Книга відгуків і пропозицій

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Книга відгуків і пропозицій — книга встановленої форми, у яку споживачі могли записувати свої скарги, пропозиції, відгуки та зауваження. В минулому підприємства роздрібної торгівлі та заклади ресторанного господарства незалежно від форм власності були зобов'язані вести таку книгу. Ведення паперової книги скарг скасовано 6 жовтня 2020-го року[1].

Кабінет Міністрів України постановою від 6 березня 2019 р. № 168 скасував обов'язкове ведення книги відгуків і пропозицій.[2]

Історія[ред. | ред. код]

Підприємства повинні були розміщувати книгу видному і доступному місці в куточку споживача. В підприємствах роздрібної торгівлі, що мають відділи, книга ведеться в кожному відділі, а у закладах ресторанного господарства, які мають декілька залів обслуговування — в кожному залі обслуговування.

Книга передбачена постановою Кабінету Міністрів України від 15 червня 2006 N 833 «Про затвердження Порядку провадження торговельної діяльності та правил торговельного обслуговування на ринку споживчих товарів»:

10. Суб'єкти господарювання повинні забезпечити:


наявність на видному та доступному місці куточка покупця, в якому розміщується інформація про найменування власника або уповноваженого ним органу, книга відгуків та пропозицій, адреси і номери телефонів органів, що забезпечують захист прав споживачів;

Ведення книги регулюється Інструкцією про Книгу відгуків і пропозицій на підприємствах роздрібної торгівлі та у закладах ресторанного господарства, затвердженою наказом Міністерства зовнішніх економічних зв'язків і торгівлі України від 24.06.96 N 349.[3]

До 1996 на території України застосовувався наказ Міністерства торгівлі СРСР від 23.07.73 N 139 рос. «Об утверждении Инструкции о Книге жалоб и предложений в предприятиях торговли и общественного питания».

З 6 жовтня 2020 року книга скарг та пропозицій більше не є обов'язковою в Україні. Добровільне використання книги залишилось дозволеним, натомість було скасовано штрафи за її неправильне оформлення[1][4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б В Україні остаточно скасували паперову Книгу скарг. РБК-Украина (рос.). Архів оригіналу за 7 жовтня 2020. Процитовано 6 жовтня 2020.
  2. Постанова Кабінету Міністрів України від 6 березня 2019 року № 168 «Про внесення змін до Порядку провадження торговельної діяльності та правил торговельного обслуговування на ринку споживчих товарів».
  3. Про затвердження Інструкції про Книгу відгуків і пропозицій на підприємствах роздрібної торгівлі та у закладах ресторанного господарства, від 24.06.1996 № 349. rada.gov.ua. Архів оригіналу за 5 січня 2019. Процитовано 20 червня 2018.
  4. Книга скарг та пропозицій більше не є обов’язковою в Україні. Економічна правда (укр.). Архів оригіналу за 2 грудня 2020. Процитовано 6 жовтня 2020.

Посилання[ред. | ред. код]