Коефіцієнт теплового розширення

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Температу́рний коефіціє́нт об'є́много розши́рення ( або )[1] — характеристика речовини, яка визначає відносну зміну об'єму при зміні температури на 1 градус.

Вимірюється в обернених градусах Кельвіна K-1.

Температурний коефіцієнт об'ємного розширення визначається, як

Для ідеального газу

.

Це значення задає порядок величини теплового розширення для будь-яких тіл. При кімнатній температурі температурний коефіцієнт об'ємного розширення ідеального газу дорівнює приблизно 310-3 K-1.

Температурний коефіцієнт об'ємного розширення для більшості речовин додатній, хоча існують певні речовини, які стискаються при підвищенні температури в певному інтервалі температур. Серед них найважливіша — вода. Вода має від'ємний температурний коефіцієнт об'ємного розширення в інтервалі від нуля до 4 °C. Цій обставині, а також тому, що лід легший за воду, ми завдячуємо тим, що лід на воді утворюється на поверхні води, а не в глибині.

Використовується також температурний коефіцієнт лінійного розширення (), який визначається як відносна зміна лінійного розміру тіла при підвищенні температури на 1 градус.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. ДСТУ 3651.1-97 Метрологія. Одиниці фізичних величин. Похідні одиниці фізичних величин Міжнародної системи одиниць та позасистемні одиниці. Основні поняття, назви та позначення.