Колібрі-пухоніг сіроволий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Колібрі-пухоніг сіроволий

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Серпокрильцеподібні (Apodiformes)
Родина: Колібрієві (Trochilidae)
Підродина: Lesbiinae
Триба: Heliantheini
Рід: Колібрі-пухоніг (Haplophaedia)
Вид: Колібрі-пухоніг сіроволий
Haplophaedia lugens
(Gould, 1851)
Ареал виду
Ареал виду
Синоніми
Eriopus lugens
Eriocnemis lugens
Посилання
Вікісховище: Haplophaedia lugens
Віківиди: Haplophaedia lugens
ITIS: 555260
МСОП: 22687957
NCBI: 472814

Колі́брі-пухоні́г сіроволий[2] (Haplophaedia lugens) — вид серпокрильцеподібних птахів родини колібрієвих (Trochilidae)[3]. Мешкає в Колумбії і Еквадорі.

Опис[ред. | ред. код]

Сіроволий колібрі-пухоніг
Сіроволі колібрі-пухоноги

Довжина птаха становить 9-10 см, вага 5-8,8 г. У самців верхня частина тіла бронзово-зелена, тім'я і надхвістя мають мідний відтінок. Нижня частина тіла темно-сіра, пера на голоі і грудях мають білі краї, що формують лускоподібний візерунок, боки мають зеленуватий відблиск. Пера покриті білим пуховим пір'ям спереду і каштановим позаду. Хвіст дещо роздвоєний, чорнуватий. Дзьоб прямий, чорний. Самиці мають подібне забарвлення, однак дещо більш тьмяне, крила у них коротші, а пухове пера на лапах повністю білі. Забарвлення молодих птахів є подібне до забарвлення самиць.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Сіроволі колібрі-пухоноги мешкають на західних схилах Анд на південному сході Колумбії (Нариньйо) і на північному заході Еквадору (на південь до Пічинчи). Вони живуть у вологих гірських і хмарних тропічних лісах, на узліссях і перегір'ях і у вологих чагарникових заростях. Віддають перевагу заростям на берегах невеликих річок. Зустрічаються переважно на висоті від 1100 до 2000 м над рівнем моря, в Колумбії місцями на висоті до 2500 м над рівнем моря.

Сіроволі колібрі-пухоноги живляться нектаром квітів з короткими кіночками, зокрема з родів Palicourea, Thibaudia і Besleria та з родин меластомових і марантових, а також комахами, яких збирають з рослинності. Захищають кормові території.

Гніздування у сіроволих колібрі-пухоногів було зафіксоване в травні і в серпні. Гніздо робиться з моху та інших рослинних волокон, скріплюється за допомогою павутиння, прикріпляюється до нижньої сторони широкого листа, на висоті 0,5-2 м над землею. Інкубаційний період триває 15-17 днів, пташенята покидають гніздо через 20-24 дні після вилуплення.

Збереження[ред. | ред. код]

МСОП класифікує стан збереження цього виду як близький до загрозливого. Сіроволі колібрі-пухоноги є локально поширеними птахами, яким загрожує знищення природного середовища.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Haplophaedia lugens: інформація на сайті МСОП (версія 2022.1) (англ.) 04 грудня 2022
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David (ред.). Hummingbirds. World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union. Процитовано 04 грудня 2022.