Коефіцієнт ослаблення (фотометрія)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фізична величина
Назва Коефіцієнт ослаблення
Вид величини скалярна величина
Позначення величини
Позначення для розмірності безрозмірнісна
Системи величин і одиниць Одиниця Розмірність
SI
{{{SI}}}
{{{SI-розмірність}}}

Коефіцієнт ослаблення — безрозмірна фізична величина, що характеризує ступінь зменшення потужності випромінення після проходження ним деякої відстані в середовищі або внаслідок відбиття від межі поділу двох середовищ[1].

Якщо йдеться про випромінення, що проходить через оптичну систему, її окремий елемент або шар оптичного матеріалу, то коефіцієнт ослаблення визначається як відношення потоків випромінювання до і після проходження:

У цьому випадку коефіцієнт ослаблення пов'язаний з коефіцієнтом пропускання співвідношенням

а з оптичною густиною  — рівнянням

Якщо цікавить відбите випромінювання, то коефіцієнт ослаблення визначається як відношення потоків випромінювання до і після відбиття:

У цьому випадку коефіцієнт ослаблення пов'язаний з коефіцієнтом відбиття співвідношенням:

У загальному випадку значення коефіцієнта ослаблення тіла залежить як від властивостей самого тіла, так і від кута падіння, спектрального складу і поляризації випромінювання.

За використання логарифмічних одиниць бел або децибел величина коефіцієнта ослаблення, виражена в цих одиницях, розраховується за формулою або відповідно.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. ГОСТ 26148—84. Фотометрия. Термины и определения (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 16 Березня 2020. Процитовано 28 Листопада 2020.