Козоріг (знак зодіаку)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Козоріг
Capricorn
знак Козорога
Тривалість22 грудня20 січня
Сузір'яКозоріг
ЕлементЗемля
Модальністькардинальний
Полярністьчоловічий
ДоміцильСатурн
ЕкзальтаціяМарс
ПадінняЮпітер
ВигнанняМісяць
Козоріг

Козорі́г (лат. Capricorn) — десятий знак зодіаку, відповідний сектору екліптики від 270° до 300°, рахуючи від точки весняного рівнодення; кардинальний знак тригона — Земля.

Згідно з координатами західної астрології Сонце знаходиться в знаку Козорога з 22 грудня по 20 січня, ведичної — Макара з 14 січня до 13 лютого. Не слід плутати знак Козорога з сузір'ям Козорога, в якому Сонце перебуває з 18 січня до 15 лютого.

Міфологія[ред. | ред. код]

У давньогрецькій міфології Козоріг ототожнюється з козою Амальтея, яка вигодувала молоком (також зустрічається варіант, що амброзією) батька всіх богів і людей Зевса на острові Крит. На подяку Зевс перетворив годувальницю в сузір'я[1] (див. Катастерізми).

За іншою версією, міфологічним аналогом Козорога є давньогрецьке божество лісів і полювання Пан, супутник Діоніса, що народився з цапиними ногами, бородою та рогами. Пан допомагав богам у битвах (зокрема, допоміг Зевсу в боротьбі з титанами[2]), наводячи «панічний» страх на ворогів. За допомогу богам був перетворений на сузір'я[3][4].

Один з міфів оповідає про те, як Пан ледь не став жертвою вогнедишного Тифона. Переслідуваний Тифоном, Пан упав у води Нілу, внаслідок чого нижня частина його тулуба перетворилася на риб'ячий хвіст[5].

Символи[ред. | ред. код]

Крім стандартного зображення Козорога у вигляді кози/цапа, іншим поширеним зображенням цього знака є «риба-коза» (приклад див в галереї ) — коза з риб'ячим хвостом.

Символ Козорога ♑ ймовірно зображує Пана, що вислизає від Тифона. У Юнікоді він знаходиться під десятковим номером 9809 або шістнадцятковим номером 2651 і може бути введений в HTML-код як або .

У нумізматиці[ред. | ред. код]

Монета НБУ, присвячена дітям, що народилися під сузір'ям Козорога

15 січня 2007 року НБУ ввів в обіг пам’ятну монету «Козеріг» номіналом 2 гривні з золота та 5 гривень зі срібла.

18 грудня 2015 року Національний банк України ввів в обіг пам’ятну монету «Козоріжок» номіналом 2 гривні зі срібла присвячену дітям, які народилися під сузір'ям Козорога.

Галерея[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Мусей, фр.3 Керн = Псевдо-Эратосфен. Катастеризмы 13
  2. Епіменід, фр.18 Якобі = Гігін. Астрономія II 28
  3. Псевдо-Эратосфен. Катастеризмы 27
  4. Гигин. Мифы 196
  5. Энциклопедия символов, знаков, эмблем. М., 1999

Джерела[ред. | ред. код]