Користувач:В.Галушко/Мої пропозиції

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Для розвитку мови[ред. | ред. код]

Маю кілька «пропанов» (пропозицій) для поліпшення української мови

1. Розрізнювати форми родового відмінка слова «дріт» за значенням. «Дріт» (род. відм. «дрота») —— про відтинок, відрізок матеріалу; «дріт» (род. відм. «дроту») — про матеріал.

2. Розрізнювати форми родового відмінка слова «пліт» за значенням. «Пліт» (род. відм. «плота») — у розумінні «плавзасіб»; «пліт» (род. відм. «плоту») — у розумінні «огорожа».

3. Для позначення поняття «неподільний, цілий» (приміром, про країну) уживати слово «єдний» (пор. «єдність»), замість «єдиний». Бо «єдиний» це значить — «один у своєму роді».

4. Замість слова «русизм» завжди уживати слово «росіянізм» або «росіїзм». Бо «руський» значить «східнослов'янський», отже «русизм» — «слово із східнослов'янських мов».

5. Розпочати уживати слово ОДА (Об'єднані Держави Америки) замість недорікуватого США. По-перше, ОДА більш схоже з оригінальною назвою (USA); по-друге, США дуже негарно звучить (есшаа).

6. Розпочати уживати слово ОПАД (Організація Північно-Атлантичного Договору) замість запозиченого НАТО (NATO).

7. Замінити слово ЮНЕСКО (Організація Об'єднаних Націй з питань Освіти, Науки і Культури) на рідне скорочення (ООНКОН).

Національність і рідна мова[ред. | ред. код]

Довелося читати деяких українських діячів культури. Вони висловлювали такі думки. «Рідна мова — це мова українського народу», «Якщо не знаєш рідної мови — ти не людина взагалі» (Ірина Фаріон), «Рідна мова дається народові Богом, чужа — людьми, її приносять на вістрі ворожих списів» (В. Захарченко), «Заборонити етнічним неукраїнцям (якщо лише вони не довели практично своє вміння мислити українським способом)  вживати українську мову у розмовах і писати нею тексти, призначені для публічного прочитання» (Мар'яна Варців), «Заборонити писати українською мовою еротичні твори, детективи, жіночі романи та іншу примітивно-розважальну літературу, взірці якої запозичені у занепадницьких культура також агресивну журналістику. І це потрібно зробити негайно. Українська мова не повинна нести в собі цього примітивістського навантаження», «Встановити адміністративну відповідальність за спотворення української лексики, за не освячені такими авторитетами як Ліна Костенко експерименти з мовою...» (вона само),  «...на відміну від синтетичних (?) мов, такої, для прикладу, як англійська...» (вона само), «Той, хто не знає рідної, материнської мови або цурається її, сам засуджує себе на злиденність душі, стає безбатченком» (І. Цюпа) і подібне.