Ковалик Марія Миколаївна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Марія Ковалик
Ковалик Марія Миколаївна
 Сержант
Загальна інформація
Народження 3 вересня 1996(1996-09-03) (27 років)
с. Лютовиська, Старосамбірський район, Львівська область, Україна
Громадянство Україна Україна
Національність українка
Військова служба
Роки служби з 2015 року
Приналежність Україна Україна
Вид ЗС Сухопутні війська
Формування
Війни / битви Російсько-українська війна
Нагороди та відзнаки
Орден «За мужність» ІІІ ступеня
Орден «За мужність» ІІІ ступеня

Марія Миколаївна Ковалик — сержант Збройних Сил України, учасниця російсько-української війни, що відзначилася під час російського вторгнення в Україну.

Життєпис[ред. | ред. код]

Марія Ковалик народилася 3 вересня 1996 року в селі Лютовиська Старосамбірського району на Львівщині. після закінчення загальноосвітньої школи, вступила до Самбірського медичного коледжу за спеціальністю фельдшера. На початку війни на сході України після закінчення коледжу підписала контракт із Львівським військовим госпіталем терміном до закінчення особливого періоду. У жовтні 2015 року в складі ЗСУ вирушила на Донеччину. Упродовж двох років несла військову службу на посаді медичної сестри сортувально-евакуаційного відділення у 66-му Військовому мобільному госпіталі міста Покровська. Звільнилася з лав Збройних Сил України у жовтні 2017 року, а у березні 2018 року підписала контракт із Львівською 80 окремою десантно-штурмовою бригадою. Перебуваючи на військовій службі почала здобувати фах психолога у Львівському державному університеті внутрішніх справ та одержала диплом бакалавра[1][2].

Нагороди[ред. | ред. код]

  • Орден «За мужність» III ступеня (2022) — за особисту мужність і самовідданість, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. “Перемогти росію раз і назавжди”: історія 25-річної десантниці Марії Ковалик. Ваш Голос Прикарпаття (укр.). 13 травня 2022. Процитовано 25 березня 2023.
  2. "Рада, коли немає роботи для медиків", - хоробра українка в 19 років "латає" воїнів ЗСУ на війні. znaj.ua (укр.). 17 травня 2021. Процитовано 25 березня 2023.
  3. «За особисту мужність і самовідданість»: опубліковані Укази Президента України про нагородження військовослужбовців. armyinform.com.ua (укр.). Процитовано 25 березня 2023.

Джерела[ред. | ред. код]