Коконопрядоподібні

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Коконопрядоподібні
Lasiocampa quercus, Lasiocampidae, Linnaeus, 1758
Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Клас: Комахи (Insecta)
Ряд: Лускокрилі (Lepidoptera)
Підряд: Glossata
Інфраряд: Різнокрилі метелики (Heteroneura)
Двопорі (Ditrysia)

Macrolepidoptera

Надродина: Lasiocampoidea
понад 1,600 видів
Родини

Anthelidae
Lasiocampidae

Посилання
Вікісховище: Lasiocampoidea
EOL: 767
ITIS: 693943

Коконопрядоподібні (Lasiocampoidea) — надродина лускокрилих з інфраряду Різнокрилі метелики (Heteroneura). До надродини відносять дві родини: Коконопряди (Lasiocampidae), що мають глобальне поширення, та Anthelidae, які зустрічаються тільки в Австралії та Новій Зеландії. Відомо понад 1600 видів у 158 родах.

Група тісно пов'язана в Bombycoidea, а іноді й об'єднана з ними. Відрізняються від них тим, що личинки покриті волосками, тоді як у останніх личинки голі.

Опис[ред. | ред. код]

Представники надродини це від середнього до великого розміру, значною мірою волохаті метелики з широкими крилами. Ротовий апарат, як правило, сформований ще й у дорослих метеликів. Антени пероподібні у самців та ниткоподібні або у формі вузького пера у самиць. Личинки, переважно, густо покриті короткою щетиною, проте трапляються види із довгими волосками.

Література[ред. | ред. код]

  • Lemaire, C. & Minet, J. (1999). The Bombycoidea and their relatives. Pp. 321–353 In: Kristensen, N.P. (ed.), Lepidoptera, Moths and Butterflies, 1: Evolution, Systematics, and Biogeography. Handbuch der Zoologie 4 (35): 321–353. Walter de Gruyter. Berlin, New York
  • Firefly Encyclopedia of Insects and Spiders, edited by Christopher O'Toole, ISBN 1-55297-612-2, 2002