Колібрі-кокетка смугастовусий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Колібрі-кокетка смугастовусий
Самець смугастовусого колібрі-кокетки
Самець смугастовусого колібрі-кокетки
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Серпокрильцеподібні (Apodiformes)
Родина: Колібрієві (Trochilidae)
Підродина: Lesbiinae
Триба: Lesbiini
Рід: Колібрі-кокетка (Lophornis)
Вид: Колібрі-кокетка смугастовусий
Lophornis magnificus
(Vieillot, 1817)[2]
Ареал виду
Ареал виду
Синоніми
Trochilus magnificus
Lophornis magnifica
Посилання
Вікісховище: Lophornis magnificus
Віківиди: Lophornis magnificus
ITIS: 555089
МСОП: 22687190
NCBI: 1798942

Колі́брі-коке́тка смугастовусий[3] (Lophornis magnificus) — вид серпокрильцеподібних птахів родини колібрієвих (Trochilidae)[4]. Ендемік Бразилії.

Опис[ред. | ред. код]

Самець смугастовусого колібрі-кокетки
Самець смугастовусого колібрі-кокетки в польоті

Довжина птаха становить 7,1-7,7 см, вага 2,66 г. У самців лоб райдужно-зелений, на тімені помітний темно-рудий чуб. Верхня частина тіла бронзово-зелена, на надхвісті біла смуга. Горло райдужно-зелене, на щоках є направлені в сторони пучки білого (біля основи рудувато-коричневого) пір'я, поцяткованого чорнувато-зеленими смугами. Нижня частина тіла сірувато-зелена, гузка рудувато-коричнева. Крила чорнувато-фіолетові. Центральні стернові пера бронзово-зелені, решта стернових пер руді з бронзово-зеленими кінчиками і краями. Дзьоб короткий, прямий, червоний з чорним кінчиком, лапи коричневі.

У самиць чуб і пучки пір'я на щоках відсутні. Горло у них білувате, поцятковане рудими плямами і темним лускоподібним візерунком. Решта нижньої частини тіла сірувато-зелена, як у самців. Хвіст переважно темно-бронзовий, на кінці рудий. Забарвлення молодих птахів є подібне до забарвлення самиць.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Смугастовусі колібрі-кокетки мешкають на сході і півдні Бразилії, від Еспіріту-Санту на південь до Ріу-Гранді-ду-Сул. . Вони живуть в напіввідкритих і відкритих ландшафтах, зокрема на узліссях вологих атлантичних лісів, у вторинних лісах і саванах серрадо, на кавових плантаціях і в садах. Зустрічаються на висоті до 1000 м над рівнем моря. Живляться нектаром невеликих квітів, а такош комахами, яких ловлять на висоті від 2 до 5 м над землею. Сезон розмноження триває з серпня по березень. Гніздо чашоподібне, робиться з рослинного пуху і моху, покривається лишайниками, розміщується на вершині чагарника або невеликого дерева, на висоті від 2 до 5 м над землею. В кладці 2 білих яйця. Інкубаційний період триває 12-13 днів, пташенята покидають гніздо через 20 днів після вилуплення.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Lophornis magnificus: інформація на сайті МСОП (версія 2022.1) (англ.) 03 листопада 2022
  2. Louis Jean Pierre Vieillot: Nouveau dictionnaire d'histoire naturelle, appliquée aux arts, à l'agriculture, à l'économie rurale et domestique, à la médecine, etc. Par une société de naturalistes et d'agriculteurs. Bd. 7, Deterville, Paris 1817 (Online Biodiversity Heritage Libraries)
  3. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  4. Gill, Frank; Donsker, David (ред.). Hummingbirds. World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union. Процитовано 03 листопада 2022.