Конґрес Українців Канади

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Комітет українців Канади)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Конґрес Українців Канади
Тип організація
Засновано 1940
Країна  Канада
Штаб-квартира Вінніпег
Вебсайт: ucc.ca

Конґрес Українців Канади (абр. КУК; до 1989 року: Комітет українців Канади) — громадська представницька рада, яка об'єднує 33 українських всеканадські організації та їх філіали.

Штаб-квартира розташовується у Вінніпезі. Конґрес Українців Канади нараховує шість провінційних рад (Онтаріо, Манітоба, Саскачеван, Альберта, Британська Колумбія і Квебек); 34 відділи в містах Канади (від Монреаля до Ванкувера) і ряд окремих комітетів.

Історія[ред. | ред. код]

Утворений на перших зборах Конґресу Українців Канади (КУК), що відбулися 7 і 8 листопада 1940 року в Вінніпегу. Засновниками були:

Першим керівником організації став отець Василь Кушнір.

Після другої світової війни конгрес заснував Фонд допомоги українців Канади та Українське центральне допомогове бюро в Лондоні, що підтримували українських біженців у Європі.

КУК сприяв орґанізації навчання української мови у канадських школах і ВНЗах, відіграв значну роль у створенні в 1967 році Світового Конґресу Вільних Українців.

У 1940–80-х роках діяльність комітету була спрямована на об'єднання зусиль українців Канади для допомоги українському народові в боротьбі за незалежність, збереження етнічної та духовної самобутності еміграції. Традиційними в 2-й половині XX століття стали заходи комітету з відзначення національних свят, історичних дат з життя українського народу («День української державності і соборності», 50-ті роковини голодомору 1932-1933 років в УРСР та ін.), цілеспрямованого характеру набули акції протесту проти політики русифікації України, проти переслідування учасників дисидентських рухів 1960–1980-х років в Україні.

З часу проголошення незалежності України допомагає й співпрацює з її організаціями та установами.

Президенти КУК[ред. | ред. код]

Діячі КУК[ред. | ред. код]

Санкції Росії[ред. | ред. код]

15 березня 2022 року, після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну, Міністерство закордонних справ Російської Федерації заборонило в'їзд до Росії 11 членам КУК, зокрема, президенту КУК — Лесі Хичій (помилково названій Александрою Чижій). До того ж санкційного списку потрапило також найвище керівництво Канади, зокрема, прем'єр-міністр Джастін Трюдо[1].

У червні 2022 року, МЗС РФ заборонило в'їзд до Росії ще 22 членам КУК. Зокрема, під заборону потрапили національний секретар КУК Касіян Солтикевич, національний скарбник Аланна Мисак, член виконкому Оля Ґрод та 19 членів ради директорів[2].

У серпні 2022 року Мін'юст РФ включив Конґрес Українців Канади до списку «небажаних організацій»[3].

Джерела[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Заявление МИД России о персональных санкциях в отношении представителей высшего руководства, парламентариев и антироссийских деятелей Канады. Министерство иностранных дел Российской Федерации (рос.). 15 березня 2022. Архів оригіналу за 15 березня 2022. Процитовано 5 червня 2022.
  2. Заявление МИД России о внесении ряда граждан Канады в российский «стоп-лист». Министерство иностранных дел Российской Федерации (рос.). 3 червня 2022. Архів оригіналу за 5 червня 2022. Процитовано 5 червня 2022.
  3. Российский Минюст объявил «нежелательными» три канадских организации. Две из них связаны с Украиной. Meduza (рос.). 19 серпня 2022. Архів оригіналу за 24 серпня 2022. Процитовано 1 вересня 2022.

Посилання[ред. | ред. код]