −7,1 −1,9 6,1 13,1 16,6 18,1 16,1 10,6 4,8 −1,3 −6,8
18 −9,3 −6,9 −1,7 6,5 13,3 16,6 18,1 15,9 10,4 4,5 −1,5 −6,2
19 −9,4 −6,7 −1,5 6,8 13,5 16,7 18,2 15,7 10,2 4,3 −1,7 −6,4
20 −9,4 −6,6 −1,3 7,1 13,6 16,7 18,3 15,6 10,0 4,1 −1,9 −6,5
21 −9,5 −6,4 −1,1 7,4 13,8 16,8 18,3 15,4 9,9 3,9 −2,1 −6,6
22 −9,5 −6,2 −0,9 7,7 14,0 16,8 18,4 15,2 9,7 3,7 −2,3 −6,8
23 −9,6 −6,0 −0,7 8,0 14,1 16,9 18,4 15,1 9,5 3,5 −2,4 −6,9
24 −9,7 −5,8 −0,5 8,3 14,3 16,9 18,4 15,1 9,5 3,5 −2,4 −6,9
25 −9,7 −5,7 −0,3 8,7 14,5 17,0 18,5 14,7 9,2 3,1 −2,8 −7,2
26 −9,8 −5,5 −0,1 9,0 14,6 17,0 18,6 14,5 9,0 3,0 −3,0 −7,4
27 −9,8 −5,3 0,0 9,3 14,8 17,1 18,6 14,4 8,8 2,6 −3,2 −7,5
28 −9,9 −5,1 0,2 9,6 15,0 17,1 18,7 14,2 8,6 2,4 −3,4 −7,6
29 −10,0 −5,0 0,4 9,9 15,2 17,2 18,8 14,0 8,5 2,2 −3,5 −7,8
30 −10,0 0,5 10,2 15,3 17,2 18,8 13,8 8,3 2,0 −3,7 −7,9
31 −10,1 0,8 15,5 18,9 13,7 1,8 −8,1

Джерело: Гидрометцентр России

Клімат Москви (последовательно приводятся температуры за период 1961—1990, 1971—2010, 1981—2010 снизу вверх)
Показник Січ. Лют. Бер. Квіт. Трав. Черв. Лип. Серп. Вер. Жовт. Лист. Груд. Рік
Середній максимум, °C −6,5 −6,7 −1 6,7 13,2 17,0 19,2 17,0 11,3 5,6 −1,2 −5,2 5,8
Середня температура, °C −7,5 −6,7 −1,4 6,3 12,8 17,1 18,4 16,4 10,8 5,0 −1,6 −5,4 5,4
Середній мінімум, °C −9,3 −7,7 −2,2 5,8 13,1 16,6 18,2 16,4 11,0 5,1 −1,2 −6,1 5,0
Джерело: Погоди и климат

Аномальні природні явища[ред. | ред. код]

В останні роки нерідко відбуваються різні аномальні явища. Влітку на початку червня може йти сніг (1904, 1947, 2003)[25], а затяжна спека (з денною температурою вище + 30   °C) може закінчитися сильним шквалом і різким похолоданням з обложними дощами (1998, 2001, 2010). Ось деякі приклади подібних аномалій за останні 10 років:

  • Кінець листопада 2006 — середина січня 2007, кінець березня, травня і середина серпня 2007, коли крім численних температурних рекордів (у тому числі абсолютний рекорд травня + 33,2   °C), постійний сніговий покрив встановився лише 23 січня 2007 року.
  • Зима: аномально теплим було початок грудня 2008 і 2009 років, коли температура наближалася до позначки + 10   °C (максимум грудня, рівний + 9,6  °C був встановлений 6 грудня 2008)[26], а також аномально теплими стали грудня 2011, 2013 і 2014 років, в які було встановлено кілька нових температурних рекордів в кінці місяця в цілому.
  • Весна: аномально теплий кінець квітня 2012, коли температура була на 6 градусів і більше вище норми (16-17, 21-22, 24-29 квітня). Востаннє оновлено 2 добових максимуму і абсолютний максимум квітня (рівний + 28,9  °C, 29 квітня 2012). Аномально теплу видалася середина травня 2013, коли максимальна температура стійко долала + 25  °C з 10 по 20 число; 14 і 15 травня оновила добові рекорди (+29,7 і + 29,8  °C відповідно), а 16 травня була досягнута температура +30,2, що є найбільш раннім подоланням тридцятиградусної позначки в 21 столітті[27](попередній рекорд за термінами +31, 0  °C — встановлений 24 травня 2005 року). Також, березень 2014 видався надзвичайно теплим, встановивши 25-го числа абсолютний максимум місяця + 19,7  °C.
  • Літо: аномально спекотний період з середини липня по 18 серпня 2010 і сильна спека в 20-х числах липня 2011 року[28]. Незважаючи на холодний кінець липня, літо 2013 увійшло до трійки найтепліших в XXI столітті.[29]
  • Осінь: аномально тепла друга половина листопада 2008 і 2009 рр., 10-е число листопада 2010-го і майже весь листопад 2013 року, що став найтеплішим за всю історію метеоспостережень в місті. Було встановлено кілька добових температурних рекордів, у тому числі і абсолютний максимум листопада, рівний + 16,2  °C (6 листопада 2013 року)[30].

Проте, є і значні негативні температурні аномалії, коли мінімальна температура досягала майже рекордних значень:

  • Зима: аномальні морози з 2 половини січня до середини лютого 2006 року, коли 19 січня температура опускалася під ранок до -30,8  °C (по області в Черусти і в Клину сягала -37  °C) і не вистачило 1, 2 градуси до добового рекорду 1927 роки (-32  °C), а середньодобова температура за 31 день в період з 17 січня по 16 лютого склала -17,5  °C. Більш того, 18-19 січня температура в Москві була мінімальною з 1987 року, а аномалія досягала -21,1  °C. Також варто відзначити значні морози взимку 2009—2010 рр., У 2-й половині лютого 2011, в 1-ій половині лютого і в середині грудня 2012 року (в окремі дні температура під ранок опускалася нижче -25  °C на ВВЦ, а по області і нижче -32  °C), хоча так і не було встановлено нових рекордів мінімальної температури. Морози в грудні 2001 і 2002 років (ці місяці пройшли без відлиг) і на початку січня 2003 року, коли 8 числа в Черусти температура опустилася до -40,4  °C, що є найнижчою температурою поточного століття в Московській області.
  • Весна: дуже холодний і аномально сніжний березень 2013 року, який виявився найхолоднішим за останні 44 роки, коли 26 березня висота сніжного покриву досягла 77 см в Москві при нормі 21 см, а нічна температура по області опускалася до -28,6  °C (в Клину 22 березня) після дня весняного рівнодення, 5-го числа в Москві до ранку температура опустилася до -19,1  °C, хоча навіть 27 березня, коли до ранку в Москві температура опустилася до -15,4  °C, не вистачило 4 градусів до добового рекорду 1908 роки (-19,4  °C).
  • Літо: холодний початок червня 2003, 2008 і 2012 рр., Прохолодний червень 2003 і 2014 р кінець липня 2006-го і початок липня 2009-го (наприклад, 3 червня 2003 року температура взагалі не піднялася вище + 6,3 °C, що характерно для початку квітня або кінця жовтня), а 30 липня 2006 року було навіть повторений рекорд мінімальної температури 1973 року.
  • Осінь: холодні кінець вересня і початок жовтня 2013 року, коли вперше за останні 10 років у вересні йшов снігопад, вже в першій декаді вересня в окрему добу максимальна добова температура була менше + 10  °C, а 30 числа найвища температура за добу склала + 2,9  °C, що відповідає початку листопада. Аномально холодної видалася остання декада в жовтні 2014 року: 23 числа температура в Москві опустилася до -11,7  °C, 25 числа — до -11,3  °C, максимальна температура вдень 23 числа склала -6  °C, а середньодобова температура -8,5  °C, що відповідає середині грудня. Мінімум температури жовтня на ВВЦ виявився найнижчим за останні 46 років, 18 числа вперше за останні 20 років, після 1994 року і 9 разів за другу декаду жовтня в історії спостережень, у другій декаді жовтня максимальна денна температура виявилася негативною, а 23 числа всього 1, 5 градусів не вистачило до рекорду мінімальної температури. Морозна і суха друга половина листопада 2014 року. Також, холодним видався жовтень 2002 року: його середньомісячна температура за рахунок низьких максимумів склала + 2,5  °C, що є найнижчим показником в XXI столітті.

Тривалість світлого часу доби[ред. | ред. код]

Тривалість світлового дня

Географічним положенням Москви обумовлена тривалість дня протягом року. Вона коливається від 7 годин 00 хвилин 22 грудня до 17 годин 34 хвилин 22 червня. Максимальна висота сонця над горизонтом — від 11 ° 22 грудня до 58 ° 22 червня. Опівночі 22 грудня сонце стоїть на 58 градусів під горизонтом, а опівночі 22 червня — на глибині -11 °. У північній частині міста 22 червня день триває 17 годин 37 хвилин, а 22 грудня — 6 годин 56 хвилин. Таким чином, різниця між тривалістю дня в році становить 10 годин 41 хвилину на півночі міста, 10 годин 34 minutes — на півдні. У дні рівнодення день в Москві триває 12 годині 15 хвилин, що є середньою тривалістю дня за рік. У старій частині Москви, внаслідок її більш північного положення, влітку світловий день трохи довше, ніж на приєднаних територіях, а взимку — коротше. У дні сонцестояння різницю в тривалості світлового дня між крайніми районами Москви досягає 5-7 хвилин. Так, 22 червня сонце сходить в районі Медведково о 3 годині 43 хвилини, а в поселенні Рогівське — тільки о 3 годині 50 хвилин. 22 грудня сонячний захід у Медведково спостерігається в 15 годин 57 хвилин, а в Роговський — о 16 годині 03 хвилини. Однак, влітку ввечері і взимку вранці лінія термінатора проходить з північного сходу на південний захід, отже, влітку захід, а взимку світанок і в старій, і в новій частинах міста наступають одночасно.

Поблизу дня літнього сонцестояння (22 червня), сонце не опускається нижче -12 °. Таким чином, астрономічна ніч (висота сонця менше -18 °) не наступає. Проте такого освітлення недостатньо для нормальної життєдіяльності людини, тому що астрономічні сутінки (висота Сонця від -12 ° до -18 °) не відрізняються від ночі, тому вулиці потребують штучному освітленні, і вважається, що так званих білих ночей в Москві немає, хоча небо залишається темно-синім, а не чорним, як, наприклад, на півдні Росії. Неповні ночі на широті Москви тривають з 6 травня по 8 серпня, 95 діб в році сонце не опускається нижче -18 °, і повної ночі не настає.

Найтемніший місяць в році — грудень. У першій половині зими о 7 годині 45 хвилин ранку, за 1 годину 15 хвилин до сходу сонця при похмурій погоді не видно ніяких ознак світанку, які починаються з цього часу, а схід сонця відбувається приблизно о 9 годині ранку, при цьому в 16 годин сонце заходить, і до 17-ї години 15 хвилинам при похмурому небі темніє повністю. Найбільш пізні початок ранкових сутінків, світанок і схід сонця в Москві (о 9 годині) спостерігається 29 грудня, тому, хоча найкоротший день спостерігається 22 грудня, 5 січня сонце сходить в той же час, як і в день зимового сонцестояння — о 8 годині 58 хвилин. Відповідно, найраніший захід (о 15 годині 56 хвилин) трапляється в середині грудня-17 числа, і в день зимового сонцестояння сонце заходить вже о 15 годині 58 хвилин. А 31 грудня сонце опускається за горизонт лише о 16 годині 06 мінут. Хотя прибувати світловий день починає вже з самого кінця грудня, добре це помітно починає бути тільки на початку лютого.

Час доби Січ (год) Лют (год) Бер (год) Кві (год) Тра (год) Чер (год) Лип (год) Сер (год) Вер (год) Жов (год) Лис (год) Гру (год)
День 7,9 9,7 11,9 14,3 16,3 17,4 16,8 14,9 12,7 10,5 8,4 7,2
Ніч 16,1 14,3 12,1 9,7 7,7 6,6 7,2 9,1 11,3 13,5 15,6 16,8

Опади[ред. | ред. код]

Середня кількість днів з твердими, рідкими і змішаними опадами[ред. | ред. код]

Найсухішим місяцем року в Москві за статистикою є березень. Найбільша ж кількість опадів випадає в липні, серпні та жовтні.

Вид опадів Січ Лют Бер Кві Тра Чер Лип Сер Вер Жов Лис Гру Рік
Тверді 20 16 11 1 0,1 0 0 0 0 3 10 18 79
Змішані 5 4 6 5 0,5 0 0 0 0,6 4 8 7 39
Рідкі 0,8 0,8 3 10 12 14 14 14 15 12 6 2 103

Сніговий покрив[ред. | ред. код]

Жов Лис Гру Січ Лют Бер Кві Тра
Число днів 5 18 28 31 31 28 5 3
Висота (см) 0 7 17 26 37 48 21 2
Макс. висота (см) 25 34 45 78 89 102 87 67

Середня висота 21 см

Число днів 149

Максимальна висота 67 см

Середня кількість днів з різними явищами[ред. | ред. код]

Січ Лют Бер Кві Тра Чер Лип Сер Вер Жов Лис Гру Рік
Дощ 8 6 9 15 16 16 15 16 16 17 13 8 155
Сніг 25 23 15 6 1 0 0 0 0,3 5 17 24 116
Туман 0,2 0,4 0,3 1 0,2 0,3 1 1 1 1 1 1 8
Мряка 0 0,2 0,1 0,1 0,03 0,03 0,3 1 1 0,1 0,03 0 3
Гроза 0,2 0,1 0,3 1 3 7 7 4 1 0,3 0,1 0 24
Хуртовина 4 4 2 0,1 0 0 0 0 0 0,3 1 3 14
Ожеледиця 1 1 0,4 0,03 0 0 0 0 0 0,2 1 2 6
Іній 1 2 0,3 0,03 0 0 0 0 0 0,03 1 2 6
Налипання м. с. 0,1 0,1 0,03 0 0 0 0 0 0 0,03 0,2 0,1 1

Вітер[ред. | ред. код]

Швидкість вітру[ред. | ред. код]

Січ Лют Бер Кві Тра Чер Лип Сер Вер Жов Лис Гру Рік
Швидкість вітру (м/с) 2,5 2,5 2,5 2,5 2,2 2,1 1,9 1,8 2,0 2,4 2,5 2,6 2,3

Середньорічна швидкість вітру в Москві становить 2,3 м/с або 8,3 км/год. У холодну пору року швидкість вітру вище, ніж в тепле. Найвітрянішим місяцем є грудень. Найбільша швидкість вітру в Москві (28 м/с або 101 км/год) була відзначена 25 червня 1984 року.

Хмарність[ред. | ред. код]

Найсонячнішим місяцем в році в Москві зазвичай є травень, а найхмарнішими — жовтень і листопад (див. таблицю).

Середня кількість ясних, хмарних і похмурих днів[ред. | ред. код]

Січ Лют Бер Кві Тра Чер Лип Сер Вер Жов Лис Гру Рік
Ясних 8 9 10 8 11 7 8 10 8 5 3 4 82
Хмарних 11 10 13 17 16 20 20 17 16 13 9 10 184
Похмурих 12 9 9 5 4 3 4 4 6 12 18 17 98

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Це цікаво: температура плавлення ртуті -38,87 °C.
  2. а б в ПРОГНОЗ ПОГОДЫ НА 50 ЛЕТ (рос.). Москва, Гидрометеорологичекий научно-исследовательский центр РФ. 9 января 2009. Архів оригіналу за 18 лютого 2012. Процитовано 10 лютого 2009.
  3. 2008 год стал самым теплым в истории Москвы (абзац 1) (рос.). pogoda.ru.net. 11 января 2009. Архів оригіналу за 13 квітня 2020. Процитовано 11 січня 2009. {{cite web}}: Cite має пустий невідомий параметр: |7= (довідка)
  4. Продолжительность солнечного сияния в Москве в 2007 г. Архів оригіналу за 24 квітня 2008. Процитовано 21 лютого 2009.
  5. Температура воздуха для г. Москвы. Погоди и климат. Архів оригіналу за 22 квітня 2013. Процитовано 18 квітня 2016.
  6. Метеовеб.ру Середнее число часов солнечного сияния в Москве, обсерватория МГУ. Архів оригіналу за 26 листопада 2010. Процитовано 18 квітня 2016.
  7. Файловый архив. Москва 1820—2010. Середнемесячные, середнеГодов ые, максимальные, мінимальные значения температуры воздуха и опадиков в формате .xls:. Архів оригіналу за 23 серпня 2011. Процитовано 18 квітня 2016.
  8. Погода и климат — Файловый архив. Архів оригіналу за 23 серпня 2011. Процитовано 18 квітня 2016.
  9. Термограф.ру Годовые экстремумы. Архів оригіналу за 3 березня 2016. Процитовано 18 квітня 2016.
  10. а б в http://www.turcalendar.ru/moskva/ (рос.)] [Архівовано 30 березня 2016 у Wayback Machine.]
  11. Архівована копія. Архів оригіналу за 21 серпня 2011. Процитовано 18 квітня 2016.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  12. Архівована копія. Архів оригіналу за 20 листопада 2015. Процитовано 18 квітня 2016.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  13. Архівована копія. Архів оригіналу за 20 листопада 2015. Процитовано 18 квітня 2016.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  14. Температура воздуха в Москве. Март 2015 г. pogoda.ru.net. 15 квітня 2015. Архів оригіналу за 24 вересня 2015. Процитовано 15 квітня 2015.
  15. История Бутово. СМЕРЧ 1904 ГОДА. На основе статьи А. Никулина, Музей Истории Бутова. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 18 квітня 2016.
  16. Климат Москвы. Лето. Данио-Пресс, Москва.[недоступне посилання з квітня 2019]
  17. Meteoweb.ru | Народная метеорология | Красногорский смерч. Наблюдательная программа «Ураган». Архів оригіналу за 22 червня 2008. Процитовано 18 квітня 2016.
  18. YouTube — 03062009. Архів оригіналу за 5 березня 2016. Процитовано 18 квітня 2016.
  19. mutterdu — Я в шоке!. Архів оригіналу за 15 січня 2016. Процитовано 18 квітня 2016.
  20. Thumbs up — Смерч в Подмосковье. Архів оригіналу за 15 січня 2016. Процитовано 18 квітня 2016.
  21. Погода и Климат — Климатический монитор: погода в Москве. Архів оригіналу за 14 листопада 2012. Процитовано 18 квітня 2016.
  22. 01.08.2014: В Москве июль 2014 г. стал самым сухим за историю метеонаблюдений. Архів оригіналу за 10 серпня 2014. Процитовано 18 квітня 2016.
  23. а б в г Тренд середнеГодов ой температуры (Архив), см. МГУ + ТСХА + ВВЦ (рос.). pogoda.ru.net. Архів оригіналу за 4 жовтня 2007. Процитовано 9 лютого 2009. {{cite web}}: Проігноровано невідомий параметр |datepublished= (можливо, |publication-date=?) (довідка)
  24. Погода и Климат — Климатический монитор: погода в Москве
  25. Meteoweb | В Москве сегодня утром шёл снег. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 18 квітня 2016.
  26. Погода и Климат — Климатический монитор: погода в Москве. Архів оригіналу за 20 листопада 2015. Процитовано 18 квітня 2016.
  27. Погода и Климат — Климатический монитор: погода в Москве. Архів оригіналу за 20 листопада 2015. Процитовано 18 квітня 2016.
  28. Погода и Климат — Климатический монитор: погода в Москве. Архів оригіналу за 7 травня 2016. Процитовано 18 квітня 2016.
  29. Уходящий год в Москве был на 1,7 градуса теплее среднего. — Новости дня — РосБизнесКонсалтинг. Архів оригіналу за 5 березня 2016. Процитовано 18 квітня 2016.
  30. Погода и Климат — Климатический монитор: погода в Москве. Архів оригіналу за 5 березня 2016. Процитовано 18 квітня 2016.

Посилання[ред. | ред. код]