Коваленко Степан Ігнатович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Коваленко Степан Ігнатович
Коваленко Степан Ігнатович
Коваленко Степан Ігнатович
Степан Коваленко (1910)
Депутат III Державної думи Російської імперії
1907 — 1912
Монарх Микола II
Народився 1855(1855)
Помер невідомо
Відомий як політик
Підданство Російська імперія
Національність українець
Освіта церковно-парафіяльна школа
Політична партія безпартійний
Професія Селянин
Звання старший унтер-офіцер
Нагороди
Георгіївський хрест 4 ступеня
Георгіївський хрест 4 ступеня

Коваленко Степан Ігнатович (1855-?) — український селянин, депутат III Державної думи Російської імперії.

Народився й жив у містечку Лисянка в Лисянській волості Звенигородського повіту Київської губернії. Навчався у церковно-парафіяльній школі.

Брав участь у російсько-турецькій війні 1877—1878 років, дослужився до чину старшого унтер-офіцера, командував взводом[1]. Був нагороджений Георгіївським хрестом 4-го ступеня.

Надалі був кандидатом у волосні старшини, розпорядником банку. Мав у володінні 6 десятин землі.[1]

У Державній думі[ред. | ред. код]

Обраний до III Державної думи Російської імперії у 1907 році, один зі 102 представників українських губерній. Належав до фракції правих.[1] Виступав з лояльними до влади заявами, зокрема на засіданні 10 травня 1910 року заявив у контексті питання про введення земського устрою в Польщі: «Російський Государ нікого не ображає. Під його прапором всі благоденствують…» Разом з тим був серед 15 українських депутатів, що підтримали підписами законодавчу ініціативу (рос. законодательное предположение) «Про мову викладання у початкових школах місцевостей із малоросійським населенням»» на початку 1908 року.[2] У своїх виступах висловлював консервативні погляди (наприклад, надання права змінювати віросповідання лише за наявності вищої освіти).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Коник О. Українські селянські депутати Державної думи Російської імперії — учасники війн і збройних конфліктів другої половини ХІХ — початку ХХ ст. // Scriptorium nostrum. — 2015. — Вип. 1-2.
  2. Коник О. О.7. Селянські депутати з України в Державних думах Російської імперії [Архівовано 15 Липня 2018 у Wayback Machine.] в кн. Українське питання в Російській імперії (кінець XIX — початок XX ст.): В 3 ч. / НАН України. Ін-т історії України; Відп. ред. В. г. Сарбей. — К., 1999. — Ч. 2. — 487 с.

Джерела[ред. | ред. код]