Компанієць Соломон Маркович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Компанієць Соломон Маркович
Народився 1873
Помер 24 травня 1941(1941-05-24)
Харків, Українська РСР, СРСР
Діяльність науковець, отоларинголог, викладач університету
Галузь оториноларингологія
Alma mater Медичний факультет Київського імператорського університету Святого Володимира (1897)
Науковий ступінь доктор медичних наук
Заклад Дніпровський державний медичний університет і Харківський національний медичний університет
Діти Компанієць Олександр Соломонович

Соломон Маркович Компанієць (1873-24 травня 1941, Харків) — український та радянський оториноларинголог, доктор медичних наук, професор.

Біографія[ред. | ред. код]

У 1897 році закінчив медичний факультет Київського університету. Вивчав патологічну анатомію при Петербурзькій військово-медичній академії. З 1900 року працював у Катеринославі (нині Дніпро). У той же час зацікавився питаннями отоларингології і для її вивчення виїхав за кордон. Проходив навчання у провідних фахівців того часу: Політцера, Штерна, Гаєка, Хіарі, Урбанчича. Після повернення в 1912 році захистив в Петербурзькій військово-медичній академії докторську дисертацію на тему «До питання про частоту удаваної глухоти серед потерпілих від нещасних випадків і про методи її виявлення, визнану основною працею з експертизи приглухуватості і глухоти.

Після цього повертається до Катеринослава, де в 1920 році стає доцентом кафедри Катеринославського медичного інституту. Незабаром тут же отримує професорську посаду.

У 1924 році заснував перше радянське отоларингологічне періодичне видання — «Журнал вушних, носових і горлових хвороб» (рос. Журнал ушных, носовых и горловых болезней)[1], — редактором якого залишався до самої смерті.

У 1930 році стає директором клініки хвороб вуха, горла і носа 1-го Харківського медичного інституту і Українського інституту вдосконалення лікарів. У тому ж році очолює отоларингологічну кафедру Харківського стоматологічного інституту, після закриття якого в 1938 році призначається на посаду наукового керівника Українського центрального науково-дослідного інституту з хвороб вуха, горла і носа.

У 1941 призначений завідувачем оториноларингологічної кафедри інституту удосконалення лікарів та Київського стоматологічного інституту.

Помер у 1941 році в Харкові.

Внесок у медицину[ред. | ред. код]

Компанейцу належить 124 опубліковані наукові праці з медицини. Він займався питаннями фізіології і патології слухового і вестибулярного апарату, в тому числі писав про контузіонні поразки, пораненнях верхніх дихальних шляхів, глухонемоті, старечій туговухості. Також Компанієць розробив методи дослідження слуху та прилад для визначення кута протиобороту очей.

Великий внесок вніс у навчання майбутніх отоларингологів, є автором медичних підручників і посібників.

У 1932 р. удостоєний звання заслуженого професора.

Очолював Товариство оториноларингологів УРСР і Склеромний комітет Наркомздоров'я УРСР.

Родина[ред. | ред. код]

Компанієць Олександр Соломонович — син, радянський фізик-теоретик.

Вибрана бібліографія[ред. | ред. код]

  • Материалы к вопросу о влиянии воздушной контузии на функции слухового и вестибулярного аппаратов. Екатеринослав, 1925
  • Болезни уха. Харьков, 1934
  • Оториноларингология. Киев, 1936
  • Болезни уха, носа и горла. М., 1942
  • Болезни носа и околоносовых пазух. Киев, 1949.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Преображенский Б. С. Компанеец Соломон Яковлевич // Большая медицинская энциклопедия.
  • Компанієць Соломон Маркович — стаття з РЕЭ
  • Трамбицкий Г. С., Натанзон А. М., Давидов И. Е., Воробьевский З. Б., Тихомиров С. Л., Ратнер В. А., Лапин С. Н., Маркой Е. О. Предисловие // Болезни уха, горла и носа / под ред. С. М. Компанееца. — Киев : Государственное медицинское издательство УССР, 1941.
  1. ЖУРНАЛ УШНЫХ, НОСОВЫХ И ГОРЛОВЫХ БОЛЕЗНЕЙ. www.lorlife.kiev.ua. Архів оригіналу за 8 Травня 2021. Процитовано 8 січня 2021.