Кожухов Михайло Юрійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Кожухов)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Михайло Кожухов
рос. Mikhail Kozhukhov
Ім'я при народженні рос. Михаил Юрьевич Блошанский
Народився 16 грудня 1956(1956-12-16) (67 років)
Москва, СРСР СРСР
Громадянство СРСР СРСР, Росія Росія
Діяльність журналіст, радіоведучий, телеведучий, сценарист, продюсер
Alma mater Московський державний лінгвістичний університет, Гаванський університет
Знання мов російська, англійська, іспанська і португальська
Роки активності 1985 — тепер. час
Конфесія атеїзм
Нагороди ТЕФІ (2004)
IMDb ID 3426428

Михайло Юрійович Кожухов (16 грудня 1956) — радянський і російський журналіст, теле- та радіоведучий, сценарист, продюсер. Брав участь у створенні та веденні ряду телепрограм на різних російських телеканалах. Основну популярність здобув як ведучий програм «У пошуках пригод» і «Навколо світу» на телеканалі «Росія». З 2013 року — президент туроператора «Клуб подорожей Михайла Кожухова», що організовує авторські подорожі по всьому світу.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 16 грудня 1956 року в Москві.

У 1979 році закінчив Державний інститут іноземних мов, іспанське відділення перекладацького факультету (у тому числі один рік навчався в Гаванському університеті — за освітнім обміном).

Професійна діяльність[ред. | ред. код]

У 1985-1989 роках працював власним кореспондентом «Комсомольської правди» в Афганістані, нагороджений орденом Червоної Зірки.

У 1989-1994 роках працював у газеті «Вісті», власкором в Південній Америці. Був ведучим «Міжнародної панорами».

З 1994 року працював у телекомпанії ВИD, був співавтором і провідним ведучим ток-шоу «Зроби крок», яке виходило на телеканалі «ТВ-6». Був ведучим програм «У світі людей» (ТВ- 6), «Стара квартира» (РТР), «Російський пантеон. XX століття» (Наше радіо), «Наркотики. Хроніка неоголошеної війни» та інших.

У 1998 році заснував ресторан на Покровці «Петров-Водкін» (за словами самого М. Кожухова, він був швидше художнім керівником). З листопада 1999 по січень 2000 року — прес-секретар голови Уряду Російської Федерації Володимира Володимировича Путіна.

У 2001 році нетривалий час вів телепередачу «Вірні друзі» на «Першому каналі» (ОРТ).

З листопада 2002 по серпень 2006 року — ведучий телепроєкту «У пошуках пригод» на телеканалі «Росія», завдяки чому отримав особливу популярність серед російськомовного населення по всьому світу.

З 2006 по 2007 рік — співведучий телепрограми «Навколо світу» на тому ж телеканалі. Покинув програму влітку 2007 року.

З грудня 2007 по червень 2008 року вів програму «Фабрика думки» на телеканалі «ТБ Центр». У 2009 році — ведучий восьмисерійного телепроєкту «У великому місті» на тому ж телеканалі, центром уваги в якому стало місто Москва.

У 2008-2011 роках випускав фільми про Туву, Хакасію, про традиційні промисли р. Бельова у рамках проєкту «Особи Росії», двосерійний фільм «Північний маршрут» про роботу ФСКН, документальне розслідування «Час „Ч“ для країни „А“», присвячене обставинам штурму палацу Аміну в Афганістані в 1979 році і інші.

У 2010 році вийшла програма «Охота до зміни місць» на каналі «Моя планета», в ній Михайло продовжує подорожі по світу. Восени 2010 року на каналі ТВ-3 стартував черговий проєкт подорожей — «Далеко і ще далі», де Михайло Кожухов відроджує свої пошуки, якщо не нового, то вже точно цікавого і таємничого (одне з нових напрямів) у всьому світі.

Окрім іншого, займається вільною журналістикою, спеціалізується на зйомках документальних фільмів і телепрограм.

У квітні 2013 року заснував «Клуб подорожей» Михайла Кожухова — туристичну компанію, яка спеціалізується на авторських подорожах по всьому світу.

У грудні 2013 року на екрани телеканалу «Росія-1» вийшов 4-серійний документальний цикл «„Нева“ і „ Надія“. Перше російське плавання довкола світу», де Михайло Кожухов виступив ведучим, співавтором сценарію і генеральним продюсером. У вересні 2016 року на цьому ж телеканалі вийшов двосерійний документальний фільм «Севморпуть. Дорога в льодах».

У травні 2017 року брав участь в 4 випуску програми МегаГалілео на телеканалі CTCLove.

20 серпня 2017 зі скандалом залишив ефір пропагандистського телеканалу «Звезда»[1], заявивши, що

«не бачити мені тепер "Звезды", як своїх вух. І не шкода. Під час цього запису все було огидно - починаючи з вигаданої теми, сфабрикованих сюжетів і закінчуючи помилковим пафосом юного ведучого, який тупо і рішуче виконував поставлену перед ним політичну задачу, до якої я особисто не хочу мати відношення. Нітрохи не шкодую, що пішов. Шкода, що був надмірно емоційний. Всі інші експерти, до речі, залишилися. Не здивуюся, якщо наступного разу вони не погребують обговорити кулінарний рецепт з Чикатилом. Раджу зробити те ж і колегам писемного жанру, які висвітлюють "подвиги" пранкерів».

Автор книги «Над Кабулом чужі зірки», яка вийшла у видавництві «Ексмо».

Вважає, що при створенні Європейського Союзу, він запозичив багато чого від досвіду Радянського Союзу, чого б не слід було б запозичувати[2].

Життя та сім'я[ред. | ред. код]

Одружений із акторкою Оленою Кожуховою-Кравченко. Його батько — уродженець Харкова Юрій Миронович Блошанський (1924 р. н.), головний акушер-гінеколог м. Москви протягом 40 років. Мати — Галина Петрівна Кожухова-Петренко (1933—2009), журналіст — також має українське коріння.

Нагороди і премії[ред. | ред. код]

  • Орден Червоної Зірки
  • Премія ТЕФІ в 2004 році в номінації «Кращий телеведучий»
  • Національна туристична премія ім. Ю. Сенкевича
  • Премія Спілки журналістів РФ «Золоте перо Росії» (2008)

Бібліографія[ред. | ред. код]

  • Кожухов М. Над Кабулом чужі зірки. - М.: ЕКСМО/ОЛІМП, 2010. - 352 с. - 4000 прим. - ISBN 978-5-699-39744-0.
  • Кожухов М. Клуб подорожей Михайла Кожухова. - М.: АСТ, 2017. - 240 с. - ISBN 978-5-17-100657-0.

Деякі факти[ред. | ред. код]

  • У 1993 році першим з радянських і пострадянських тележурналістів узяв інтерв'ю у Піночета, результат — міжнародний скандал.
  • Кожухов володіє трьома іноземними мовами — англійською, іспанською і португальською. Також розуміє італійську мову.
  • Михайло Кожухов відвідав і відвідує велику кількість країн. Але першою подорожжю за кордон (тоді ще за кордон СРСР) — стала подорож на Кубу (де Михайло Юрійович вчився рік по студентському обміну). За словами самого Кожухова, перша подорож — як перше кохання.
  • Кожне літо Михайло Кожухов сплавляється по річці. Сплав по воді — рафтинг — улюблений вид спорту, у якому Михайло Кожухов має високий розряд.
  • З 12 років колекціонує холодну зброю.
  • На передачу «У пошуках пригод» були зроблені пародії в гумористичних програмах «ОСП-Студія» і «Велика різниця».
  • «Фірмова» страва Михайла Кожухова — тушкований буряк за бабусиним рецептом.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Російський журналіст зі скандалом залишив ефір пропагандистського телеканалу «Звезда». Архів оригіналу за 20 Серпня 2017. Процитовано 20 Серпня 2017.
  2. Михайло Кожухов про Євросоюз. Архів оригіналу за 27 Лютого 2020. Процитовано 29 Травня 2019.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]