Користувач:Андрій Вайнагій

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Подалірій (Iphiclides podalirius Linnaeus, 1758) — метелик, рідкісний вид комах з числа занесених до ЧКУ. Представник родини Papilionidae з надродини Papilionoidea. Як і у багатьох інших комах європейської фауни, назва має міфологічну основу:

Подалірій, або Подалейрій (грец. Podaleirios) — син Асклепія, брат Махаона, лікар ахейських воїнів під Троєю.

Розмах крил — 60-75 мм. Візерунок крил самця та самки майже ідентичний. Фон забарвлення — блідо-кремовий, з трьома довгими та двома короткими клиноподібними темно-сірими поперечними смугами та чорною облямівкою на передніх крилах. Задні крила мають чорні хвостики, дві клиноподібні темно-сірі смуги, сині місяцеподібні плями та по одному синьому очку з облямівкою чорного та цегляного кольору.

Загалом широко поширений, у тому числі й в Україні. Основні регіони поширення: Європа, Мала Азія, Північна Африка. Зустрічається на узліссях, у Лісостепу, степових ярах з заростями чагарників та поодинокими деревами, у садах, деяких парках, лісозахисних смугах. Дає 2 генерації на рік. Літ метеликів у травні-червні та з середини липня до серпня; у степовій зоні — майже безперервно з середини квітня до початку жовтня. Самиця відкладає по 1-2 яйця на поверхню листків кормових рослин — диких або культурних розоцвітих (найчастіше гусінь знаходять на терені, глоді, абрикосі). Розвиток яєць триває 10-14 днів, гусені — 5-8 тижнів. Зимує лялечка.