Колібрі-білозір чагарниковий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Колібрі-білозір чагарниковий

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Серпокрильцеподібні (Apodiformes)
Родина: Колібрієві (Trochilidae)
Підродина: Колібрині (Trochilinae)
Триба: Mellisugini
Рід: Колібрі-білозір (Calothorax)
Вид: Колібрі-білозір чагарниковий
Calothorax pulcher
Gould, 1859
Ареал виду
Ареал виду
Синоніми
Calothorax pulchra
Посилання
Вікісховище: Calothorax pulcher
Віківиди: Calothorax pulcher
ITIS: 555308
МСОП: 22688189
NCBI: 240707

Колі́брі-білозі́р чагарниковий[2] (Calothorax pulcher) — вид серпокрильцеподібних птахів родини колібрієвих (Trochilidae)[3]. Ендемік Мексики.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина птаха становить 7,7-9 см, вага 2,2-3,1 г. У самців передня частина голови тьмяно-зелена, верхня частина тіла бронзово-зелена з металевим відблиском. Хвіст довгий, роздвоєний, дві центральні пари стернових пер металево-бронзово-зелені, решта стернових пер бронзово-чорнічорні. На горлі широкий пурпуровий, райдужний "комір", з боків і знизу окаймлений вузькими білими смугами, які ідуть до очей. Груди сірувато-білі, боки металево-бронзово-зелені, нижні покривні пера хвоста білі. Дзьоб довгий, вигнутий, чорний.

У самиць верхня частина тіла така ж, як у самців, тім'я у них більш тьмяне. Райдужна пляма на горлі у них відсутня, нижня частина тіла блідо-сірувато-охриста, боки коричнювато-охристі. Хвіст коротший, ніж у самців, округлий, дві центральні пари стернових пер металево-бронзово-зелені, решта стернових пер чорні, біля основи світло-рудувато-коричневі, дві крайні пари також мають світлі кінчики.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Чагарникові колібрі-білозори мешкають на півдні центральної Мексики, від центрального Герреро і південної Пуебли на південь до Оахаки. Вони живуть в сухих чагарникових заростях, в ріддколіссях і галерейних лісах, переважно в долинах. Зустрічаються на висоті від 1000 до 2000 м над рівнем моря. Ведуть переважно осілий спосіб життя. однак в районі перешийка Теуантепек під час негніздового періоду трапляються на рівні моря.

Чагарникові колібрі-білозори живляться нектаром різноманітних квітучих трав'янистих рослин, чагарників, кактусів і невисоких дерев, зокрема Erythrina, Salvia, Agave, Castilleja, а також дрібними комахами, яких ловлять в польоті. Гніздяться з травня по листопад. В цей період самці виконують демонстраційні польоти, приваблюючи самиць. Гніздо чашоподібне, робиться з рослинного пуху і павутиння. В кладці 2 яйця. Інкубаційний період триває 15-16 днів, пташенята покидають гніздо через 19-22 дні після вилуплення.

Збереження[ред. | ред. код]

МСОП класифікує цей вид як такий, що не потребує особливих заходів зі збереження. За оцінками дослідників, популяція чагарникових колібрі-білозорів становить від 20 до 50 тисяч дорослих птахів.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Calothorax pulcher: інформація на сайті МСОП (версія 2022.1) (англ.) 19 листопада 2022
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David (ред.). Hummingbirds. World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union. Процитовано 19 листопада 2022.