Конґреґація Східних Церков

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Стаття із серії:
Римська курія
Портал «Католицтво»

Конґре́ґація Схі́дних Церко́в (лат. Congregatio pro Ecclesiis Orientalibus) — відомство Римської курії, яке відповідає за контакти з церквами візантійського, сирійського, вірменського, халдейського та коптського обрядів, які перебувають в єдності з Ватиканом. Стосовно єпархій, ієрархів, духовенства, кліру та вірних східного обряду вона здійснює такі самі завдання, які для вірних західного обряду здійснюють відповідні конґреґації. Крім того, в окремих регіонах вона має ексклюзивну юрисдикцію, де їй підлягають також вірні латинського обряду[1].

Структура[ред. | ред. код]

Згідно зі Східним правом, до цієї Конґреґації належать Патріархи, Верховні архієпископи Східних католицьких церков, президент Папської ради у справах сприяння єдності християн та група консультантів, які є окремою категорією при Конгрегації[2]. Очолює Конгрегацію кардинал-префект, якого призначає Папа Римський, з 2007 року — це кардинал Леонардо Сандрі. А 2020 року Секретарем призначено архієпископа Джорджіо Деметріо Ґалларо.

Історія[ред. | ред. код]

Конґреґацію створив 1573 року Папа Григорій XIII як Конгрегацію у справах греків. До її завдань входило, зокрема, реформування Василіянського чину і підтримка візантійського обряду. Папа Григорій XV буллою Inscrutabili divinae providentiae від 22 червня 1622 року передав питання, пов'язані зі Східними католицькими церквами до компетенції Конґреґації Пропаганди Віри, в рамках якої папа Урбан VIII 1627 року створив окрему комісію в справах східних обрядів. Папа Бенедикт XV 1 травня 1917 року створив самостійну Конгрегацію у справах Східних церков.

Керівники Конґреґації[ред. | ред. код]

Кардинали-секретарі[3][ред. | ред. код]

Кардинали-префекти[ред. | ред. код]

Секретарі Конґреґації[ред. | ред. код]

Виноски[ред. | ред. код]

  1. Венедикт XVI призначив Главу УГКЦ членом Конгрегації Східних Церков. https://osbm.lutsk.ua/. Архів оригіналу за 25 квітня 2019. Процитовано 25 квітня 2019.
  2. На черговому вебінарі УГКЦ мова йшла про Східні Католицькі Церкви та Римську курію. Католицький оглядач. 2 грудня 2011. Архів оригіналу за 23 квітня 2013. Процитовано 25 квітня 2019.
  3. Примітка: З 1917 року до 1967 рік, Папа Римський сам служив як префект Конгрегації.

Джерела та література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]