Користувач:Дон. Анатолий/Ген Тев'є Григорович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ген Тев'є Григорович (1912—2002) — єврейський письменник, мова творів — їдиш.

Біографія[ред. | ред. код]

Тев'є Григорович Ген народився в 1912 році в містечку Шедува Паневезького повіту Ковенської губернії.

Під час Першої світової війни його сім'я переїхала з Литви в Україну, в місто Маріуполь. Там Тев'є закінчив індустріальний технікум.

У 1931 році в журналі «Червоний світ» він надрукував своє перше оповідання «Поганий день», і з тих пір його твори публікувалися майже в усіх єврейських періодичних виданнях Радянського Союзу.

Разом з Борисом Міллером, Еммануїлом Казакевичем і Гіршем Діамантом Тев'є Ген належав до харківської молодіжної літературної групи «Пташине молоко». З ними ж, після закінчення Московського єврейського державного педінституту, він відправився на Далекий Схід і до 1936 року працював в Біробіджані в газеті «Біробіджанер штерн».

У ранній період його творчості, а точніше, в 1932 році, в московському видавництві «Література і мистецтво» вийшла в світ його перша книжка «Новели». А в 1941-му, коли Тев'є Григорович уже перебрався з Біробіджана в Москву, — розширене видання новел у видавництві «Дер Емес», потім, через три роки, там же побачив світ і його «Вцілілий зошит».

Коли в середині 90-х слідом за «Советіш геймланд» був закритий і журнал «Ді ідиші гас», Тев'є Ген емігрував до Ізраїлю.

Він помер в Бат-Ямі у віці 90 років. Ті, хто був особисто знайомий з письменником, згадують його як виключно інтелігентну, доброзичливу, гідну людину.[1]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]