Компендіум (література)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Компендіум являє собою короткий збірник інформації, що відноситься до сукупності знань. Компендіум може узагальнювати більшу роботу. У більшості випадків сукупність знань стосується певної галузі інтересів чи зусиль людини (наприклад: гідрогеологія, логологія, іхтіологія, фітоценологія або мірмекологія), тоді як загальна енциклопедія може називатися збірником усіх людських знань .

Слово компендіум походить від латинського слова "compendere", що означає "зважувати разом або балансувати".

Значення, етимологія та визначення[ред. | ред. код]

Відповідно до etymologeek.com [Архівовано 15 Травня 2021 у Wayback Machine.] латинський префікс "con-" використовується у складених словах, щоб додати значення "істота або об'єднання багатьох об'єктів. А compenso означає рівновагу, врівноваженість, зважування, компенсацію. [1]

Приклади[ред. | ред. код]

Прикладом може бути «Збірник катехизисів католицької церкви» - стисла книга із 598 запитань та відповідей, яка узагальнює вчення про католицьку віру та мораль. [2]

Біблія є ще одним прикладом компендіуму — робота багатьох пророків і апостолів, чиї книги складаються разом, щоб утворити Старий Завіт і Новий Завіт.

Деякі відомі літературні діячі написали власний компендіум. Прикладом може бути Олександр Дюма, автор книги "Три мушкетери". Його компендіум про їжу під назвою Від абсенту до цедри служить абеткою для любителів їжі.

Популярний у середньовіччі Бестіарій - ще один приклад компендіуму. Бестіарії каталогізували тварин та факти про природничу історію і були особливо популярними в Англії та Франції приблизно в 12 столітті.

Дивіться також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

 

  1. Compenso word origin. Etymologeek. Архів оригіналу за 3 Лютого 2022. Процитовано 5 листопада 2020.
  2. Compendium of the Catechism of the Catholic Church. 2005. ISBN 978-1-57455-720-6.