Конфедерація Аро

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Omu Aro
Конфедерація Аро
1690 – 1902 Південна Нігерія (протекторат) Flag

Прапор Аро

Прапор

Столиця Арочукву
Мови ігбо
Форма правління монархія
Історія
 - Засновано 1690
 - Ліквідовано 1902

Конфедерація Аро  — політичний союз, організований клановими групами народності ігбо головним чином навколо міста-держави Арочукву. 1902 року підкорено Великою Британією, увійшовши до складу протекторату Південна Нігерія.

Історія[ред. | ред. код]

З метою протистояння сусідніми держава-містам, насамперед Калабарі, Бонні, Аква-Акпа і Нембе, наприкінці XVII ст. почав утворюватися союз громад і вождеств аро.

В середині XVIII століття почалися масові міграції декількох племен аро у внутрішні області ігбо. Завдяки своїй ролі хранителів оракула Арочукву, аро могли вільно пересуватися всією територією, населеній ігбо. Поставивши торгівлю під свій контроль і отримавши доступ до європейських товарів, аро укріпили свої позиції в торгівлі. Завдяки союзу з декількома сусідніми войовничими державами ігбо й племенами східного Заріччя Нігеру, зокрема охафія, абам, абіріба, афікпо, екої і використанню вогнепальної зброї вони утворили конфедерацію міст аро.

Найбільшої потуги конфедерація аро досягла на початку XIX ст. З середини століття посилюється вплив Великої Британії в регіоні. Це відбулося в поступовому підкоренні узбережжя на захід і схід від гирла річки Нігер. Аро опиралися проникненню британців у глибинні райони, розуміючи, що це загрожує їхньому економічному та релігійному пануванню в регіоні. Почалося протистояння за області південних ігбо та ібібіо.

З 1890-х років військове протистояння загострюється. Після невдалих перемовин в 1899 році британці стали готувати захоплення Конфедерації Аро, обґрунтовуючи необхідністю знищення работоргівлі та припинення людських жертвоприношень у племен аро. У 1901 році війська аро завдали поразки державі Огібу — союзниці Великої Британії. Цей випадок остання використала як привід до війни з конфедерацією. 25 грудня 1901 року столицю Арочукву захопили попри сильний опір племен аро.

До весни 1902 року війна закінчилася, а конфедерація Аро припинила своє існування, ставши частиною протекторату Південна Нігерія.

Територія[ред. | ред. код]

Вплив цього державного утворення поширювалося на регіони східної Нігерії, включаючи гирло річки Нігер і південну частину Ігала в XVIII і XIX століттях. Також аро стверджували, що їх вплив поширювався на частину сучасного Камеруну і Екваторіальній Гвінеї.

Устрій[ред. | ред. код]

Складалося з міст-держав, що входили до конфедерації. Найпотужнішими були Арочукву, Аджаллі, Арондіжуогу і Бенде. На чолі стояв виборний володар (езе), що обирався серед правителів (вождів) міст-держав, оракула.

Арочукву був економічним, політичним і релігійним центром, в ньому розташовувався оракул Ібінь Укпабі (божества всього народу ігбо), шамани, резиденція езе аро та інших вождів народу ігбо.

Економіка[ред. | ред. код]

Основу становила работоргівля. Для цього езе аро використовували авторитет оракула Арочукву. Останній вимагав жертв — «жер» поганих людей. Це «пожирання» насправді виглядала як продаж рабів. Згодом подібним подібним шляхом було неможливо забезпечити попит на рабів, тому збройні загони аро почали здійснювати набіги на довколишні райони. Захоплених в полон везли до узбережжя. Регулярність работоргівлі забезпечувало «таємне товариство» Екпе, яке об'єднувало місцеву торгову еліту, утворивши широку мережу. У 1711—1810 роках в результаті такої активності Екпе східна частина дельти Нігера поставила європейським работорговцям до 1 млн рабів. Работоргівля тут тривала в таких же масштабах до 1840 року.

В подальшому також здійснювалася торгівля пальмовою олією. Розраховувалися манілою та каурі.

Релігія[ред. | ред. код]

Головним божеством був Ібіні-Упаді.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Nwauwa, Apollos O. (1995). «The Evolution of the Aro Confederacy in Southeastern Nigeria, 1690—1720. A Theoretical Synthesis of State Formation Process in Africa». Anthropos. 90 (4/6): 353—364
  • Onwukwe, S. O. 1995. Rise and fall of the Arochukwu Empire, 1400—1902: perspective for the 21st century. Enugu, NG: Fourth Dimension Pub. Co ISBN 9789781564147