Клінкет

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Клінкет
Рисунок до статті «Клинкет»
(«Військова енциклопедія Ситіна»)

Клінке́т (від нід. klinket — «заслінка, затулка») — клиновий кран, запірний пристрій для трубопроводів на судні[1]. Призначається для відкриття, закриття або регулювання потоку при настанні певних умов в суднових системах і трубопроводах. Також — один з видів глибинного гідротехнічного затвора[2].

Загальний опис[ред. | ред. код]

Головна відмінність клінкета від традиційного запірного клапана — диск, що закриває отвір для проходу робочого середовища, не опускається на гніздо у напрямку його осі, а ковзає, як засувка, по притертій поверхні гнізда[3].

Клінкети бувають односторонні і подвійні. Диски в обох випадках ковзають вільно в напрямних до остаточного закриття отвору клінкета і потім клиновим пристосуванням притискаються до гнізд[3].

Перевага клінкетів перед клапанами — в меншому опорі для проходу робочого середовища; при великих діаметрах клінкети легше і компактніше, але водонепроникність у них гірше, вони вимагають частого притирання і більшого часу для закриття. Тому клінкети застосовуються на військових кораблях лише там, де їх переваги можна добре використовувати, головним чином, для труб великих діаметрів[3].

Найбільше застосування наприкінці XIX століття — початку XX століття клінкети знайшли для трубопроводів циркуляції помп холодильників, для сполучних труб між турбінами, де їх діаметри досягають 5-6 метрів, і для живильного трубопроводу, а також для отворів підводних мінних апаратів[3]. На початку XXI ст. частіше застосовується для трубопроводів наливних суден і в інших випадках великих перетинів трубопроводу при малих напорах.

Спускний клінкет — водонепроникна засувка великого перерізу, що переміщається вгору і вниз по напрямних за допомогою механічного привода в щільно припасованій рамі. Використовується для закриття отворів у водонепроникних перебірках і палубах. Може керуватися з поста енергетики і живучості[4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Клінкет // Великий тлумачний словник сучасної української мови (з дод. і допов.) / уклад. і гол. ред. В. Т. Бусел. — 5-те вид. — К. ; Ірпінь : Перун, 2005. — ISBN 966-569-013-2.
  2. Большой энциклопедический политехнический словарь. 2004 год.
  3. а б в г Клинкет // Военная энциклопедия : [в 18 т.] : [рос.] / под ред. В. Ф. Новицкого [и др.]. — СПб. ; [М.] : Тип. т-ва И. В. Сытина[ru], 1911—1915. (рос.)
  4. Клинкет спускной // Толковый Военно-морской Словарь. — 2010. (рос.)

Джерела[ред. | ред. код]