Клімов Федот Іванович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Клімов Федот Іванович
Народився 14 березня 1894(1894-03-14)
Новоселиця, Ізяславський повіт, Волинська губернія, Російська імперія
Помер 1988
Новоселиця, Полонський район, Хмельницька область, Українська РСР, СРСР
Нагороди
орден Леніна орден Трудового Червоного Прапора

Клімов Федот Іванович (нар.14 березня 1894 р. — помер 1988 р.) — садовод-мічурінець.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 14 березня 1894 року в с. Новоселиця Полонського району. Батьки служили в пана Карвіцького, мали садибу та земельну ділянку розміром 16 десятин (18 га).

В 1910 р. у 16-річному віці закінчив школу. Займався землеробством, бджільництвом (пасіка нараховувала сотню вуликів), садівництвом.

В 1929 році кілька багатших сімей у Новоселиці розкуркулили. Взимку 1930 року Клімову запропонували написати заяву про вступ до колгоспу і передати туди все нажите багатство. Став членом колгоспу та віддав у колективну власність землю, робочу худобу, 2000 дичок, 1200 окулірованих дерев та 800 однорічних саджанців.

Навесні голодного 1933 року в Новоселиці зусиллями Федота Івановича та його помічників було посаджено перших 12 гектарів саду. Жодного чоловіка з бригади не репресували.

Під час Другої світової війни воював, дійшов до Берліна. Після війни повернувся працювати в сад.

В садку та плодорозсаднику налічувалося десять сортів плодових дерев. Федот Іванович завіз саджанці нових перспективних на той час сортів яблунь: Пепін шафранний, Кальвіль мліївський, Джонатан, Бойкен, Осіннє золото.

Згуртував чисельну садову бригаду, організував ще одну бригаду з вирощування плодових саджанців за повним циклом. Колгосп ім. Леніна с. Новоселиця в 50-х роках став відомим на всю область, а від реалізації яблук і саджанців йшло значне наповнювання колгоспної казни.

Листувався Федот Іванович з Мічуріним, запрошували його до Москви. Статті Клімова з'явилися у фахових журналах. Федота Івановича називали ударником п'ятирічки, мічурінцем, найпершим садоводом, районним вченим і дослідником.

В 1955 році Клімов з колективом виростив по 18000 штук плодових саджанців з гектара у розсаднику на площі 5 гектарів. Він виховав плеяду садівників, навчив творчо працювати та видав в 1963 році брошуру «Сади — наше багатство».

Помер в 1988 році.

При в'їзді в сад встановлено меморіальну дошку Клімову Федоту Івановичу. У сільському музеї при Будинку культури чільне місце відведене періоду епохи цієї людини.

Нагороди[ред. | ред. код]

Нагороджений орденами Леніна та Трудового Червоного Прапора, медалями, трьома дипломами, 18 похвальними грамотами, знаком «Знатний садовод».

Література[ред. | ред. код]

  • Знатний садівник-селекціонер Ф. І. Климов: [фото]// Хмельниччина. — К., 1975.
  • Історія міст і сіл Української РСР: Новоселиця, Полонський район, Хмельницька область. — Електрон. дані. — Режим доступу: http://ukrssr.com.ua/khmeln/polonskiy/novoselitsya-polonskiy [Архівовано 3 жовтня 2015 у Wayback Machine.]
  • Люди, які народились, відвідували, мешкали у Новоселиці. — Електрон. дані. — Режим доступу: https://uk.wikipedia.org/wiki/Новоселиця_(Полонський_район) [Архівовано 1 червня 2022 у Wayback Machine.]
  • Макаренко П. Повернувся Климов у рідний сад: нарис// Новий шлях. — 2001. — 13, 20 листоп.
  • Савчук М. Працею славетна людина: до 120-ї річниці народження Ф. І. Клімова// Новий шлях. — 2014. — 13 берез.
  • Трояк О. О. Соціально-економічний розвиток села Новоселиця в період з 1923 р. до наших днів// Матеріали науково-практичної конференції «Полонщина: минуле, сучасне і майбутнє». — Полоне. — 2003. — С. 133—144.