Вергенція

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Конвергенція (очі))
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Два ока сходяться, націлившись на об'єкт

Вергенція (від лат. vergere «хилитися, схилятися») — одночасний рух обох очей у протилежних напрямках, щоб отримати або зберегти бінокулярне бачення.[1]

Коли істота з бінокулярним зором дивиться на об'єкт, очі мають повернутися навколо вертикальної осі так, щоб спроєктувати зображення в центр сітківки кожного ока. Щоб подивитися на близький об'єкт, очі повертаються назустріч одне одному (конвергенція), тоді як для віддаленого об'єкта вони відвертаються одне від одного (дивергенція). Надмірна конвергенція називається схрещенням очей (з фокусом на носі, наприклад). Якщо дивитися вдалину, очі розходяться до паралелі, фокусуючись на точці в нескінченності (або дуже віддаленій).

Вергентні рухи тісно пов'язані з акомодацією ока. За нормальних умов, зміна фокусування ока, щоб дивитися на об'єкти на різній відстані буде автоматично викликати конвергенцію і акомодацію, іноді відомі як акомодаційно-конвергенційний рефлекс.

На відміну від швидкостей сакадних рухів 500 °/с, вергентні рухи значно повільніші, близько 25 °/с. Окорухові м'язи мають два типи волокон, кожен зі своєю іннервацією, а отже й подвійний механізм.

Типи[ред. | ред. код]

Такі види вергенції діють у суперпозиція:

  • Тонічна вергенція: вергентність за нормального екстраокулярного м'язового тонусу, без акомодації і без стимуляції до бінокулярного злиття. Тонічна вергенція — рух очей з анатомічного положення спокою (положення без іннервації) у фізіологічне положення спокою.[2]
  • Акомодативна вергенція: вергенція з метою фокусування.
  • Фузійна вергенція (також: вергенція невідповідності, вергенція невідповідності руху або рефлекс вергенції[2]): вергенція, індукована стимулом бінокулярного злиття.
  • Проксимальна вергенція: вергенція через свідому фіксацію об'єктів, розташованих поруч або далеко, за відсутності невідповідності і сигналів для акомодації. Це включає також вергенцію, пов'язану з наміром суб'єкта розгледіти об'єкт у темряві.[3]

Проксимальну вергенцію іноді називають вольовою вергенцією, яка, однак, у загальнішому випадку це означає навмисну вергенцію і іноді вважається вергенцією п'ятого типу.[4] Вольова вергенція також потрібна для перегляду автостереограм, а також для навмисного схрещування очей. Вольова конвергенція, як правило, супроводжується акомодацією і міозом (звуження зіниці); однак часто, потренувавшись, люди можуть навчитися розділяти акомодацію і вергенцію.[5]

Вергенцію також розрізняють за напрямком: горизонтальна вергенція, вертикальна вергенція і цикловергенція (кручення). Горизонтальна вергенція далі поділяється на конвергенцію (інакше кажучи: додатну вергенцію) і дивергенцію (інакше кажучи: від'ємну вергенцію). Вергентні рухи очей є результатом діяльності шести окорухових м'язів. Ними керують три черепних нерви: відвідний нерв, блоковий нерв і окоруховий нерв. Горизонтальну вергенцію забезпечують, переважно, медіальний і латеральний м'язи.

Конвергенція[ред. | ред. код]

В офтальмології конвергенція — одночасний рух обох очей одне до одного, як правило, з метою підтримки бінокулярного зору під час розглядання об'єктів.[6] Тільки це не спряжений рух, а лише аддукція очей.[7] Конвергенція є одним з трьох процесів, які правильно фокусують зображення на сітківці ока. Зорова вісь кожного ока буде вказувати на об'єкт для того, щоб його зображення на сітківці було сфокусуваним.[8] Цю дію забезпечує медіальний прямий м'яз, який іннервується черепним нервом. Це один із видів вергенції, яка виконується зовнішніми м'язами. Якщо один із зовнішніх м'язів ока слабший, ніж інший, може трапитися диплопія (двоїння в очах). Це відбувається тому, що розглянутий об'єкт проєктується на різні частини сітківки ока, внаслідок чого мозок бачить два зображення.

Недостатність конвергенції є загальною очною проблемою і головною причиною втоми очей, помутніння зору і головного болю.[9] Ця проблема найчастіше зустрічається у дітей.

Близькість точки конвергенції (NPC) вимірюється підведенням об'єкта до носа і спостереженням, коли пацієнт починає бачити двоїння, або коли одне око вже не відхиляється. Нормальні значення NPC — до 10 см. Будь-яке значення NPC на відстані більшій, ніж 10 см, як правило, наслідок високої екзофорії поблизу.

Дивергенція[ред. | ред. код]

Дивергенція правого ока за відносної стабільності лівого — приклад часткової дивергенції

Дивергенцією в офтальмології називається одночасний рух назовні обох очей одне від одного, як правило, з метою збереження бінокулярного зору під час перегляду об'єктів. Це один з видів вергентного руху очей.

Вергентні дисфункції[ред. | ред. код]

У число вергентних дисфункцій входять:[10][11]

Керування вергенцією та надмірна конвергенція, пов'язані з додатковими акомодаціями, необхідними для подолання гіперметропічної похибки заломлення, відіграють певну роль у виникненні акомодаційної езотропії. Класичним поясненням появи акомодаційної езотропії є компенсація далекозорості за допомогою надмірної акомодаційної конвергенції. Це активний напрямок досліджень причин того, що у багатьох немовлят з гіперметропією розвивається акомодаційна езотропія, тоді як у інших це не відбувається, і як саме впливає на це система вергенції.

Існують докази зв'язку між вергентними аномаліями і появою шизофренії. У цьому випадку можливе лікування за допомогою безнейролептичних[ru] методів.[12]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Cassin, B. Dictionary of Eye Terminology. — Gainesville, Fl : Triad Publishing Company, 1990. — ISBN 0-937404-68-3.
  2. а б George K. Hung; Kenneth J. Ciuffreda. Models of the Visual System. — Springer Science & Business Media, 2002. — С. 342. — ISBN 978-0-306-46715-8.
  3. Ian P. Howard. Binocular Vision and Stereopsis. — Oxford University Press, 1995. — С. 399. — ISBN 978-0-19-508476-4.
  4. Penelope S. Suter; Lisa H. Harvey. Vision Rehabilitation: Multidisciplinary Care of the Patient Following Brain Injury. — CRC Press, 2011. — С. 97. — ISBN 978-1-4398-3656-9.
  5. C. Keith Barnes. Voluntary dissociation of the accommodation and the convergence faculty: Two observations // JAMA : journal. — 1949. — Vol. 41, no. 5 (5). — P. 599—606. — DOI:10.1001/archopht.1949.00900040615008.
  6. Cassin, B. and Solomon, S. Dictionary of Eye Terminology. Gainesville, Florida: Triad Publishing Company, 1990.
  7. Reeves & Swenson, «Disorders of the Nervous System» Dartmouth Medical School http://www.dartmouth.edu/~dons/part_1/chapter_4.html [Архівовано 2020-08-11 у Wayback Machine.]
  8. Saladin, «Anatomy and Physiology The Unity of Form and Function, 6th Ed. McGraw-Hill»
  9. FOR PARENTS, STUDENTS, FARSIGHTED CHILDREN: What is Convergence Insufficiency Disorder? Eyestrain with reading or close work, blurred vision, blurry eyesight, exophoria, double vision, problems with near vision or seeing up close, headaches, exophoric. Convergenceinsufficiency.org. Процитовано 5 березня 2012.
  10. American Optometric Association. Optometric Clinical Practice Guideline: Care of the Patient with Accommodative and Vergence Dysfunction. [Архівовано 10 травня 2006 у Wayback Machine.] 1998.
  11. Duane A. «A new classification of the motor anomalies of the eyes based upon physiological principles, together with their symptoms, diagnosis and treatment.» Ann Ophthalmol. Otolaryngol. 5:969.1869;6:94 and 247.1867.
  12. Hildegard Korn. Schizophrenia and eye movement – a new diagnostic and therapeutic concept // Medical Hypotheses[en] : journal. — 2004. — Vol. 62 (1). — P. 29—34. — DOI:10.1016/S0306-9877(03)00269-X.