Колібрі-інка білохвостий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Колібрі-інка білохвостий

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Серпокрильцеподібні (Apodiformes)
Родина: Колібрієві (Trochilidae)
Підродина: Lesbiinae
Триба: Heliantheini
Рід: Колібрі-інка (Coeligena)
Вид: Колібрі-інка білохвостий
Coeligena phalerata
(Bangs, 1898)[2]
Ареал виду
Ареал виду
Синоніми
Leucuria phalerata
Посилання
Вікісховище: Coeligena phalerata
Віківиди: Coeligena phalerata
ITIS: 555228
МСОП: 22687825
NCBI: 673905

Колі́брі-і́нка білохвостий[3] (Coeligena phalerata) — вид серпокрильцеподібних птахів родини колібрієвих (Trochilidae)[4]. Ендемік Колумбії.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина птаха становить 11-14 см. У самців верхня частина тіла переважно темно-зелена з металевим відблиском, тім'я у них бірюзове. блискуче, за очима білі плямки. Хвіст білий, стернові пера мають бронзові кінчики, які з часом стираються і також стають білими. На горлі синя пляма, решта нижньої частини тіла смарагдово-зелена. Нижні покривні пера хвоста білі, лапи покриті білим пуховим пір'ям. Дзьоб довгий, прямий, вузький, чорний, довжиною 30 мм.

У самиць тім'я темно-синьо-зелене, а решта верхньої частини тіла зелена, блискуча. Хвіст у них бронзовий, кінчики стернових пер блідо-охристі. Нижня частина тіла рудувато-коричнева. Дзьоб дещо довший, ніж у самців. Забарвлення молодих птахів є подібне до забарвлення самиць.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Білохвості колібрі-інки мешкають в гірському масиві Сьєрра-Невада-де-Санта-Марта на півночі Колумбії. У 2014 році вид був знайдений також в горах Сьєрра-де-Періха на північному сходу країни. Білохвості колібрі-інки живуть у вологих гірських тропічних лісах і на узліссях, на висоті від 1400 до 3700 м над рівнем моря, уникають змінених людьми середовищ. Самці віддають перевагу внутрішній частині густого лісу і невеликими галявинам, а самці частіше трапляються на узліссях.

Білохвості колібрі-інки живляться нектаром різноманітних квітучих рослин, зокрема фуксій і бромелієвих, а також комахами, яких збирають з рослинності або ловлять в польоті. Вони агресивно захищають кормові території, на відміну він інших колібрі-інків, однак також шукають нектар, переміщуючись за певним маршрутом. Сезон розмноження у білохвостих колібрі-інків триває з лютого по квітень.

Збереження[ред. | ред. код]

МСОП класифікує стан збереження цього виду як близький до загрозливого. Білохвості колібрі-інки є досить поширеним видом в межах свого ареалу, однак їм загрожує знищення природного середовища.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Coeligena phalerata: інформація на сайті МСОП (версія 2022.1) (англ.) 03 грудня 2022
  2. O. Bangs. On some birds from the Sierra Nevada de Santa Marta, Colombia. „Proceedings of the Biological Society of Washington”. 12, s. 173, 1898. 
  3. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  4. Gill, Frank; Donsker, David (ред.). Hummingbirds. World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union. Процитовано 03 грудня 2022.