Байройт (князівство)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Князівство Байройт
Fürstentum Bayreuth
1398 – 1791

Герб of Князівство Байройт

Герб

Князівство Бранденбург-Кульмбах, пізніше Бранденбург-Байрейт (1791)


Столиця Кульмбах (до 1604 року)
Байройт
Форма правління Князівство
Вікісховище має мультимедійні дані
за темою: Байройт (князівство)

Князівство Байройт, Байройтське князівство, Бранденбург-Байройт (нім. Fürstentum Bayreuth) — імперське князівство в Священній Римській імперії з центром у баварському місті Байройт. До 1604 року дану державу було відомо як князівство Кульмбах (нім. Fürstentum Kulmbach) або Бранденбург-Кульмбах. Управлялася ця держава представниками дому Гогенцолернів, що носили титул маркграфів, оскільки князівство було маркграфством.

Історія[ред. | ред. код]

Князівство було засноване 21 січня 1398 року після смерті бургграфа Нюрнбергу Фрідріха V, коли його землі були розділені між двома його синами. Молодший син, Фрідріх, отримав князівство Ансбах[ru], а старший, Іоган, отримав Байрейт. Після смерті Іогана 11 червня 1420 року два князівства були возз'єднані Фрідріхом, який на той час вже став курфюрстом Бранденбургу, прийнявши титул Фрідріха I.

Після смерті Фрідріха I 21 вересня 1440 року його володіння були розділені між синами: Іоган Алхімік отримав Байрейт (Бранденбург-Кульмбах), Фрідріх — Бранденбург, а Альбрехт-Ахіл — Ансбах.

Іоган Алхімік відмовився від своїх прав в 1457 році, після чого Кульмбах (Байрейт) перейшов у володіння його братові, Альбрехтові-Ахілові, маркграфу Бранденбургу. Згодом Ансбах управлявся молодшою лінією дому Гогенцолернів, і його правителі зазвичай назвалися маркграфами Бранденбург-Байрейту (незважаючи на те, що Байрейт знаходиться досить далеко від Бранденбургу).

У 1655 р. Байрейт був розділений на Бранденбург-Байрейт і Бранденбург-Кульмбах, однак території були возз'єднані в 1726 р. після смерті Георга Вільгельма Бранденбург-Байрейтського, котрий не залишив законних спадкоємців. Династична лінія Бранденбург-Байрейту обірвалася 20 січня 1769 р. зі смертю маркграфа Фрідріха Християна, і Байрейт перейшов Християну Фрідріху Карлу Олександру.

2 грудня 1791 р. принц і маркграф Ансбаха Карл Олександр, також успадкував Байрейт, продав можновладні права на своє князівство пруському королеві Фрідріху-Вільгельмові II. Формально Ансбах був анексований 28 січня 1792 року.

Маркграфи[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]