Колібрі куцохвостий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Колібрі куцохвостий

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Серпокрильцеподібні (Apodiformes)
Родина: Колібрієві (Trochilidae)
Підродина: Колібрині (Trochilinae)
Триба: Mellisugini
Рід: Куцохвостий колібрі (Myrmia)
Mulsant, 1876
Вид: Колібрі куцохвостий
Myrmia micrura
(Gould, 1854)
Ареал виду
Ареал виду
Синоніми
Calothorax micrurus
Посилання
Вікісховище: Myrmia micrura
Віківиди: Myrmia micrura
ITIS: 555315
МСОП: 22688248
NCBI: 689232

Колі́брі куцохвостий[2] (Myrmia micrura) — вид серпокрильцеподібних птахів родини колібрієвих (Trochilidae)[3]. Мешкає в Еквадорі і Перу. Це єдиний представник монотипового роду Куцохвостий колібрі (Myrmia).

Опис[ред. | ред. код]

Довжина куцохвостого колібрі становить 6 см, враховуючи дуже короткий, дещо вигнутий дзьоб довжиною 23 мм, а його вага становить 2,3 г. Разом з рубіновогорлим колібрі-іскринкою це один з найменших птахів Південної Америки, хоча малий колібрі-іскринка є ненабагато більший за них. У самців верхня частина тіла блідо-зелена, блискуча, на задній частині спини з боків у них білі плями. Горло фіолетове-блискуче, окаймлене білими "вусами" і білою смугою на грудях, яка продовжується на шиї з боків. Решта нижньої частини тіла біла. Хвіст дуже короткий, чорний, центральні стернові пера зелені. У самиць райдужна пляма на горлі відсутня, нижня частина тіла у них блідо-охриста або білувато-коричнювата, крайні стернові пера у них мать білі кінчики, білі плями на спині відсутні.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Куцохвості колібрі мешкають на південному заході Еквадору (на південь від Національного парка Мачалілья[en] в департаменті Манабі) і на північному заході Перу (на південь до Ла-Лібертада). Вони живуть в сухих чагарникових заростях і в садах. Зустрічаються на висоті до 200 м над рівнем моря, в Еквадорі місцями на висоті до 800 м над рівнем моря, в Перу місцями на висоті до 1200 м над рівнем моря. Живляться нектаром різноманітних квітучих рослин, яких шукають переважно біля землі, а також дрібними безхребетними. В Еквадорі сезон розмноження триває з березня по травень, в Перу з червня по жовтень. Самці виконують демонстраційні польоти, описуючи в повітрі півкільця. Гніздо невелике, робиться з рослинного пуху і павутиння, розміщується в розвилці між гілками, на висоті від 0,6 до 2,6 м над землею. В кладці 2 яйця. Інкубаційний період триває 15-16 днів, пташенята покидають гніздо через 22-232 дні після вилуплення.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Myrmia micrura: інформація на сайті МСОП (версія 2022.1) (англ.) 12 листопада 2022
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David (ред.). Hummingbirds. World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union. Процитовано 12 листопада 2022.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Ridgely, Robert S.; Greenfield, Paul J. (2001). The Birds of Ecuador: Field Guide. Т. II. Ithaca: Cornell University Press. с. 293. ISBN 978-0-8014-8721-7.