Колібрі аметистововолий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Колібрі аметистововолий

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Серпокрильцеподібні (Apodiformes)
Родина: Колібрієві (Trochilidae)
Підродина: Колібрині (Trochilinae)
Триба: Lampornithini
Рід: Аметистововолий колібрі (Sternoclyta)
Gould, 1858
Вид: Колібрі аметистововолий
Sternoclyta cyanopectus
(Gould, 1846)
Ареал виду
Ареал виду
Посилання
Вікісховище: Sternoclyta cyanopectus
Віківиди: Sternoclyta cyanopectus
ITIS: 555208
МСОП: 22687753

Колі́брі аметистововолий[2] (Sternoclyta cyanopectus) — вид серпокрильцеподібних птахів родини колібрієвих (Trochilidae)[3]. Мешкає в Колумбії і Венесуелі. Це єдиний представник монотипового роду Аметистововолий колібрі (Sternoclyta).

Опис[ред. | ред. код]

Довжина птахів становить 11,4-13 см, самці важать 7-9,4 г, самиці 4-10,3 г. У самців верхня частина тіла трав'янисто-зелена, блискуча, на горлі у них райдужна смарагдово-зелена пляма, на грудях під нею є блискуча фіолетово-синя краплеподібна пляма. Решта нижньої частини тіла сірувато-охриста, на боках золотисто-зелені плями. Хвіст бронзово-зелений, крайні стернові пера мають білі кінчики. Дзьоб чорний, дещо вигутий. За очима невеликі білі плямки.

У самиць верхня частина тіла така ж, як у самців, нижня частина тіла переважно сірувата, на грудях зелені плямки, центральна частина живота руда, дзьоб коротший, ніж у самців. Забарвлення молодих птахів є подібне до забарвлення самиць.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Аметистоволі колібрі мешкають в горах Прибережного хребта (на схід до Міранди) і в горах Кордильєра-де-Мерида на північному заході Венесуели, а також в горах Східного хребта Колумбійських Анд, на крайньому південному сході департамента Норте-де-Сантандер. Вони живуть у вологих гірських і рівнинних тропічних лісаз, на узліссях і галявинах, в рідколіссях і на кавових плантаціях. Зустрічаються на висоті до 2000 м над рівнем моря, переважно на висоті понад 700 м над рівнем моря. Ведуть переважно осілий спосіб життя. Живляться нектаром квітів геліконії, яких шукають в густому підліску у внутрішній частині лісу і в ярах. Захищають кормові території.

Сезон розмноження у аметистоволих колібрі в штаті Лара триває з березня по липень. Гніздо чашоподібне, робиться з м'яких рослинних волокон, покривається мохом, лусками деревовидної папороті і лишайниками, розміщується в розвилці гілок, іноді на ліані або в папоротевих заростях, на висоті 2 м над землею. В кладці 2 яйця, інкубаційний період триває 20 днів, пташенята покидають гніздо через 26 днів після вилуплення[4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Sternoclyta cyanopectus: інформація на сайті МСОП (версія 2022.1) (англ.) 18 жовтня 2022
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David (ред.). Hummingbirds. World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union. Процитовано 18 жовтня 2022.
  4. Fierro-Calderón, Karolina; Martin, Thomas E. (2007). Reproductive biology of the violet-chested hummingbird in Venezuela and comparisons with other tropical and temperate hummingbirds. Condor. 109 (3): 680—685. doi:10.1093/condor/109.3.680.