Конор Мак-Грегор

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Конор Ентоні Мак-Грегор
Загальна інформація
Повне ім'я ірл. Conchúr Antóin Mac Gréagóir
Прізвисько The Notorious (укр. Сумнозвісний)
Громадянство Ірландія Ірландія
Народження 14 липня 1988(1988-07-14) (35 років)
  Дублін, Ірландія
Місце проживання Дублін, Ірландія
Зріст 175
Розмах рук 188 см
Стійка Шульга
Команда Straight Blast Gym - Ireland
Тренер Джон Кавана
Кар'єра в змішаних єдиноборствах
Останній бій 23.01.2021
Боїв 28
Перемог 22
 • нокаутом 19
 • підкоренням 1
 • рішенням 2
Поразок 6
 • нокаутом 1
 • підкоренням 5

Ко́нор Е́нтоні Мак-Гре́гор[1] (англ. Conor Anthony McGregor, ірл. Conchúr Antóin Mac Gréagóir, нар. 14 липня 1988(19880714), Дублін) — ірландський боєць змішаних єдиноборств, колишній чемпіон у напівлегкій та легкій вазі Абсолютного бійцівського чемпіонату, чемпіон британської організації «Cage Warriors».[2] Станом на 5 вересня 2022 року він займає 12 місце в рейтингу UFC у легкій вазі.[3]

У своєму дебютному професійному боксерському матчі він зазнав поразки від Флойда Мейвезера-молодшого.[4] Він є найбільшим розіграшем з оплатою за перегляд (PPV) в історії ММА, очолив п'ять із шести найбільш продаваних UFC з оплатою за перегляд події.[5]

Громадська позиція[ред. | ред. код]

У 2018 році на матчі-фіналі Чемпіонаті світу з футболу зустрівся з Путіним, назвав його «лідером» і побажав Росії йти вперед та опублікував з російським президентом спільне фото в Instagram[6][7].

У 2019 році відвідав Україну.

Коли почалось повномасштабне вторгнення в Україну, Володимир Зеленський розкритикував Конора, фанатом якого він був раніше, але змінив свою думку, після того як дублінець позував з Путіним[7]. На це відреагував батько Коннора, який заявив: «тримай ім'я мого сина якнайдалі від свого їб**ого рота»[8] (ориг. keep my son's name out yo [sic] f***ing mouth)[9].

На тлі протестів у Дубліні, які розпочалися наприкінці листопада 2023 року після нападу вихідця з Алжиру на дітей з ножем, Мак-Грегор виступив з різкою критикою уряду Ірландії та закликав, замість недієздатних, на його думку, урядових структур, створити нове відомство — «Захист Ірландії»: «Я не пов'язую злочинність із мігрантами. Я пов'язую злочинність із невдачею уряду в гарантуванні безпеки ірландців». Раніше спортсмен, коментуючи можливість голосування негромадян на виборах до місцевої влади, написав: «Ірландіє, ми на війні!». Висловлювання Мак-Грегора уряд оцінив як антимігрантські заклики і почав розслідування щодо розпалювання ненависті[10][11][12].

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився 14 липня 1988 у Дубліні (Ірландія)[13] в родині, що походить з клану Мак-Грегор. Має двох сестер, Ерін (Erin) та Іфе (Aoife)[14].

Займатися бойовими єдиноборствами активно почав ще зі шкільної лави, а на перший свій офіційний бій вийшов у лютому 2007 року в поєдинку з Сіараном Кембелл, у якому став абсолютним переможцем, адже йому вдалося вже в першому раунді блискуче відправити суперника в технічний нокаут.

Це був перший турнір бійця — «ROT: Ring of Truth 6», який і став відправною точкою в успішне майбутнє спортивних досягнень.

За деякими даними, завершив кар'єру в жовтні 2018 року, коли поступився Хабібу Нурмагомедову. На той момент на рахунку Конора Мак-Грегора була 21 перемога і 4 поразки.

У лютому 2019 року зірковий ірландський боєць змішаних єдиноборств став бренд-амбасадором букмекерського холдингу Parimatch, обличчям реклами, та був запрошений до Києва.[15]

Зовнішні відеофайли
1. Конор Мак-Грегор у Києві // «Крепче Стали», 26 жовтня 2019 (рос.).

23 жовтня 2019 року Конор Мак-Грегор уперше відвідав Україну, де провів у Києві пресконференцію. Відповідаючи на питання, ірландець заперечив чутки про завершення спортивної кар'єри в ММА.[16]

24 жовтня 2019 року Мак-Грегор відвідав Росію. На пресконференції в Москві він заявив, що повернеться в Октагон 18 січня 2020 року. За словами спортсмена, поєдинок відбудеться на арені T-Mobile в Лас-Вегасі (США). Ірландський боєць не назвав ім'я майбутнього суперника, відповівши: «Запитайте в UFC, адже мені *** [байдуже], з ким битися». Крім того, Мак-Грегор пообіцяв провести поєдинок в Москві, де він сподівається зустрітися з переможцем поки непідтвердженого поєдинку між Хабібом Нурмагомедовим і Тоні Фергюсоном.

Згодом стало відомо, що бій відбудеться 19 січня 2020 року: на T-Mobile Arena у Лас-Вегасі в рамках турніру UFC 246 ексчемпіон у напівлегкій і легкій вазі Конор Мак-Грегор (21-4) битиметься з ветераном Дональдом Серроне (36-13).[17] За бій Конор Мак-Грегор отримає $3 млн (без урахування бонусів), Дональд Серроне — $200 тис. (плюс $200 тис. премії за перемогу).[18] Повні гонорари з урахуванням бонусів за трансляцію тощо офіційно не називаються. За даними ЗМІ, вона складе близько $5 млн у Мак-Грегора (найвищий у його кар'єрі гонорар) і $2 млн — в Серроне.[19]

Особисте життя[ред. | ред. код]

Мак-Грегор перебуває у стосунках зі своєю нареченою Ді Девлін (Dee Devlin) з 2008 року, у пари четверо дітей[20][21][22]. Мак-Грегор — католик[23]. Він є футбольним уболівальником та фанатом клубів «Селтік» і «Манчестер Юнайтед»[24][25], а також підтримував команду свого друга Серхіо Рамоса, «Парі Сен-Жермен»[26].

Улітку 2023 року ЗМІ повідомляють, що він зґвалтував дівчину у туалеті, запропонував їй оральний секс. Дівчина змогла втекти, вдаривши його ліктем[27].

Кар'єра у змішаних єдиноборствах[ред. | ред. код]

Рання кар'єра в ММА[ред. | ред. код]

Конор дебютував у ММА 9 березня 2008 року, перемігши Гарі Морріса технічним нокаутом у третьому раунді.

Кар'єра в UFC[ред. | ред. код]

Дебют в UFC Мак-Грегор також завершив технічним нокаутом проти Маркуса Брімейджа.

11 липня 2015 повинен був відбутися бій Конора з Жозе Алду за титул чемпіона UFC в напівлегкій вазі, але бій не відбувся через пошкоджене ребро бразильця. На місце травмованого Алду прийшов Чад Мендес, з яким Конор провів бій за титул тимчасового чемпіона. Бій завершився перемогою Конора технічним нокаутом наприкінці 2 раунду.

MGM Grand Garden Arena
Фотографія МакГрегора в березні 2019 року

У UFC 194: Aldo vs. McGregor, яке пройде 12 грудня 2015 на спортивній арені MGM Grand в місті Лас-Вегас, штат Невада, США. Відбудеться головний бій вечора Жозе Альдо проти Конора Мак-Грегора. Спочатку бій повинен був пройти на UFC 189, однак у зв'язку з травмою ребра у Жозе Альдо, бій перенесли на невизначений термін. Замість нього Конор Мак-Грегор бився з Чедом Мендесом за титул тимчасового чемпіона і переміг його[28].

25 березня 2019 року спортсмен повідомив[29] про рішення піти з MMA: Конор заявив, що приєднується до партнерів, які завершили кар'єру, та побажав колегам успіхів. На час повідомлення ірландець здобув титули чемпіона UFC в напівлегкій та легкій вазі, загалом одержав 21 перемогу та зазнав чотири поразки.

Повідомлення в Twitter:

Hey guys quick announcement, I’ve decided to retire from the sport formally known as “Mixed Martial Art” today. I wish all my old colleagues well going forward in competition. I now join my former partners on this venture, already in retirement. Proper Pina Coladas on me fellas!

Повернення в UFC[ред. | ред. код]

У жовтні 2018 року, після поразки Нурмагомедову та дискваліфікації на пів року (UFC 229), Мак-Грегор заявив про завершення кар'єри. Проте в листопаді 2019 року стало відомо про запланований на січень 2020 року поєдинок.

18 січня 2020 року на турнірі UFC 246 у Лас-Вегасі Конор Мак-Грегор зустрівся в октагоні з американцем Дональдом Серроне (напівсередня вага). Ірландець активно розпочав бій, суперник не впорався із серією ударів, і на 40-й секунді першого раунду рефері завершив поєдинок.

Напередодні UFC 246 Мак-Грегор заявив, що йому також пропонували поєдинок із чинним чемпіоном UFC у легкій вазі Хабібом Нурмагомедовим (у квітні 2020 року). Проте UFC надала перевагу американцю Тоні Фергюсону.

Глава Абсолютного бійцівського чемпіонату (UFC) Дейна Вайт висловив переконання, що наступним суперником Конора Мак-Грегора повинен стати росіянин Хабіб Нурмагомедов. На пресконференції 19 січня Вайт назвав такий поєдинок «подією глобального масштабу» та порівняв протистояння бійців із відомим боксерським суперництвом Мухаммеда Алі і Джорджа Формана.

20 січня 2020 року менеджер Хорхе Масвідаля (США) Ібрагім Кава запропонував Мак-Грегору проведення бою за тимчасовий титул UFC в напівсередній вазі. На його думку, таку можливість відкриває травма нинішнього чемпіона Камару Усмана.[30] Тренер Мак-Грегора Джон Кавана підтримав ідею бою в напівлегкій вазі, проте назвав бажаним для нього наступним суперником американця Джастіна Гетжі.[31]

Третя заява про завершення кар'єри в UFC[ред. | ред. код]

7 червня 2020 року Мак-Грегор утретє оголосив про завершення кар'єри в UFC (після подібних заяв 2016 та 2019 років).

До твіту «Я вирішив піти з боїв. Спасибі всім за дивовижні спогади!» Мак-Грегор прикріпив світлину зі своєю матір'ю Маргарет, що була зроблена після одного з чемпіонських поєдинків в Лас-Вегасі, та підписав: «Обери будинок своєї мрії, Меґс, я люблю тебе! Все, що ти хочеш, твоє».

Оригінал повідомлення у твіттері:

Hey guys I've decided to retire from fighting. Thank you all for the amazing memories! What a ride it's been! Here is a picture of myself and my mother in Las Vegas post one of my World title wins! Pick the home of your dreams Mags I love you! Whatever you desire it's yours.[32]

Виступи 2021 року[ред. | ред. код]

У січні та липні 2021 року Мак-Грегор провів два бої в UFC, поступившись американському спортсмену Дастіну Пуар'є технічними нокаутами. 11 липня поєдинок зупинений лікарем — Мак-Грегор отримав перелом ноги, від якого поновлювався станом на осінь 2023 року[33].

Заяви про повернення у 2024 році[ред. | ред. код]

28 жовтня 2023 року Мак-Грегор заявив, що хоче повернутися в октагон у квітні 2024 року, після набуття «нормальної спортивної форми»[34]. 10 листопада   президент UFC  Дейна Вайт  сказав, що спортсмен може повернутися до боїв лише влітку 2024 року, після потрапляння до пулу допінг-тестування[35].

Кар'єра у боксі[ред. | ред. код]

Бій проти Флойда Мейвезера[ред. | ред. код]

Титули та досягнення[ред. | ред. код]

Змішані єдиноборства[ред. | ред. код]

  • Ultimate Fighting Championship
    • Чемпіон UFC у напівлегкій вазі (один раз, зараз)
    • Тимчасовий чемпіон UFC у напівлегкій вазі (один раз)
    • Володар премії «Найкращий нокаут вечора» (один раз) проти Маркуса Брімейджа
    • Володар премії «Виступ вечора» (п'ять разів) проти Дієго Брандау, Дастіна Порье, Денніса Зіфера, Чеда Мендеса та Жозе Алдо
  • Cage Warriors Fighting Championship
    • Чемпіон CWFC в напівлегкій вазі (один раз)
    • Чемпіон CWFC в легкій вазі (один раз)
  • World MMA Awards
    • Найкращий міжнародний боєць року (2014)[36]
  • Sherdog
    • Прорив року (2014)[37]
  • MMA Insider
    • Новачок року в UFC (2013)[38]

Статистика у змішаних єдиноборствах[ред. | ред. код]

Результат Рекорд Суперник Спосіб Турнір Дата Раунд Час Місце Примітки
Поразка 22-6 США Дастін Пуар'є Технічний нокаут (зупинка лікарем) UFC 264: Poirier vs McGregor 3 02021-07-1111 липня 2021 1 5:00 США T-Mobile Arena, Лас-Вегас, США
Поразка 22-5 США Дастін Пуар'є Технічний нокаут (удари) UFC 257: Poirier vs McGregor 2 02021-01-2323 січня 2021 2 2:32 ОАЕ Абу-Дабі, ОАЕ Бій у легкій вазі.
Перемога 22-4 США Дональд Серроне Технічний нокаут (удари) UFC 246: McGregor vs. Cowboy 02020-01-1818 січня 2020 1 0:40 США Лас-Вегас, Невада, США Бій у напівсередній вазі. Виступ вечора.
Поразка 21-4 Россия Хабіб Нурмагомедов Больовий прийом (залом шиї) UFC 229: Khabib vs. McGregor 02018-Помилка виразу: незрозуміле слово «october»-066 2018 4 3:03 США Лас-Вегас, Невада, США Бій за титул чемпіона UFC у легкій вазі.
Перемога 21-3 США Едді Альварес Технічний нокаут (удари) UFC 205: Alvarez vs. McGregor 02016-11-1212 листопада 2016 2 3:04 США Нью-Йорк, Нью-Йорк США Завоював титул чемпіона UFC у легкій вазі.
Виступ вечора.
Перемога 20-3 США Нейт Діас Рішення більшості UFC 202: Diaz vs. McGregor 2 02016-08-2020 серпня 2016 5 5:00 США Лас-Вегас, Невада, США Бій у напівсередній вазі. Найкращий бій вечора.
Поразка 19-3 США Нейт Діас Задушливий прийом (ззаду) UFC 196: McGregor vs. Diaz 02016-03-055 березня 2016 2 4:12 США Лас-Вегас, Невада, США Дебют у напівсередній вазі. Найкращий бій вечора.
Перемога 19-2 Бразилія Жозе Альдо Нокаут (удар) UFC 194: Aldo vs. McGregor 02015-12-1212 грудня 2015 1 0:13 США Лас-Вегас, Невада, США Об'єднав титул чемпіона UFC у напівлегкій вазі.
Виступ вечора.
Перемога 18-2 США Чед Мендес Технічний нокаут (удари) UFC 189: Mendes vs. McGregor 02015-07-1111 липня 2015 2 4:57 США Лас-Вегас, Невада, США Завоював титул тимчасового чемпіона UFC у напівлегкій вазі.
Виступ вечора.
Перемога 17-2 Німеччина Денніс Зіфер Технічний нокаут (удари) UFC Fight Night: McGregor vs. Siver 02015-01-1818 січня 2015 2 1:54 США Бостон, Массачусетс, США Виступ вечора.
Перемога 16-2 США Дастін Пуар'є Нокаут (удар) UFC 178: Johnson vs. Cariaso 02014-09-2727 вересня 2014 1 1:46 США Лас-Вегас, Невада, США Виступ вечора.
Перемога 15-2 Бразилія Дієгу Брандан Технічний нокаут (удари) UFC Fight Night: McGregor vs. Brandao 02014-07-1919 липня 2014 1 4:05 Ірландія Дублін, Ірландія Виступ вечора.
Перемога 14-2 США Макс Холловей Єдиноголосне рішення UFC Fight Night: Shogun vs. Sonnen 02013-08-1717 серпня 2013 3 5:00 США Бостон, Массачусетс, США
Перемога 13-2 США Маркус Брімейдж Технічний нокаут (удари) UFC on Fuel TV: Mousasi vs. Latifi 02013-04-066 квітня 2013 1 1:07 Швеція Стокгольм, Швеція Кращий нокаут вечора.
Перемога 12-2 Словаччина Іван Бухінгер Нокаут (удар) CWFC 51 02012-12-3131 грудня 2012 1 3:40 Ірландія Дублін, Ірландія Завоював титул чемпіона CWFC у легкій вазі.
Перемога 11-2 Англія Дейв Хілл Задушливий прийом (ззаду) CWFC 47 02012-06-022 червня 2012 2 4:10 Ірландія Дублін, Ірландія Завоював титул чемпіона CWFC у напівлегкій вазі.
Перемога 10-2 Англія Стів О'Кіф Нокаут (удари ліктями) CWFC 45 02012-02-1818 лютого 2012 1 1:33 Англія Кентиш-Таун, Англія Дебют у напівлегкій вазі.
Перемога 9-2 Норвегія Аарон Янсен Технічний нокаут (удари) CWFC: Fight Night 2 02011-09-088 вересня 2011 1 3:29 Йорданія Амман, Йорданія
Перемога 8-2 Польща Артур Совінський Технічний нокаут (удари) Celtic Gladiator 2: Clash of the Giants 02011-06-1111 червня 2011 2 1:12 Ірландія Порт-Ліїше, Ірландія
Перемога 7-2 Північна Ірландія Патрік Доерті Нокаут (удар) Immortal Fighting Championship 4 02011-04-1616 квітня 2011 1 0:04 Ірландія Леттеркенні, Ірландія
Перемога 6-2 Англія Майк Вуд Нокаут (удари) Cage Contender 8 02011-03-1212 березня 2011 1 0:16 Ірландія Дублін, Ірландія
Перемога 5-2 Північна Ірландія Х'ю Бреді Технічний нокаут (удари) Chaos FC 8 02011-02-1212 лютого 2011 1 2:31 Північна Ірландія Деррі, Північна Ірландія
Поразка 4-2 Ірландія Джозеф Даффі Задушливий прийом (трикутник руками) Cage Warriors 39: The Uprising 02010-11-2727 листопада 2010 1 0:38 Ірландія Корк, Ірландія
Перемога 4-1 Північна Ірландія Коннор Діллон | Технічний нокаут (зупинка у вирішенні тренерів) Chaos FC 7 02010-10-099 жовтня 2010 1 4:22 Північна ІрландіяДеррі, Північна Ірландія
Перемога 3-1 Ірландія Стівен Бейлі Технічний нокаут (удари) K.O.: The Fight Before Christmas 02008-12-1212 грудня 2008 1 1:22 Ірландія Дублін, Ірландія
Поразка 2-1 Литва Артемій Сітенков Больовий прийом (важіль коліна) Cage of Truth 3 02008-06-2828 червня 2008 1 1:09 Ірландія Дублін, Ірландія
Перемога 2-0 Бельгія Мо Тейлор Технічний нокаут (удари) Cage Rage Contenders — Ireland vs. Belgium 02008-05-033 травня 2008 1 1:06 Ірландія Дублін, Ірландія
Перемога 1-0 Ірландія Гері Морріс Технічний нокаут (удари) Cage of Truth 2 02008-03-088 березня 2008 2 немає даних Ірландія Дублін, Ірландія

Акторська кар'єра[ред. | ред. код]

Конор Мак-Грегор озвучив свого персонажа в комп'ютерних іграх EA Sports UFC 2 (2016 рік) та EA Sports UFC 3 (2018 рік), а також персонажа капітана Бредлі Філліона у грі Call of Duty: Infinite Warfare (2016 рік). ЯК актор він знявся в кількох епізодах документально-ігрових телесеріалів 2018 року: «UFC Embedded: Vlog Series», «UFC Bad Blood» та «UFC 25 Years in Short».[39]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. також Мак-Ґре́ґор або з ірл. Кунахур Антоїн Мак-Ґрейґор
  2. Conor McGregor named Cage Warriors’ all-time No.1. Архів оригіналу за 24 жовтня 2019. Процитовано 24 жовтня 2019. 
  3. Rankings | UFC. www.ufc.com. Архів оригіналу за 1 квітня 2019. Процитовано 21 липня 2021. 
  4. Mayweather beats McGregor - as it happened. BBC Sport (en-GB). 22 серпня 2017. Архів оригіналу за 25 червня 2018. Процитовано 10 лютого 2022. 
  5. Jones, Chris (15 квітня 2015). Conor McGregor Doesn't Believe in Death. Esquire (амер.). Архів оригіналу за 10 лютого 2022. Процитовано 10 лютого 2022. 
  6. Макгрегор, який тепло обійнявся з Путіним, може приїхати в Україну. ТСН.ua (укр.). 6 лютого 2019. Процитовано 17 червня 2023. 
  7. а б Conor McGregor criticised by Ukrainian President Zelensky over photo op with Vladimir Putin. Independent.ie (англ.). 28 травня 2022. Процитовано 11 листопада 2023. 
  8. "Веди свою війну": батько МакГрегора нахабно відповів на критику його сина від Зеленського. 24 Канал (укр.). 1 червня 2022. Процитовано 17 червня 2023. 
  9. Tony McGregor slams President Zelensky for criticising his son Conor. SundayWorld.com (англ.). 11 листопада 2023. Процитовано 11 листопада 2023. 
  10. Карен Агабекян. Макгрегор вимагає депортувати нелегальних мігрантів із Ірландії. XSPORT.ua (укр.). Процитовано 3 грудня 2023. 
  11. Карен Агабекян (25 листопада 2023). В Ірландії Макгрегор підтримав протест проти емігрантів з арабських країн. XSPORT.ua (укр.). 
  12. Карен Агабекян (27 листопада 2023). В Ірландії проти Макгрегора можуть порушити кримінальну справу. XSPORT.ua (укр.). 
  13. Конор Мак-Грегор. Архів оригіналу за 22 грудня 2015. Процитовано 24 лютого 2016. 
  14. Like father, like son: Meet Tony McGregor, dad of 'The Notorious' UFC star Conor. Independent.ie (англ.). 19 червня 2016. Процитовано 3 грудня 2023. 
  15. Основатель Parimatch правильно выбрал преемников. Его дочь и сын друга превратили букмекерскую сеть в интернет-холдинг на $550 млн | Большая история компании — Forbes.ua. forbes.ua (рос.). 14 грудня 2021. Архів оригіналу за 10 лютого 2022. Процитовано 10 лютого 2022. 
  16. Макгрегор у Києві: про Ломаченка, Усика, футбол і політику. Архів оригіналу за 24 жовтня 2019. Процитовано 24 жовтня 2019. 
  17. Конор Макгрегор vs Дональд Серроне. Онлайн трансляція. Головне повернення 2020 року [Архівовано 11 січня 2020 у Wayback Machine.] (рос.)
  18. Conor McGregor earns $3 million payday for return fight at UFC 246 — MMA Fighting. Архів оригіналу за 18 січня 2020. Процитовано 18 січня 2020. 
  19. UFC 246: Conor McGregor to Receive Record Fight Purse on his Octagon Return — EssentiallySports. Архів оригіналу за 12 січня 2020. Процитовано 18 січня 2020. 
  20. Domin, Martin (7 жовтня 2018). Conor McGregor's girlfriend Dee Devlin profiled. The Mirror (англ.). Процитовано 3 грудня 2023. 
  21. Conor McGregor's Girlfriend Dee Devlin (Bio, Wiki) (амер.). 11 березня 2021. Процитовано 3 грудня 2023. 
  22. Rohit Balaji (30 листопада 2023). Conor McGregor and fiancée Dee Devlin welcome baby boy. The Irish News (англ.). Процитовано 3 грудня 2023. 
  23. Doggett, Eamon (22 червня 2022). Conor McGregor turns to God as he attempts to get career back on track. Irish Mirror (англ.). Процитовано 3 грудня 2023. 
  24. https://twitter.com/TheNotoriousMMA/status/898098300259254272. X (formerly Twitter) (укр.). Процитовано 3 грудня 2023. 
  25. Conor McGregor is a United fan... and proud!. www.manutd.com (англ.). Процитовано 3 грудня 2023. 
  26. Eduardo (29 серпня 2021). Photo: Conor McGregor Latest Athlete to Show Support for PSG. PSG Talk (англ.). Процитовано 3 грудня 2023. 
  27. Зірку UFC Макгрегора звинуватили у зґвалтуванні під час фіналу НБА: подробиці гучного скандалу. ТСН.ua (укр.). 16 червня 2023. Процитовано 17 червня 2023. 
  28. Jose Aldo out of UFC 189; Chad Mendes meets Conor McGregor for interim belt. Архів оригіналу за 27 червня 2018. Процитовано 12 грудня 2015. 
  29. McGregor, Conor (2019T22:18). Hey guys quick announcement, I’ve decided to retire from the sport formally known as “Mixed Martial Art” today. I wish all my old colleagues well going forward in competition. I now join my former partners on this venture, already in retirement. Proper Pina Coladas on me fellas!. @TheNotoriousMMA (англ.). Архів оригіналу за 26 березня 2019. Процитовано 26 березня 2019. 
  30. Ibrahim Kawa @Abraham_kawa — Looks like usman is out indefinitely with another injury. Conor is ready to go. Jorge is ready to go. Interim title for 170?. Архів оригіналу за 19 січня 2020. Процитовано 21 січня 2020. 
  31. Jorge Masvidal, John Kavanagh, Holly Holm | Ariel Helwani's MMA Show (January 20, 2020) | ESPN MMA
  32. https://twitter.com/thenotoriousmma/status/1269492917317533696. Twitter (укр.). Архів оригіналу за 8 червня 2020. Процитовано 8 червня 2020. 
  33. Названо терміни відновлення Макгрегора після перелому ноги. Главком | Glavcom (укр.). 13 липня 2021. Процитовано 11 листопада 2023. 
  34. Frustrated Conor McGregor vents about UFC return, gives timeline: 'I've been kept from my living'. MMA Junkie (амер.). 28 жовтня 2023. Процитовано 11 листопада 2023. 
  35. Callao, Leocciano (10 листопада 2023). UFC chief Dana White reveals Conor McGregor will return NEXT SUMMER. Mail Online. Процитовано 11 листопада 2023. 
  36. World MMA Awards winners: Lawler, Rousey, Gastelum, McGregor, UFC, MMAjunkie. Архів оригіналу за 13 липня 2018. Процитовано 12 грудня 2015. 
  37. Sherdog.com's 2014 Breakthrough Fighter of the Year. Архів оригіналу за 19 лютого 2015. Процитовано 12 грудня 2015. 
  38. MMAInsider's 2013 Annual Awards: The Results. Архів оригіналу за 29 січня 2014. Процитовано 12 грудня 2015. 
  39. Conor McGregor — Filmography — Imdb.com. Архів оригіналу за 17 листопада 2020. Процитовано 11 січня 2020. 

Посилання[ред. | ред. код]