Козоріг японський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Козоріг японський

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Інфраклас: Плацентарні (Eutheria)
Надряд: Лавразіотерії (Laurasiatheria)
Ряд: Оленеподібні (Cerviformes)
Родина: Бикові (Bovidae)
Підродина: Козлові (Caprinae)
Рід: Козоріг (Capricornis)
Вид: Козоріг японський
Capricornis crispus
(Temminck, 1836)
Синоніми
Naemorhedus crispus
Посилання
Вікісховище: Capricornis crispus
Віківиди: Capricornis crispus
EOL: 1038800
Fossilworks: 149669

Козорі́г япо́нський (Capricornis crispus) — ссавець роду козоріг, один з 6-ти його видів. Нерідко вид називають «японський сероу» (калька з англ. "Japanese Serow").

Козорога японського занесено до списку найменш загрозливих видів (категорія LC) через його широке поширення, відносно велику чисельність, що є стабільною або навіть збільшується. Попри це, статус виду залежить від подальшого захисту, в тому числі від полювання і переслідування у лісовому господарстві. Виявлено в лісистій місцевості Хонсю.

Опис[ред. | ред. код]

Козорі́г япо́нський у середньому важать 35-38 кг, проте окремі особини можуть досягати ваги до 130 кг. Висота в плечах 60-90 см (в середньому 73 см). Самці в середньому незначно більші за самок. Можуть бути чорного, чорного з білими плямами на спині і темно-коричневого забарвлення. Роги є як у самців, так і у самок: до 10 см завдовжки, діаметром близько 3 см біля основи.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Козорі́г япо́нський веде денний, одиночний спосіб життя, харчуються листям туї і японського кипариса, а також жолудями. Збираються в пари тільки для розведення потомства. Середня тривалість життя близько 5 років, проте окремі особини можуть жити до 10 років.

Джерела[ред. | ред. код]