Козаки Поділля

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

«Козаки́ Поді́лля» — український академічний ансамбль пісні і танцю у місті Хмельницькому. Утворений в 1938 році з хорової капели[1].

Історія[ред. | ред. код]

Ансамбль «Козаки Поділля» був заснований у 1938 році на базі хорової капели, до якої увійшли учасники, які займались художньою самодіяльністю та артисти. Борис Світличний — диригент Тбіліської консерваторії — був першим керівником капели. Через якийсь час капела отримала статус ансамблю пісні і танцю, її назва змінилась на «Подолянку». Назва була незмінною до 1989 року, коли колектив було перейменовано на «Козаки Поділля». Колектив з гастролями відвідував Францію, Німеччину, Бельгію, Швейцарію, Індію, Польщу, Італію, Португалію, Велику Британію, Грецію, Іспанію. 1987 році «Козаки Поділля» взяли участь у Республіканському огляді-конкурсі творчих колективів України і були визнані одним з найкращих колективів України. В 2008 році ансамбль став академічним, в 2011 році ансамбль здобув перше місце на третьому Всеукраїнському фестивалі конкурсі народної хореографії імені Павла Вірського[1].

Того ж 2011 року колектив нагородили «Хрестом Українського Козацтва». Нагорода колективу була вручена після завершення театралізованого дійства «Пророк»[2].

В своєму репертуарі «Козаки Поділля» мають козацькі пісні, чумацькі пісні, жартівливі хорові сценки, обрядову лірику, родинно-побутову лірику, весільні пісні, танці, історичні думи, купальські пісні і танці, щедрівки та колядки. У виступах колективу фольклор поєднується з сучасною музикою[1].

Керівником колективу з 1975 року був народний артист України Микола Балема.

Диригентом-хормейстром ансамблю довгий час був народний артист України Валерій Ярецький.

У 2018 році «Козаків Поділля» очолив Степан Дробіт, а головним хормейстером є Катерина Дробіт. Головним балетмейстером є заслужений артист України Сергій Качуринець, а керівником оркестру та диригентом (з 2017 року) — Олександр Якубов. Зараз у колективі 38 артистів хору, 24 артисти балету, 20 артистів оркестру[1]. Працює також дитяча студія «Козаків Поділля», яка була створена балетмейстером Сергієм Качуринцем для поповнення ансамблю. Дитяча студія існує більше 10 років.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г Академічний ансамбль пісні і танцю Козаки Поділля//Хмельницька обласна філармонія. Архів оригіналу за 21 Січня 2020.
  2. Високу відзнаку отримав державний академічний козачий ансамбль пісні і танцю Козаки Поділля(ВІДЕО). Архів оригіналу за 3 Березня 2022.

Посилання[ред. | ред. код]