Клітка (фільм, 2000)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Клітка
англ. The Cell
Жанр Психологічний трилер
Фантастика
Режисер Tarsem Singhd
Продюсер Хуліо Каро
Донна Ленглі
Сценарист Марк Протосевич
У головних
ролях
Дженніфер Лопес, Вінс Вон, Вінсент Д'Онофріо, Джейк Вебер, Ділан Бейкер, Меріанн Жан-Батист, Jake Thomasd, Patrick Bauchaud, Ґеррі Беккерd, Тара Сабкоффd, Musetta Vanderd, Colton Jamesd, Дін Норріс, Джек Конліd, James Gammond, Лінна Крілd, Пітер Сарсгаард, Прюітт Тейлор Вінс, Vanessa Branchd і Гарет Вільямсd
Оператор Пол Лофер
Композитор Говард Шор
Кінокомпанія RadicalMediad
Дистриб'ютор New Line Cinema і Netflix
Тривалість 107 хв.
Мова англійська
Країна  США
Рік 2000
Кошторис $ 33 000 000[1]
Касові збори 104 155 843 $
IMDb ID 0209958
Наступний The Cell 2d

«Клітина» (англ. The Cell) — американський психологічний трилер 2000 року режисера Тарсема Сінгха. У головній ролі фільму знялася співачка і актриса Дженніфер Лопес. Прем'єра фільму відбулася 17 серпня 2000 року.

Сюжет[ред. | ред. код]

Маніяк-психопат Карл викрадає жінок і поміщає їх до кімнати, що за 40 годин наповнюється водою і жертва захлинається. Все це він знімає на відео. По всьому тілу маніяка вживлені сталеві кільця, за які він підвішує себе ланцюгами, і в такому положенні переглядає відзнятий матеріал. Після чергового викрадення маніяк спійманий, але він перебуває в комі після шизофренічного припадку. Місце розташування його жертви лишається невідомим.

Кетрін Дін — лікар-психіатр, що розробляє методику проникнення у розум пацієнтів. Використовуючи нову технологію, Кетрін, а потім і один зі слідчих занурюються в дивний, заворожливий, відірваний від реальності світ уяви маніяка. У цьому світі, створеному уявою збоченця, всі закони підкоряються тільки своєму господареві. Варто повірити в реальність того, що відбувається — і вибратися буде неможливо.

Кетрін та її помічникові необхідно з'ясувати, де ж в реальності знаходиться місце, де маніяк мучив своїх жертв. У світі маніяка вони зустрічають і його спогад про самого себе — маленького, заляканого, але доброго хлопчика, якого мучить і принижує батько-п'яниця. Поступово стає ясно, що саме таке скалічене, нещасне дитинство стало причиною садистських нахилів Карла. Соратник Кетрін впевнений, що справа в самому Карлі і що можна винести і не такі приниження, залишившись людиною без відхилень. Однак Кетрін жаліє Карла. Після битви з тією частиною його душі, яка увібрала в собі все зло, вже майже здолавши цього темного короля і повелителя внутрішнього світу Карла, вона розуміє, що остаточна перемога неможлива, поки живий хлопчик — Карл, оскільки темний король-садист і добра дитина — дві частини однієї і тієї ж душі.

Незадовго до цього хлопчик — Карл розповів Кетрін історію про те, як одного разу він приніс додому пташку зі зламаною лапкою і вилікував її, але його жорстокий батько дізнався про це, і Карл, розуміючи, що пташку чекає жахлива болісна смерть, якщо її знайде батько, сам втопив її у ванні. «Так було краще для неї», — говорить він. Кетрін бере пораненого хлопчика і опускає його в озеро, біля якого відбувалася битва. Хлопчик — Карл тоне, водночас гине і темна частина душі Карла, і тут же вмирає в реальності сам Карл. Кетрін прокидається. Після всього вона забирає собі собаку маніяка. Завдяки поміченим підказкам у видіннях маніяка, другий слідчий знаходить викрадену дівчину і рятує в останній момент.

Надалі Кетрін успішно використовує проникнення у внутрішній світ для допомоги хлопчикові, який перебуває в комі. Після цього Дін і Новак зустрічаються біля будинку Старгер. ФБР офіційно виключило технологію розуму зі свого розслідування, і Дін отримав дозвіл використовувати зворотну подачу Едварда Бейнса. Заключна сцена — Бейнс, що підійшов, аби обійняти Дін[2].

Актори[ред. | ред. код]

Продовження[ред. | ред. код]

У 2009 році відразу на DVD вийшов фільм "Клітка-2" (The Cell 2), що є продовженням (спін-офом) першого фільму. Фільм розповідає про серійного вбивцю і жінку-медіум, яка повинна здійснити подорож в його підсвідомість, щоб врятувати жертв маніяка.

Художні впливи[ред. | ред. код]

Деякі сцени в «Клітці» натхненні художніми творами. Сцена, в якій кінь розпадається на шматки падаючими скляними панелями, була натхненна роботами британського художника Деміена Герста. Фільм також включає сцени, засновані на роботах інших художників кінця XX століття, включаючи Одда Нердрума, Ганса Гігера тощо[3]. Під час однієї зі сцен героїня Дженніфер Лопес засинає, дивлячись фільм «Фантастична планета».

У сцені, коли Кетрін розмовляє з Карлом, коли він «прибирає» свою першу жертву, декорації нагадують музичний кліп «REMING ROSE». Сцена, де Пітер Новак вперше потрапляє в голову Карла Старгера, і перед ним стоять три жінки з відкритими ротами до неба за мотивами картини «Світанок» норвезького художника Одда Нердрума. Сцена, коли Кетрін Дін переслідує Карла через кам'яний коридор, безпосередньо перед тим, як вона входить до кімнати з конем, заснована на картині Гігера «Шахт».

Примітки[ред. | ред. код]

  1. The Cell (2000). Box Office Mojo. IMDb. Архів оригіналу за 25 січня 2019. Процитовано 6 липня 2021. 
  2. Datlow, Ellen; Windling, Terri (2001). The Year's Best Fantasy and Horror: Fourteenth Annual Collection (вид. 14). Macmillan. с. xc. ISBN 0-312-27544-7. 
  3. Mitchell, Elvis (18 серпня 2000). FILM REVIEW; Prowling the Corridors Of a Very Twisted Psyche. The New York Times (амер.). ISSN 0362-4331. Архів оригіналу за 9 липня 2021. Процитовано 8 квітня 2018. 

Посилання[ред. | ред. код]