Коміссаржевська Віра Федорівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Віра Федорівна Коміссаржевська
Ім'я при народженні Віра Федорівна Коміссаржевска
Народилася 27 жовтня (8 листопада) 1864(1864-11-08)
Санкт-Петербург,
Російська імперія
Померла 10 (23) лютого 1910(1910-02-23) (45 років)
Ташкент, Туркестанський край,
Російська імперія
  • натуральна віспа
  • Поховання Тихвінське кладовищеd
    Національність Росіянка
    Громадянство Російська імперія
    Діяльність драматургиня, акторка театру, письменниця, акторка, бізнесвумен
    Заклад Александринський театр
    Роки діяльності 1891—1910
    У шлюбі з Vladimir Muravyovd
    Батьки Комісаржевський Федір Петрович

    CMNS: Віра Федорівна Коміссаржевська у Вікісховищі

    Віра Федорівна Коміссаржевська (27 жовтня (8 листопада) 1864 — 10 (23) лютого 1910) — видатна російська акторка початку XX століття.

    Життєпис[ред. | ред. код]

    Віра Федорівна Коміссаржевська

    Віра Федорівна Коміссаржевська (до революції її прізвище писали Ко 'мм' іссаржевска) народилася в Петербурзі 8 листопада (27 жовтня за старим стилем) 1864 року в родині російського актора опери і музичного педагога Ф. П. Комміссаржевського. Брат, Федір Коміссаржевський — відомий театральний художник і режисер. Сестра — Надія (в заміжжі Скарська) — театральна актриса, режисер, театральний діяч, заслужена артистка Республіки (1927).

    В 1891 році в Санкт-Петербурзі Віра Коміссаржевська вперше виступила на аматорській сцені в Морських зборах Флотського екіпажу в ролі Зіни (п'єса «Гарячі листи» П. П. Гнєдіча). Її сценічному дебюту передували заняття з відомим актором Олександрінського театру В. Н. Давидовим. Потім Коміссаржевська почала брати участь у виставах Товариства мистецтва і літератури (Москва), яким керував К. С. Станіславський.

    Виконанням ролі Бетсі в «Плоди освіти» (1891) Коміссаржевська звернула на себе увагу діячів професійного театру. Вона була запрошена до Новочеркаська в антрепризу М. М. Синельникова (грала в 1893—1894 роках) на ролі «інженю» і водевільні ролі зі співом.

    Веселістю, жвавістю, непідробним гумором було пройнято виконання Коміссаржевською ролей в одноактних п'єсах і водевілях.

    Олександрійський театр[ред. | ред. код]

    В 1896 році Коміссаржевська поступає на сцену Олександрінського театру. Перший великий успіх приходить до неї після ролі Лариси в «Безприданниці». Потім були ролі Ніни Зарічної в чеховській «Чайці», Маріккі в п'єсі «Вогні Іванової ночі» Зудермана, Маргарити в «Фаусті» та інші.

    Відкриття Драматичного театру[ред. | ред. код]

    Залишивши сцену Олександрінського театру, Коміссаржевска відкрила власний Драматичний театр (в будівлі сучасного ТЦ Пасаж). Театр відкрився 15 вересня 1904 року. Два сезони перед цим Коміссаржевска провела в подорожах по провінції, де і раніше щорічно гастролювала. Метою цього дворічного турне став збір коштів для власного театру[1]. Перші кілька років постановочну частину театру очолював брат В. Ф. Коміссаржевської Федір Коміссаржевский. Основу репертуару складали твори Ібсена, Чехова і Островського.

    Останні роки[ред. | ред. код]

    В 1909 році розчарування Коміссаржевської власним театром змусило прийняти її непросте рішення: піти з театру. У Віри Федорівни з'явилася нова мрія — створити театральну школу. Перед цим вона вирушила на гастролі, які виявилися останніми в її житті.

    Померла Коміссаржевська в Ташкенті[2] від віспи під час своїх гастролей 10 лютого (23 лютого за новим стилем) 1910 року.

    Була похована на Нікольському цвинтарі Олександро-Невської лаври[3].

    У кінематографі[ред. | ред. код]

    Примітки[ред. | ред. код]

    1. Академічний театр імені Віри Коміссаржевської. Історія театру імені В. Ф. Коміссаржевської. Архів оригіналу за 24 вересня 2012. Процитовано 10 квітня 2016. 
    2. . У Ташкенті в дні своєї хвороби В. Ф. Коміссаржевська жила в будинку № 24 по вулиці Самаркандській. На цьому будинку, що знаходиться прямо навпроти щойно збудованого на початку 60-х років XX століття готелю «Ташкент», перебувала меморіальна дошка на честь В. Ф. Коміссаржевської: «У цьому будинку 10 лютого 1910 померла видатна актриса Віра Федорівна Коміссаржевська». Після землетрусу 1966 року цей будинок був знесений, і на його місці став проходити проспект, який за радянських часів називався проспект Леніна .
    3. Олександро-Невська Лавра. Монастирські кладовища. Архів оригіналу за 5 березня 2016. Процитовано 10 квітня 2016. 

    Посилання[ред. | ред. код]

    Джерела та література[ред. | ред. код]