Колібрі аметистовогорлий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Колібрі аметистовогорлий
Аметистовогорлий колібрі
Аметистовогорлий колібрі
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Серпокрильцеподібні (Apodiformes)
Родина: Колібрієві (Trochilidae)
Підродина: Polytminae
Рід: Аметистовогорлий колібрі (Eulampis)
Вид: Колібрі аметистовогорлий
Eulampis jugularis
(Linnaeus, 1766)
Ареал виду
Ареал виду
Синоніми
Trochilus jugularis Linnaeus, 1766
Anthracothorax jugularis (Linnaeus, 1758)
Посилання
Вікісховище: Eulampis jugularis
Віківиди: Eulampis jugularis
ITIS: 555081
МСОП: 22687151
NCBI: 190444

Колі́брі аметистовогорлий[2] (Eulampis jugularis) — вид серпокрильцеподібних птахів родини колібрієвих (Trochilidae)[3]. Мешкає на Малих Антильських островах.

Опис[ред. | ред. код]

Аметистовогорлий колібрі (острів Бас-Тер[de], Гваделупа)
Аметистовогорлі колібрі

Довжина птаха становить 9-12 см, самці важать 9-12 г, самиці 7-10 г. Тім'я і спина чорні, щоки, горло і груди вогнисто-пурпурово-червоні, крила яскраво-золотисто-зелені, а хвіст і його верхні і нижні покривні пера синьо-зелені з металевим відблиском. У самців дзьоб середньої довжини, дещо вигнутий, у самиць дзьоб у них більш довгий і більш вигнутий. У молодих птахів горло і груди оранжеві, поцятковані червоними плямками.

Таксономія[ред. | ред. код]

Аметистовогорлий колібрі був описаний шведським натуралістом Карлом Ліннеєм у 1766 році, в дванадцятому виданні його праці «Systema Naturae» під назвою Trochilus jugularis[4]. Лінней опирався на більш ранні описи, зроблені англійським натуралістом Джорджем Едвардсом і Матюреном Жаком Бріссоном[5][6]. Едвард визначив типовою місцевістю виду Суринам, а Бріссон — Каєнну у Французькій Гвіані, однак вони обидва помилялися, оскільки аметистовогорлий колібрі є ендеміком Карибів[7]. Пізніше цей вид було переведено до роду Аметистовогорлий колібрі (Eulampis), введеного німецьким натуралістом Фрідріхом Бойє[en] у 1831 році[8].

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Аметистовогорлі колібрі мешкають на Сен-Бартелемі, Сабі, Сінт-Естатіусі, Сент-Кіттс і Невісі, на острові Антигуа, на Монтсерраті, Гваделупі, Домініці, Мартиніці, на Сент-Люсії і на острові Сент-Вінсент, бродячі птахи спостерігалися також на Барбадосі, Барбуді і Гренаді. Вони живуть в первинних і вторинних тропічних лісах та на узліссях. Зустрічаються на висоті від 800 до 1200 м над рівнем моря. Ведуть переважно осілий спосіб життя, на Сент-Люсії і Сент-Вінсенті в кінці травня спостерігалися на рівні моря. Живляться нектаром квітучих дерев, а також дрібними комахами і павуками, яких ловлять в польоті або збирають з рослинності. Самці захищають кормові території протягом всього року, самиці лише під час негніздового періоду.

Сезон розмноження у аметистовогорлих колібрі триває з січня по вересень, переважно з лютого по травень. Гніздо невелике, чашоподібне, робиться з м'яких рослинних волокон і павутиння, зовні покривається лишайниками і корою, прикріплюється до вертикальної гілки дерева, на висоті від 2 до 5 м над землею. В кладці 2 яйця. Інкубаційний період триває 17-19 днів, пташенята покидають гніздо через 17-20 днів після вилуплення. Самці під час гніздування є дуже територіальними і нападають навіть на більших птахів, якщо вони наближаються до гнізда ближче, ніж на 10 метрів.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Eulampis jugularis: інформація на сайті МСОП (версія 2022.1) (англ.) 23 жовтня 2022
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David (ред.). Hummingbirds. World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union. Процитовано 23 жовтня 2022. 
  4. Linnaeus, Carl (1766). Systema naturae : per regna tria natura, secundum classes, ordines, genera, species, cum characteribus, differentiis, synonymis, locis (Latin). Т. 1, Part 1 (вид. 12th). Holmiae (Stockholm): Laurentii Salvii. с. 190. 
  5. Edwards, George (1760). Gleanings of Natural History, exhibiting figures of quadrupeds, birds, insects, plants &c... (English, French). Т. Part 2. London: Printed for the author, at the College of Physicians. с. 118 Plate 266. 
  6. Brisson, Mathurin Jacques (1760). Ornithologie, ou, Méthode Contenant la Division des Oiseaux en Ordres, Sections, Genres, Especes & leurs Variétés (French, Latin). Т. 3. Paris: Jean-Baptiste Bauche. с. 683–685, Plate 35 Fig 3. 
  7. Peters, James Lee, ред. (1945). Check-List of Birds of the World. Т. 5. Cambridge, Massachusetts: Harvard University Press. с. 27. 
  8. Boie, Friedrich (1831). Bemerkungen über Species und einige ornithologische Familien und Sippen. Isis von Oken (German). Cols 538–548 [547].