Конголезька океанічна залізниця

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вокзал в Пуент-Нуарі

Конголезька океанічна залізниця (фр. Chemin de fer Congo-Océan, CFCO) — залізниця в Республіці Конго, що з'єднує міста Пуент-Нуар і Браззавіль. Має капську ширину колії — 1,000 mm (3 ft 3 3⁄8 in). Довжина залізничної лінії становить 502 км. Залізниця побудована для транспортування вантажів з порту Пуент-Нуар в долину річки Конго. Нижня частина Конго не є судноплавною через пороги і водоспади (включаючи водоспади Лівінгстона), залізниця дозволяє обійти цю ділянку. Від Браззавіля вантажі розвозяться на кораблях по Конго і її притоку Убангі.

Історія[ред. | ред. код]

Вокзал у Браззавилі, світлина 1932 року
Congo–Ocean Railway
Chemin de fer Congo-Océan
512 km Brazzaville
Kikembo
Ngoma-Tse-Tse
Mayogongo
Kibouende
Ngabouloumou
Madza
Matoumbou
Loualou
Massembo-Loubaki
Missafou
Mindouli
Kingoyi
Kikembo
Loulombo
Kimbedi
Loutété
Bouansa
Kipambou-Kayes
Madingou
Kimbaouka
Bodissa
Nkayi
Moutela
Loudima
285 km Mbinda
(Comilog-Line)
0 km
? km
Mont Bélo
Moubotsi
Tao-Tao
? km
91 km
Loubomo (Dolisie)
Moukondo
Mvouti
Mpounga
Malemba
Les Saras
Mfoubou
Mvoungouti
Nzombo
Tsessi
Tsoumbou
Nemba
Nkougni
? km
0 km
Bilinga
Yanga
Mboukou
Makola
Hinda
Ntombo
Ngondji
0 km Pointe-Noire
COMILOG-Line
285 km Mbinda
Ngongo
Mayoko
Tsinguidi
Mbaka
Vouka
Nzima
Moungoundou
Moutebe
Mossendjo
Boungoto
Massanga
Tsimba
Itsotso
Titi
Mabafi
Mahitoula
106 km PK 106
Boudanga
Makabana
Moukanga
Diesse
Sinda
Mouindi
Kibouba
512 km Brazzaville
Loutété
(Congo-Ocean)
0 km
Mont Bélo
0 km Pointe-Noire
1 m[1]

Будівництво залізниці розпочато в 1921 році, компанією Société de Construction des Batignolles, і закінчилося в 1934 році. Весь цей час сучасна територія республіки Конго входила у склад французької колонії Французька Екваторіальна Африка. Будівництво велося у важких умовах, і, за оцінками[2], понад 17 тисяч робітників, в основному з територій, що нині входять в Чад і Центральноафриканську Республіку, померли на будівництві.

У 1962 році було побудовано відгалуження в місто Мбінда на кордоні з Габоном, де на залізницю завантажували марганцеву руду, яка транспортувалася по канатній дорозі компанії COMILOG. Руду потім перевозили по залізниці в порт Пуент-Нуар. Канатна дорога була закрита в 1986 році, коли Габон побудував власну залізницю до Моанда, але гілка на Мбінду продовжує діяти.

Залізниця використовувала паровози компанії Golwé, що випускалися у Франції спеціально для країн Західної Африки. На початок ХХІ сторіччя використовуються тепловози.

У 1997 році в Конго почалася громадянська війна, що стало причиною для закриття лінії на шість років. Потім залізниця відкрилася знову, але на 2010-і роки знаходиться в напівзруйнованому стані.

У 2007 році компанія CMKC Group підписала угоду, згідно з якою передбачається будівництво залізничних гілок в Уесс і Джамбалу. Ймовірно гілки будуть в основному використовуватися для вивозу лісу.

22 червня 2010 року сталася велика залізнична катастрофа, коли пасажирський потяг зійшов з рейок, і чотири вагони впали в яр. При цьому загинуло 60 осіб[3].

У 2012 було закуплено і у 2014 введено в експлуатацію пасажирський потяг за маршрутом Пуент-Нуар — Браззавіль — La Gazelle train, корейського виробництва, що курсує маршрутом щодня і має долати відстань у 502 км за 14 і 16 годин[4]

Сьогодення[ред. | ред. код]

COR є державним підприємством, приватизація якого була запланована в рамках зобов'язань, взятих на себе конголезьким урядом перед Світовим банком і Міжнародним валютним фондом. Зацікавленість у купівлі залізниці висловили Congo-Rail (Bolloré Investments, Maersk, SNCF), та південноафиканський консорціум Sheltam Mvela.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Архівована копія. Архів оригіналу за 6 липня 2011. Процитовано 16 лютого 2015.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  2. In pictures: Malaria train, Mayomba forest. news.bbc.co.uk. Архів оригіналу за 8 червня 2009. Процитовано 9 грудня 2009.
  3. Train crash in southern Congo 'kills 60'. Архів оригіналу за 25 вересня 2015. Процитовано 16 лютого 2015.
  4. 2014 Timetable, Lonely Planet, https://www.lonelyplanet.com/thorntree/forums/africa/congo/la-gazelle-train-brazzaville-to-pointe-noire [Архівовано 4 травня 2014 у Wayback Machine.]

Література[ред. | ред. код]

  • Gilles Sautter, "Notes sur la construction du chemin de fer Congo-Océan (1921–1934), " Cahiers d’études africaines 7:219-299 (1967) (фр.)
  • A. E. Durrant, A.A. Jorgensen, and C.P. Lewis, Steam in Africa, Hamlyn (London, 1981)