Клітоцибе сірий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Clitocybe nebularis

Біологічна класифікація
Царство: Гриби (Fungi)
Тип: Базидіомікотові гриби (Basidiomycota)
Клас: Агарикоміцети (Agaricomycetes)
Порядок: Агарикальні (Agaricales)
Родина: Трихоломові (Tricholomataceae)
Рід: Клітоцибе (Clitocybe)
Вид: Клітоцибе сірий
Clitocybe nebularis
(Batsch), P.Kumm. (1871)
Синоніми[1]
Agaricus nebularis Batsch (1789)

Gymnopus nebularis (Batsch) Gray (1821)
Omphalia nebularis (Batsch) Quél. (1886)
Lepista nebularis (Fr.) Harmaja (1974)

Посилання
Вікісховище: Clitocybe nebularis
EOL: 1029489
NCBI: 117024
MB: 164796
IF: 164796

Клітоцибе сірий, грузлик сірий (Clitocybe nebularis) — вид грибів роду клітоцибе (Clitocybe).

Будова[ред. | ред. код]

Діаметр шапинки у цього гриба досягає 10 см, вона випукла, у центрі з тупим горбиком, її край у молодих грибочків наче до низу красиво загорнутий, а в дорослих тріснутий. У клітоцибе сірого ніжка завдовжки до 12 см, завширшки до 4 см, білого кольору, дещо вигнута, до основи наче розширена. Розрізавши ножем її, у молодих плодових тіл ніжка заповнена щільною білою м'якоттю, а в дорослих порожниста.

Плодові тіла грузлика сірого

Життєвий цикл[ред. | ред. код]

Плодові тіла клітоцибе сірого з'являються в липні, сезон тихого полювання продовжується аж до початку листопада. Грибники, як правило, найбільше цих грибів збирають у серпні–вересні, коли йдуть рясні і теплі дощі.

Практичне використання[ред. | ред. код]

Клітоцибе сірий — їстівний гриб, який належить до четвертої категорії, вживають його свіжим, соленим і маринованим. Проте автори не радять вживати його через схожість з отруйними видами.[2]

Схожість[ред. | ред. код]

Шапковий гриб клітоцибе сірий дуже зовні подібний до отруйного гриба — клітоцибе білуватий. Росте цей смертельно отруйний гриб в лісах серед опалого листя та хвої, плодові тіла утворює з серпня і до кінця листопада. Шапинка в діаметрі досягає — 5 см, вона біла, у молодих плодових тіл форма — випукла, а в дорослих — злегка увігнуто–розпростерта. Ніжка завдовжки до 5 см, завширшки — до 0,8 см. М'якоть у цього гриба біла, без особливого запаху.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Clitocybe nebularis (Batsch) P. Kumm. 1871. MycoBank. International Mycological Association. Процитовано 26 жовтня 2011.
  2. E. Lawrence, S. Harniess Mushroom and other fungi. Identification guides British & European. // Flame tree publishing. London, 2007. — 384 p. — P. 182

Джерела[ред. | ред. код]

  • Гриби Хмельниччини. Навчальний посібник. Говорун В. Д., Тимощук О. О. — Хмельницький: Поліграфіст-1, 2014. — 176 с. — С. 27.