Користувач:Ігор Пєтков/Головна сторінка v3

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Оновити кеш

Вікіпедія
вільна енциклопедія, яку може редагувати кожен.
Довідка Навігація ЧаПи Політика Портали Увійти Створити
Вибрана стаття

{{Вибрана стаття/ Трійчастий нерв}}


Добрі статті
NORDITA
NORDITA

Північний інститут теоретичної фізики (англ. Nordic Institute for Theoretical Physics) — міжнародний науково-дослідний інститут, заснований 1957 року з ініціативи данського фізика Нільса Бора й шведського фізика Торстена Ґустафсона урядами скандинавських країн як Північний інститут теоретичної атомної фізики (дан. Nordisk Institut for Teoretisk Atomfysik — звідси, часто вживана абревіатура його назви — Nordita, або NORDITA). Був створений з метою поглиблення співробітництва між скандинавськими країнами в рамках фундаментальних теоретичних досліджень в атомній фізиці.


Вибраний список
Ета Кіля
Ета Кіля

Цей список містить наймасивніші зорі, відкриті станом на січень 2024 року. Маса зір вимірюється у сонячних масах і є однією із найважливіших характеристик зір, бо визначає їхню подальшу еволюцію. Масивні зорі еволюціонують дуже швидко порівняно із маломасивними. На останніх етапах еволюції вони перетворюються на нейтронні зорі або чорні діри, що може супроводжуватися спалахом наднової. Масивні зорі є одним із джерел важких елементів у Всесвіті, оскільки температура їх ядер достатньо висока, щоб синтезувати хімічні елементи до заліза, а під час наднових можливим стає утворення і ще важчих елементів. Масивні зорі порівняно рідкісні та швидко еволюціонують, тому їх важко спостерігати. Через це вони залишаються предметом активних досліджень.


У новинах
Російсько-українська війна (квітень); див. також: Допомога під час війни • Війна між Ізраїлем та Хамасом • Блокада українсько-польського кордону • Нещодавно померли
Доммараджу Гукеш


24 квітня в історії
Незабудка — символ геноциду вірменів
Незабудка — символ геноциду вірменів
Сьогодні День пам'яті жертв геноциду вірменів (Вірменія, Аргентина, Канада, Франція)
«Будівля Томаса Джефферсона» Бібліотеки Конгресу США (близько 1902)
«Будівля Томаса Джефферсона» Бібліотеки Конгресу США (близько 1902)
Вулиця в Дубліні після Великоднього повстання 1916
Вулиця в Дубліні після Великоднього повстання 1916
Напрямок Кримського походу Армії УНР
Напрямок Кримського походу Армії УНР

Народилися

А.Т. Кей. Портрет Вільгельма I, принца Оранського (близько 1579)
А.Т. Кей. Портрет Вільгельма I, принца Оранського (близько 1579)

Померли

Імператор Сунджон (не пізніше 1910)
Імператор Сунджон (не пізніше 1910)


Цікавинки
Маргарет-Енн Балклі
Маргарет-Енн Балклі



 
Презентація

Вікіпедія — це універсальний колективний і багатомовний енциклопедичний проект створений в Інтернеті відповідно до принципу вікі. Покликаний забезпечити вільним багаторазовим контентом, об'єктивним та достовірним, який кожен може редагувати і покращувати.
Вікіпедія базується на п'яти основоположних принципах. Вміст доступний згідно ліцензії Creative Commons BY-SA, може бути скопійований і повторно використаний з тією самою ліцензією навіть в комерційних цілях, дотримуючись умов використання.
На цей час кількість статей української Вікіпедії становить 1 320 753 — за цим показником вона перебуває на 16-му місці серед усіх мовних розділів, на 11-му місці серед європейських вікіпедій та на 3-му місці серед вікіпедій слов'янськими мовами.


Участь

Кожен може опублікувати статю у Вікіпедії, якщо вона підлягає основним правилам, встановленими спільнотою, таким як перевіреність поданої інформації.
Серед різних сторінок довідки, Ви можете знайти ті, що пояснюють, як створити або відредагувати статтю, вставити зображення та ін. У разі сумнівів, не соромтесь запитувати.


Співтовариство

Всі редактори Вікіпедії — добровольці, вони є частиною спільноти, без лідера, де члени координують свої зусилля в рамках тематичних проектів і просторів для обговорення.
Будь-які ваші коментарі за статтями вітаються, адже сторінки обговорень служать для централізації зауважень та оцінок, що допомагає поліпшити зміст Вікіпедії.


Вікітиждень
тривають Тиждень Індії та кампанія «Кожній книзі — свій читач» (#EveryBookItsReader)
Поспішайте долучитися до учасників!


Інші проети

Вікіпедія існує завдяки Фонду Вікімедіа — некомерційної організації, яка управляє проєктами на декількох мовах. Інші проєкти Фонду Вікімедіа: