Користувач:Аліна Синькова

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Пам'ятник Олександру Пушкіну[ред. | ред. код]

В історичному середмісті Чернігова - на Валу, біля Спасо-Преображенського собору знаходиться пам'ятник відомому російському поету Олександру Сергійовичу Пушкіну. Споруджено його в 1899-1900 рр. на честь перебування поета в Чернігові в 1820 р. і 1824 р.

Вперше Пушкін прибув до Чернігова по дорозі з Петербурга до Катеринослава (тепер Дніпропетровськ) в травні 1820 р., і зупинився в готелі "Царград". На місці, де стояв готель "Царград", після Другої світової війни збудовано магазин "Янтар", який працює до сьогодні. Спогадів про перший візит Пушкіна до Чернігова не залишилося.Вдруге Пушкін опинився в Чернігові по дорозі з Одеси до села Михайлівське в 1824 р. Одеса була місцем південного заслання поета, там він служив у графа Воронцова, який бажав позбутися небажаного підлеглого, бо ревнував до нього свою дружину

Кошти на пам'ятник у сумі більш як тисяча карбованців надійшли від літературного вечора, присвяченого поетові, який відбувся в Чернігівському театрі 29 вересня 1899року з ініціативи губернатора, крім того по 300 карбованців виділили губернське дворянське зібрання та губернське земство, 400 карбованців надійшло з добровільних пожертвувань.Проект пам'ятника розробив чернігівський художник Г. Коваленко. Точніше, він намалював проект постаменту, а бюст був відлитий за готовою моделлю невідомого автора в майстерні художньої бронзи К.Берто в Петербурзі. Проект направили Миколі II і 20 червня 1900 р. він його затвердив.

25 вересня 1900 р. відбулося урочисте відкриття пам'ятника Олександру Пушкіна в Чернігові на губернській площі, яка розміщувалась тоді на Валу. Це був перший пам'ятник на території стародавнього Дитинця, а сьогодні - найстаріший.

Пам'ятник - бронзовий бюст висотою 1,5 метра, встановлений на гранітному п'єдесталі висотою 2,8 метра, цоколь ступінчатий, огороджений пам'ятник провислими масивними ланцюгами, прикріпленими до невисоких труб.

31 грудня 2017 року стало відомо про викрадення погруддя Олександра Пушкіна в Чернігові невідомими: зникнення бюста було виявлено вранці, після чого правоохоронці почали розслідування .

Вранці 4 січня 2018 року з'явилася інформація про те, що в результаті слідчо-оперативних дій пам'ятка знайдена

Джерела інформації[ред. | ред. код]

Центральна міська бібліотека імені М.М.Коцюбинського

Та сам пам'ятник архітектури