Кобяк

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кобяк
Народився невідомо
Помер бл.1184
Національність половці
Титул хан
Рід Кай-оба
Батько Карли
Діти Данило Кобякович

Кобяк (*д/н —бл. 1184) — половецький хан, неодноразово робив набіги на Руську землю в 11701180 роках, також брав участь у міжусобних війнах руських князів. У "Слові о полку Ігоревим" Кобяк є князем Лукомор'я.[1]

В 1171 році разом з половецьким ханом Кончаком програв важливий бій руському князю Ігорю Святославичу, який прийшов зі своїми сіверськими дружинами на половецьку землю. Знаменита битва відбулася біля річки Ворскла. 1180 року разом з ханом Кончаком допоміг Святославу Всеволодовичу захопити Київ.
В 1183 або 1184 році в битві на Орелі половецьке військо на чолі з Кобяком зазнало поразки від військ київських князів Святослава Всеволодовича і Рюрика Ростиславича. Кобяк потрапив в полон.
Про подальшу долю Кобяка літопис не згадує, але С. А. Плетньова на підставі похвали Святославу Всеволодовичу в «Слові о полку Ігоревім»: «А поганаго Кобяка изъ луку моря, отъ желѣзнихъ великыхъ плъковъ половецкыхъ, яко вихрь, выторже. І падеся (буквально „впав“) Кобякъ въ градѣ Кіевѣ, въ гридницѣ Святославля» — робить висновок, що полонений Кобяк був убитий в Києві на Святославовім дворі.

Це був загальноруський похід, крім Святослава і Рюрика в ньому брало участь одинадцять князів. Разом з Кобяком були взяті в полон його двоє синів і ще 16 ханів. Серед синів Кобяка по імені відомий Данило.

Джерела[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Бобров А. Г. Лука моря // Энциклопедия "Слова о полку Игореве": В 5 т. — СПб.: Дмитрий Буланин. Т. 3. К—О. feb-web.ru. 1995. с. 183—185. Архів оригіналу за 16 Січня 2019. Процитовано 15 січня 2019.