Контадорський процес за мир та співпрацю

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Контадорський процес — дип­ломатичні зусилля низки держав Латинської Америки з політичного урегулювання положення в Центральній Америці, що викликані збройними конфліктами у Гватемалі, Нікарагуа та Сальвадорі й організаційно оформлені у вигляді діяльності Контадорської групи та Групи підтримки Контадори.

Контадорська група[ред. | ред. код]

1983 року було сформовано Контадорську групу, до якої увійшли:

Перша зустріч групи відбулася в січні 1983 року на острові Контадора (Панама). Звідси і назва.

Група підтримки Контадори[ред. | ред. код]

1985 року було створено Групу підтримки Контадори, куди увійшли:

Зусилля з мирного урегулювання[ред. | ред. код]

Обидві групи виступають за пошук політичного врегулювання положення в Центральній Америці на основі розробки Акту щодо миру та співпраці в Центральній Америці — договірно-правового документу, що містить обов'язки п'яти цент­ральноамериканських держав (Гватемала, Гондурас, Коста-Рика, Нікарагуа, Сальвадор) у політичній, соціально-економічній галузях та безпеці.

Афера Іран-контрас, яку було розкрито в листопаді 1986 року, послабила вплив США на процес мирного врегулювання[1].

7 серпня 1987 року глави п'яти центральноамерикан­ських держав: Гватемали, Гондурасу, Коста-Рики, Нікарагуа та Сальвадору — підписа­ли документ «Заходи зі встановлення міцного та тривалого миру в Центральній Америці», який узгодив порядок і конкретні терміни здійснення досягнутих домовленостей.

На думку радянських політичних коментаторів[2], підписання даного документу дозволило «практично розпочати розблокування конфліктної ситуації та створення стабільних мирних умов для вирішення гострих соціально-еконо­мічних проблем кожної окремої країни і всього регіону в цілому».

У березні 1988 року керівництва Нікарагуа та збройної опозиції уклали угоду про тимчасове призупинення військових дій на всій тери­торії країни.

Література[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Олівер, Джоанна (липень 1999). Архівована копія (pdf). Ethnic Studies Report. XVII (2): 153. Архів оригіналу за 22 липня 2011. Процитовано 6 липня 2017.  {{cite journal}}: Вказано більш, ніж один |назва= та |title= (довідка)
  2. Контадорский процесс (російською). [недоступне посилання з квітня 2019]