Ковальчук Степан Іванович (псевдо «Медвідь»)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ковальчук Степан Іванович

Ковальчук Степан Іванович (псевдо «Медвідь») — (нар. 1926, с. Твердині, Волинська область – загинув 4 березня 1947 року, с. Осьмиговичі, Волинська область) — референт СБ проводу ОУН Локачинського (Затурцівського) району. В деяких офіційних документах проходить під псевдо «Ведмідь». Він же командир боївки, сам неабиякої фізичної сили, з особистої зброї надавав перевагу ручному кулемету. Відомий своїми активними діями у двох сусідніх районах – Локачинському і Турійському.

4 березня 1947 року, дізнавшись, де знаходиться криївка «Медведя», ворог кинув супроти нього сили винищувального батальйону під командуванням начштабу лейтенанта Пуляєва і десять солдатів військ МВС.

На вимогу здатися оточена боївка відповіла із клуні вогнем. Після двогодинного бою з’ясувалося, що разом зі Степаном полягли «Явір», «Сянько́» і «Бурлака», прізвища яких не встановлено.[1]

Степан Ковальчук прожив лише 21 рік. Невідомо, скільки прожили його побратими, одначе всі вони віддали життя за Україну, і в тому їхня найвища спільна честь.[2]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. 933/с 06.03.1947. Спеціальне повідомлення [міністра державної безпеки УРСР Савченка С.Р.] на адресу першого секретара ЦК КП(б)У Кагановича Л.М. та міністра державної безпеки СРСР Абакумова В.С. про результати боротьби з уонівським підпіллям на території Української РСР за 5 березня 1947р.Cпеціальне повідомлення [міністра державної безпеки УРСР Савченка С.Р.] на адресу першого секретара ЦК КП(б)У Кагановича Л.М. та міністра державної безпеки СРСР Абакумова В.С. про результати боротьби з уонівським підпіллям на території Української РСР за 5 березня 1947р. {{citation}}: |first= з пропущеним |last= (довідка)
  2. Палійчук, Олекса. Наш погляд: ЗА СВЯТУ МЕТУ, ЗА ВОЛЮ РІДНОГО НАРОДУ. Наш погляд. Архів оригіналу за 26 Липня 2019. Процитовано 26 Липня 2019.