Командування ССО США «Тихий океан»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Командування ССО США «Тихий океан»
Special Operations Command Pacific
Оперативники командування ССО «Тихий океан» здійснюють стрибок з парашутом з вертольота UH-60L Black Hawk. 12 березня 2003
На службі 1 листопада 1965 — по т.ч.
Країна США США
Належність Сили спеціальних операцій США
Вид Командування спеціальних операцій США
Тип Командування
Роль проведення спеціальних операцій на Азіатсько-тихоокеанському театрі дій
У складі Тихоокеанське Командування Збройних сил США
Гарнізон/Штаб США Кемп-Сміт, Айеа, Гонолулу, Гаваї[1]
Гасло Захисники Тихого океану (англ. Guardians of the Pacific)
Війни/битви Операція «Нескорена свобода» — Філіппіни
Вебсайт socom.mil/socpac/(англ.)
Командування
Командувач генерал-майор Браян Фентон, армія США
Визначні
командувачі
Чарльз Голланд, Нортон Шварц
Знаки розрізнення
Нарукавний шеврон Командування
Емблема Командування на берет
Основа під знак
Емблема Командування

Медіафайли на Вікісховищі
Знак Командування

Командування спеціальних операцій США «Тихий океан» (англ. Special Operations Command Pacific) (SOCPAC) — одне з командувань сил спеціальних операцій США і головний орган військового управління для усіх формувань спецоперацій у зоні відповідальності Тихоокеанського Командування Збройних сил США, котре здійснює безпосереднє управління, підготовку, керівництво і застосування основних компонентів сил спеціальних операцій, що входять до її складу.

Призначення[ред. | ред. код]

Командування спеціальних операцій ЗС США на Тихому океані відповідає за бойову готовність, всебічну підготовку та забезпечення, навчання, тренування усіх компонентів сил спеціальних операцій від армії, повітряних сил, морської піхоти і флоту та планування спеціальних операцій у мирний час та особливий період самостійно або у взаємодії з іншими структурними підрозділами спеціального призначення країн-союзників на Тихоокеанському театрі дії[2]. Командувач Командування підпорядковується з оперативних питань керівнику Тихоокеанського Командування ЗС США. До складу SOCPAC входить власно командування, 6 управлінь (SOJ1-SOJ6), Об'єднаний підрозділ розвідувального забезпечення/Об'єднаний розвідувальний центр «Тихий океан» (JISE/JICPAC) та підрозділ зв'язку зі складу 112-го батальйону зв'язку спеціальних операцій (парашутний).

Командування ССО США «Тихий океан» веде свою історію від заснування 1 листопада 1965 року Центру спеціальних операцій у Тихоокеанському командуванні ЗС зі штаб-квартирою на Окінаві, Японія. Цей підрозділ проводив основні завдання з:

1 жовтня 1969 року Центр спеціальних операцій був розформований, а у жовтні 1983 року директивою Об'єднаного комітету начальників штабів були засновані Командування ССО на Європейському та Тихоокеанському театрах дій. 1 листопада 1983 року Командування приступило до виконання визначених завдань, маючи тільки 18 членів органу управління. 28 грудня 1989 року SOCPAC перейняв оперативне управління над 353-ею групою ССО Повітряних сил та 1-м батальйоном 1-ї групи ССО армії, котрі дислокувались на авіабазі Кадена та військовій базі Торії Стейшн, Окінава відповідно. 8 липня 1991 року у підпорядкування Командування перейшов тактичний підрозділ спецоперацій на Тихому океані та взвод SEAL, що базувались на військово-морській станції Апра-Гарбор, на Гуамі.

11 червня 2001 року під контроль Командування перейшла рота «E» 160-го авіаційного полку спецоперацій, з базуванням на Тегу, Південна Корея.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. SOCPAC, BOX 64046, Camp H.M. Smith, HI 96861-4046, Phone (808) 477-9660
  2. Special Operations Command, Pacific (SOCPAC). Архів оригіналу за 9 Травня 2017. Процитовано 11 Березня 2017.