Куреш

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Куреш
Світова спадщина
Куреш
Країна Казахстан Казахстан
Тип вид спорту

CMNS: Куреш у Вікісховищі
Куреш на Сабантуї в Ульяновську

Куреш (башк. көрәш, крим. küreş, куреш, каз. күрес, кирг. күрөш, тат. көрәш, kөrəş, узб. kurash, чув. кӗрешӳ) — традиційний вид спорту у тюркських народів, національна боротьба на поясах. У башкирів, татар та чувашів куреш є важливим елементом національних свят — Сабантую, Джієна та Акатуї.

Історія[ред. | ред. код]

Час появи боротьби курешу точно не відомий. Змагання влаштовувалися на свята, під час весіль, великих торгів. Куреш — самостійний вид спорту та спосіб фізичної підготовки.

6 вересня 1998 року в Ташкенті за участю представників 28 країн Азії, Африки та Європи була створена «Міжнародна Асоціація Куреш»[1].

Марка Росії «Боротьба куряш»

24 січня 2003 року став історичною датою для Куреша. На 22-й Генеральній Асамблеї Олімпійської Ради Азії Куреш було визнано офіційним видом спорту з боку цього континентального підрозділу Міжнародного Олімпійського Комітету, і стало можливим включення його до програми Азійських Ігор — континентальної моделі Олімпійських Ігор.[2] У грудні 2006 року у Досі, Катар пройшли 15-ті літні Азійські Ігри. У них вперше в історії відбулися показові змагання з Куреш. 2009 року офіційні змагання з Куреш пройшли у програмах одразу двох Азійських Ігор — 1-х Азійських Ігор з бойових мистецтв (Бангкок, Таїланд) і 3-х Азійських ігор у закритих приміщеннях (Ханой, В'єтнам).

2002 року Асоціація заснувала свою вищу нагороду — «Золотий Орден МАК». Він вручається лідерам країн, видатним політичним та громадським діячам, знаменитостям за їх внесок у справу міжнародного розвитку Куреша. Рішення про нагородження приймається Виконкомом МАК. Перший орден було вручено 2002 року Президенту Узбекистану Ісламу Карімову. 2004 року другим орденом було нагороджено лідер Індійського Національного Конгресу Соню Ганді.

2007 року в місті Уфа республіки Башкортостан проводився VI чемпіонат світу з боротьби куреш[3]

На початок 2008 року членами Міжнародної Асоціації Куреш є національні федерації з 102 країн Азії, Африки, Європи, Пан Америки й Океанії. На 9-му Засіданні Конгресу IKA, що пройшов перед п'ятим чемпіонатом світу з курешу серед молоді 12-17 листопада у Стамбулі, Туреччина ще 12 країн приєдналися до світового руху IKA. Наприкінці 2008 року кількість країн-членів IKA становить 114 країн.

2010 року у Казані пройшов чемпіонат світу з боротьби куреш. Куреш включено до програми проведеної у Казані Літньої універсіади 2013 року.

Правила[ред. | ред. код]

  1. У Куреші (Ферганський варіант боротьби) борються у стійці стоячи та згідно з прийнятими правилами. Кидки, проведені в стійці, оцінюються суддями.
  2. # при рівних оцінках перемога присуджується за останньою оцінкою
  3. # у разі, коли учасник (учасниця) має оцінку та покарання, перевагу має оцінка
  4. Змагання проводяться за олімпійською системою без втішних сутичок.
  5. У Куреші оцінюється прийом, розпочатий всередині безпечної зони гілам (татамі) та закінчений за межами небезпечної лінії гілам (татамі).

Тривалість сутички[ред. | ред. код]

  1. чоловіки — 4 хвилини чистого часу
  2. підлітки та спортсмени старше 35 років — 3 хвилини чистого часу
  3. діти, жінки та спортсмени старше 56 років — 2 хвилини чистого часу.

Відмінності[ред. | ред. код]

Основна відмінність Кереша: у чувашів та казахів поясна боротьба супроводжується активною боротьбою ніг.

У татар боротьба на поясах, рушниках не включає боротьбу ногами. Засновники татарської національної боротьби Азізов, Шайхутдинов та інші сформулювали правила відповідно до традицій. Азізов хотів, щоб майстри татарської боротьби були сильні і у класичній боротьбі, тому їх національний вид спорту орієнтований на це.

Знамениті курешисти[ред. | ред. код]

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • У Татарстані борців називають «батир» і «көрәшче».
  • У Казахстані борців називають «күресші», «палуан», «батир»

Примітки[ред. | ред. код]

  1. 6 сентября 1998 года представители 28 стран Европы, Азии и Пан Америки создали Международную Ассоциацию Куреш — официальный международный спортивный орган, представляющий узбекскую борьбу на международной арене. С тех пор 6 сентября стало днем рождения Куреша на международной арене. В ходе первого Учредительного Конгресса был утвержден Устав новой организации, приняты Международные правила Куреш, и избран руководящий орган МАК — Исполнительный комитет. Архів оригіналу за 14 жовтня 2012. Процитовано 11 липня 2013.
  2. IKA. Архів оригіналу за 14 жовтня 2012. Процитовано 11 липня 2013.
  3. Уфа: VI чемпионат мира по борьбе куреш. Архів оригіналу за 4 жовтня 2013. Процитовано 11 липня 2013.
  4. Башкирский батыр Радиф Акчурин — обладатель «золотой» медали чемпионата мира. Архів оригіналу за 13 липня 2021. Процитовано 11 липня 2013.
  5. Ватандаш: Самый благородный вид борьбы. Архів оригіналу за 13 травня 2014. Процитовано 11 липня 2013.

Посилання[ред. | ред. код]

література[ред. | ред. код]