Константин Стаматі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Константин Стаматі
рум. Constantin Stamati
Народився 1786(1786)
Ясси
Помер 12 вересня 1869(1869-09-12)
Окниця
Країна  Молдовське князівство
Діяльність письменник-просвітитель, поет, прозаїк
Мова творів румунська
Діти Constantin Stamati-Ciuread
Нагороди
Орден Святої Анни
Орден Святої Анни

CMNS: Константин Стаматі у Вікісховищі

Константин Стаматі (рум. Constantin Stamati, *1786, Ясси — †12 вересня 1869, Окниця) — молдовський письменник-просвітитель.

Біографія[ред. | ред. код]

Стаматі народився 12 вересня 1786 в Яссах, столиці Молдовського князівства. Писав для журналів «Албина Роминяске» («Albina Românească») і «Дачія літераре» («Dacia Literară»). Після приєднання Бессарабії до Росії в 1812 оселився в Кишиневі. Став офіційним перекладачем при першій російської адміністрації краю. Був нагороджений орденом Святої Анни. Зустрічався в Кишиневі з О. С. Пушкіним. У 1866 став одним із засновників Румунської Академії, представляючи в ній Бессарабію.

В кінці життя жив у власному маєтку в Окниці, де і помер 12 вересня 1869.

Син Стаматі — письменник Константин Стаматі-Чуря.

Творчість[ред. | ред. код]

Найбільш значні твори: збірка «Румунська муза» (1868), поема «Казка казок» (1843), комедія «Матінка, синок і вчитель». Багато робіт пройняті романтичними ідеями. Перекладав твори російських письменників.

Спадщина[ред. | ред. код]

У Окниці в 1988 був відкритий меморіальний комплекс, присвячений Стаматі. Він включає в себе будинок-музей, погруддя письменника і вікову липу. У Будинку-музеї можна побачити вітальню сім'ї, робочий кабінет Стаматі і кімнату, в якій увічнено пам'ять про нащадків Стаматі. У музеї представлено 350 предметів: меблі, книги, фотографії, газети і журнали, документи. У 1992 комплекс набув статусу музею. У 2005 він знову відкрився після пожежі 2002.

Іменем Стаматі названі вулиці в багатьох містах. У Кишиневі ім'я Стаматі носить колишня вулиця Кателінска. У 1957 в Алеї Класиків було встановлено погруддя письменника.

Нагороди[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Contribuții la biografia lui Constantin Stamati, Artur Gorovei, 1931