Комісар Монтальбано

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

«Комісар Монтальбано» (італ. Il commissario Montalbano  МФА[il kommisˈsaːrjo montalˈbaːno]) — італійський телевізійний серіал на основі детективних новел Андреа Каміллері, який телекомпанія RAI знімає з 1999 року. Головний герой серіалу — комісар поліції Сальво Монтальбано (Лука Дзінгаретті). Дія серіалу розгортається в уявному містечку Віґата на узбережжі Сицилії.

Особливості[ред. | ред. код]

Кожен епізод являє собою окреме розслідування, однак у сукупності серіал показує життя комісара і його підлеглих на початку 1990-х років.

Головна особливість серіалу — не стільки у заплутаності кримінальних справ скільки у романтичному настрої, який він створює, передаючи особливості щоденного життя на півдні Італії. Провідною темою багатьох епізодів є взаємини Монтальбано із нареченою, друзями і підлеглими. Традиційні переконання мешканців міста, так само як і конкуренція між двома мафіозними родинами Віґати, часто є мотивом для кримінальних подій, які розслідує комісар.

Монтальбано вміє знайти спільну мову із мешканцями міста — від пастуха до старійшини мафії, — але одночасно є обізнаним і по-вуличному кмітливим. Сальво Монтальбано любить сицилійську природу, культуру і кухню острова (особливо аранчині, які готує його служниця) і через це не готовий переїхати на північ Італії, де живе його наречена Лівія (Катаріна Бем). Монтальбано мешкає в будинку на узбережжі, і в нього глибоко інтимне ставлення до моря, яке надає йому наснаги та у важкі часи очищує і знімає тягар з душі.

Як і новели Андреа Камільєрі, серіал здобув широку популярність в Італії і за її межами, особливо у Великій Британії і Австралії.

У 2012—2015 роках компанія RAI зняла до серіалу приквел «Молодий Монтальбано» (актор Мікелле Ріондіно).

У ролях[ред. | ред. код]

Головні персонажі[ред. | ред. код]

Другорядні та епізодичні[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]