Компенсатори лінійного теплового розширення трубопроводів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рис. 1. Компенсуючі трубні відводи.
Рис. 2. Хвилястий трубний компенсатор.

Компенсатори лінійного теплового розширення трубопроводів — спеціальні конструкції, що дозволяють убезпечити промислові та магістральні трубопроводи від руйнування при сезонних коливаннях температури навколишнього середовища.

Загальний опис[ред. | ред. код]

Геометрична форма предметів може бути змінена як шляхом силового на них впливу, так і при зміні їх температури. Дані фізичні явища призводять до того, що трубопровід, який монтується в ненавантаженому стані і без температурного впливу, в процесі експлуатації під тиском або впливом температур зазнає деяких лінійних розширень або стисків, які негативно впливають на його експлуатаційні якості.

У разі коли немає можливості компенсувати розширення, відбувається деформація трубопровідної системи. При цьому можуть виникнути пошкодження фланцевих ущільнень та тих місць з'єднання між собою труб.

Завдяки спеціальним відводам, що вварюються в трубопровід, можна компенсувати природне лінійне розширення труб. Для цього використовуються компенсуючі U-подібні, Z-подібні та кутові відводи, а також лірні компенсатори (рис. 1).

Вони приймають лінійне розширення труб з допомогою своєї деформації. Однак такий спосіб можливий лише з деякими обмеженнями. У трубопроводах з високим тиском компенсації розширення використовуються коліна під різними кутами. Через тиск, що діє у таких відводах, можливе посилення корозії.

Хвилясті трубні компенсатори складаються з тонкостінної гофрованої металевої труби, яка називається сильфоном і розтягується в напрямку трубопроводу (рис. 2). Дані пристрої встановлюються у трубопровід. Попередній натяг використовується як спеціальний компенсатор розширення.

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Середюк М. Д. Трубопровідний транспорт нафти і нафтопродуктів: [підруч. для студ. вищ. навч. закл.] / Середюк М. Д., Якимів Й. В., Лісафін В. П. — Івано-Франківськ: Кременчук, 2001. — 517 с.
  • Білецький В. С., Фик М. І. Основи транспорту природних вуглеводнів / За ред. І. М. Фика. Харків: НТУ ХПІ, 2019. 274 с.
  • Світлий Ю. Г., Білецький В. С.. Гідравлічний транспорт (монографія). — Донецьк: Східний видавничий дім, Донецьке відділення НТШ, «Редакція гірничої енциклопедії», 2009. — 436 с. — ISBN 978-966-317-038-1