Синекліза Конго

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Конго синекліза)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Синекліза Конго
Фізична карта западини
Фізична карта западини
Фізична карта западини
Країна  Ангола,  Бурунді,  Камерун,  ЦАР,  ДР Конго,  Габон,  Малаві,  Республіка Конго,  Руанда,  Судан,  Південний Судан,  Уганда і  Замбія
CMNS: Синекліза Конго у Вікісховищі

Синекліза Конго — одна з найбільших западин Африки, розташована в центрі континенту, на території Демократичної Республіки Конго, Республіки Конго, Центральної Африки, Камеруну, Габону та Анголи.

Загальні відомості[ред. | ред. код]

Западина виконана слабко та нерівномірно дислокованими породами рифею, полого залягаючими відкладами венду (піщано-глинисті відклади з пачками вапняків та горизонтами тилітів) та фанерозою (льодовикові відклади верхнього карбону, вугілленосні нижньої пермі, пістряві континентальні утворення верхньої пермі та нижнього тріасу, вулканногенно-осадочні породи верхнього тріасу та нижньої юри). Потужність чохла приблизно 3,5 км.

Наявні поклади залізної руди, золота, алмазів.

Синеклізі відповідає западина Конго, яка має діаметр приблизно 1 000 км. Навколо западина обмежена височинами. Рельєф характеризується ярусною будовою. Найнижчий (300–400 м) та молодий ярус утворює широкі, в основному заболочені заплавні долини численних річок, які зливаються в центральній частині в єдину пласку, періодично затоплену, алювіальну рівнину. Вище прослідковується декілька рівнів терас та терасоподібне плато, що піднімається до крайових плоскогір'їв висотою понад 500 м на півночі та заході, понад 1 000 м на півдні та сході.

Улоговина дренується річкою Конго. Клімат спекотний та вологий екваторіальний, на півночі та півдні — субекваторіальний. Пересічні місячні температури від 23-25 °C до 26-27 °C. Опадів випадає від 1 500 до 2 000 м за рік. Западина вкрита густими вологими вічнозеленими та листопадно-вічнозеленими лісами.

Посилання[ред. | ред. код]